fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Yeni fidanlarla zeytinde verim 3 kat artacak

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Yeni fidanlarla zeytinde verim 3 kat artacak

Son 5 yılda 40 milyon zeytin fidanının dikildiği Türkiye'de, 15 kilo olan ağaç başına verimin yeni dikilen fidanlarla 40-50 kiloya ulaşması bekleniyor.
    Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, zeytinciliğin her geçen gün geliştiği ülkemizde son 5 yılda yaklaşık 40 milyon yeni fidan dikildiğini, bu fidanlarla toplam zeytin ağacı sayısının 150 milyona dayandığını belirtti. Çiftçinin zeytinciliğe yönelmesinde dekar başına 250 TL desteğin de etkili olduğunu ifade eden Tan, devlet desteğinin devam etmesi durumunda her yıl 10 milyona yakın zeytin fidanının dikilebileceğini, bunun da 2014'te 180 milyon ağaç sayısına ulaşılması
    anlamına geldiğini kaydetti. Bu sayıya ulaşıldığında Türkiye'nin ağaç sayısı bakımından İspanya'nın ardından dünya ikincisi olacağını vurgulayan Tan, "Ağaç sayımızı 200 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Yeni fidanların devreye girmesiyle üretimde de misli misli artış olacaktır. 115 bin ton olan zeytinyağı üretimimiz kat kat artacaktır. Bugün Türkiye'de ağaç başına verim ortalama 15 kilo civarındadır. Avrupa'da ise 30 kilo civarındadır. Ama yeni üretilen fidanlarla ağaç başına verim ortalama 40-50'lere ulaşacaktır" dedi.
    Zeytincilik anlamında ülke için çizilen hedeflerin son derece önemli olduğunun altını çizen Tan, "Ancak sektörün geçmişten gelen ve devam eden sorunları vardır. Örneğin fidan üretimi teşvik edildi, yeni fidanlara destek verildi, o oranda da fidan üreticisi sayısında artış oldu. Ama şimdi destek miktarları düşürüldü, fidancılar iflas noktasına geldi. Bu konuda yeni önlemler alınmalı" diye konuştu.
    Avrupa Birliği'ne (AB) girmeyi planlayan Türkiye'nin birliğe dahil olmadan ağaç sayısını artırabildiği kadar artırması gerektiğini ifade eden Tan, şunları söyledi:
    "Türkiye olarak AB'ye uyum sürecini yaşıyoruz. Muhtemel olarak 2014-2015'te AB'ye giriş hedefleniyor. Bu dönem zarfında AB'de artık zeytin dikim alanlarının kısıtlandığını görüyoruz. Yani daha fazla yeni dikimlere yardım yapılmıyor. Mevcut alanları destekliyorlar, ama ülkemiz henüz AB'ye girmediği için bu bölümü fırsat bilip AB sürecinde mümkün olduğu kadar fazla zeytin ağacı dikilmesini konsey olarak çok önemsiyoruz. Çünkü ne kadar fazla sayıda ağaç varlığıyla AB'ye girersek, o kadar ağaç miktarı kayıtlara girmiş olacak. Bu dikimleri o nedenle çok önemsiyoruz. İlk hedefimiz İspanya'nın ardından ikincilik, sonraki 10 yıl içinde de İspanya'yı geçmektir."
  • Fidanligi.com

Cevap: Yeni fidanlarla zeytinde verim 3 kat artacak

(Yeni fidanlarla zeytinde verim 3 kat artacak )
    Sn. Seyyah bey bu nasıl olacak? Lütfen açar mısınız.
    Üç metre ara ile dikilen bodur zeytin duydum.Doğru mudur? Yazdıklarınız bununla ilgilimidir?

Comment

halil önen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
      (Yeni fidanlarla zeytinde verim 3 kat artacak )
      Sn. Seyyah bey bu nasıl olacak. Lütfen açarmısınız.
      Üç metre ara ile dikilen bodur zeytin duydum.Doğrumudur? Yazdıklarınız bununla ilgilimidir?
      Evet sn.Halil Önen, bu yazıda bahsi geçen Arbequina Zeytini(bodur zeytin) dir.
      Bu türü biraz tanıtacak olursak;
      Arbequina Zeytini, İspanya’nın kuzey doğusunda Katalonya bölgesinde bulunmuştur. Bugün toplam 55.000 hektarın üzerinde yetiştirilmektedir. Zeytinyağının kalitesi uluslararası pazarda çok değerlidir. Bugün Fransa ve Arjantin’de de yayılmıştır. Yurdumuza 2006 sezonunda yeni girmeye başlamıştır.
      Arbequina’nın popülerliği yağının kalitesi ve tarımının kolay yapılabilmesi sayesindedir. Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır. Kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır.
      Ayrıca;Zeytin bahçelerinde en önemli masraf hasat işçilğidir. Bodur ağaçlarla kurulan bahçelerin boylarını 2,5m’den budayarak ve sıra üzerine dikerek bahçeye hasat makinesi sokmamıza imkan sağlar.
      Hem deArbequina’nın doruk dal üzerinde dikine büyüme özelliği göstermesi, az sayıda yan dal oluşturması ve kompakt gelişme göstermesi yoğun dikimine müsait kılmıştır. Kendine verimlidir ve yüksek yağ kalitesi vardır.
      Bu olumlu özelliklerinden dolayı yurdumuzda da tercih edilen bir tür olmuştur.

Comment

“Zeytinliklerini süren zeytinlere ricada bulunur, zeytinliklerini gübreleyen zeytinleri çağırır, fakat zeytin ağaçlarını budayan zeytinleri gelmeleri için zorlamış olur.”

Comment

Sn.Seyyah bey,seyyah olup bu alemde dolaşırsın,niye bu bilgileri daha önce ulaştırmazsın.Daha onbeş gün önce, gecen yıl diktiğim zeytinlerin etrafına (yerden tasarruf etmek için) elli kadar trilya dikmiştim.Bu bilgiyi geç vermeninizin sebebi,bazı uzmanlar gibi yerli zeytinciliği koruma anlayınızdan mı kaynaklanıyor.? Hem bu sitemizde neden bodur zeytincilik yada arbeguinaİ_18 hakkında bilgi yok.Arbeguina İ_18 hakkında diğer sitelerden iki saattir bilgi toplamak zorunda kalıyoruz.?

Geçte olsa verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekür ederiz.

Comment

Sn.Seyyah bey, yedi metre aralıklarla ayvalık dikmiştim bir yıl önçe. Köşeden köşeye ( hipetanüsü olabilir) dokuz metre seksen santim geliyor. Bodur zeytine taktığımdanmıdır nedir, bu aralık gözüme büyük görülüyor. Dört zeytinin arasına bodur zeytin diksem olurmu? Ayvalıkları budama tekniği ile, iki buçuk üç metrede tutarsam bu verimi olumsuz etkilermi.? Teşekürler.

Comment

sn. Halil Önen,ayvalık zeytininin standart dikim aralığı ortalama olarak;
              Kır arazilerde 7X7-7X8-8X8 ,Kır taban arazilerde 7X8-8X8,
              Taban arazilerde 10X10 - 10X12 - 12X12 metredir.Yani siz tekniğine uygun dikmişsiniz.Aralara atacağınız bodur zeytinler açısından pek fazla sıkıntı çekmeyecek olsanız da, ayvalıklarınızın veriminde mutlaka bir düşüş olacaktır.
              Bu olumlu ve olumsuz noktaları göz önüne alarak tercihinizi kullanırsınız.

Comment

Sn.Seyyah bey, önçelikle verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı çok çok teşekür ederiz.
                Bodur zeytin için şu konularda bilgilendirirseniz seviniriz.
                1_ Bodur zeytin, yıllık kaç mililitre su istiyor.?
                2_Toprak işlemesi nasıl dır.?
                3_Gürelemede yöntem farklı mıdır.?
                4_Nasıl budama evreleri izlenir.?
                5_Hangi hastalıklara maruz kalıyor.?
                6_Gövde üzerinde, kaç santimetreden, kaç taç bırakılıyor.?
                7_Deliceye, Gemliğe, ayvalığa ve memeliye aşılanıyor mu? Aşılama sonrası verimde değişme oluyor mu.?
                8_Yaşlılık evresinde verimde düşme yaşanıyor mu.?
                9_Kaç kilo gram zeytinden, bir kilo gram yağ alınıyor.? Yada tanedeki yağ oranı nedir.?

Şimdi den teşekür ederim.???

Comment

Sn. seyyah bey, nereye gittiniz. Daha karpuz kescedik.
                  Yukarıdaki sorular sorulalı sekiz gün oldu. Hala cevap yok. Ama ben bir kısmının cevabını buldum.
                  Siz bu arada site içindeymişsiniz. Alternatif tıp, dinsel içerikli yazılar ve evrim teorisi ile ilgili bilgiler vermişsiniz.
                  Halbuki ben sizin ( herhalde sorular ağırdı diye) arbeguina hakkıda bilgi toplamak için, İspanya'nın katolanya bölgesine gittiğinizi bile düşünmüştüm. Ama siz herhalde, evrim
                  teorisini araştırmak için Galapagos adalarına gitmişsiniz.!
                  Ben, bodur zeytini yeni yeni duymaya başlamıştım. İnanın arbeguina zeytin türünü sizden öğrendim. Arbeguina hakkında, ağaçlar_net ve birçok sitede, sert tartışmaların yaşandığını gördüm. Hatta, yerli zeytinciliği koruma düşüncesiyle, bu tartışmaların üstünün kapatıldığını farkettim. Halbuki bu tartışmalar, biz üretiçileri, daha sağlıklı karar vermemize yardımcı oluyor.
                  Arbeguina hakkında, ısrarcı olmamın sebebi sadece bilgi edinmekti. Yoksa bu konuda, tartışma yarataçak, gündem oluşturacak, ne bir şirketin ne de bir kurumun savunucusuyum.
                  Sn. seyyah bey, size sorulan sorulara ya zamanında cevap verin, ya beni başka yere yönlendirin. Ağaç dikme zamanı geldi geçiyor. Böyle zamanlarda bir gün, bize bir yıl kaybettirir.
                  Hele bu ağaç zeytin ise, (arbeguina da olsa) öyle, üç yüz yıllık, öyle üç bin yıllık değil, öyle çoçuklara kalır diye de değil; ölümsüz bir ağaçsa, hatta kutsal bir ağaç ise, sizin çevap vermeme lüksünüz olabilirmi?

Comment

halil önen Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    Sn.Seyyah bey, önçelikle verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı çok çok teşekür ederiz.
                    Bodur zeytin için şu konularda bilgilendirirseniz seviniriz.
                    1_ Bodur zeytin, yıllık kaç mililitre su istiyor.?
                    2_Toprak işlemesi nasıl dır.?
                    3_Gürelemede yöntem farklı mıdır.?
                    4_Nasıl budama evreleri izlenir.?
                    5_Hangi hastalıklara maruz kalıyor.?
                    6_Gövde üzerinde, kaç santimetreden, kaç taç bırakılıyor.?
                    7_Deliceye, Gemliğe, ayvalığa ve memeliye aşılanıyor mu? Aşılama sonrası verimde değişme oluyor mu.?
                    8_Yaşlılık evresinde verimde düşme yaşanıyor mu.?
                    9_Kaç kilo gram zeytinden, bir kilo gram yağ alınıyor.? Yada tanedeki yağ oranı nedir.?

Şimdi den teşekür ederim.???
                    merhabaHalil bey;
                    Bir yere gitmedim karpuz kesmeye geldim;d iş yoğunluğundan siteye giremiyordum mesajı akşam okudum.
                    1- Bilindiği üzere zeytin,kanaatkar, çok fazla su isteyen bir tür olmadığı için kuracağınız damla sulama bahçeniz için yeterli olur.
                    2-Dikilecek toprak; derin, zengin, süzek ve yeterince nem tutmalıdır. Dikimden önce derince sürülmelidir. 30-40 cm derinden sürülerek toprakta hendekler açılır. Sıralar arası 40-120 cm arasında değişir.
                    3-Gübrelemede diğer zeytin türlerinden farklı bir yöntem uygulanmaz fakat daha az miktarda tatbik edilir.
                    Zeytin ağacında, sürgün ve çiçek gözlerinin oluşumu, ocak ayındaki soğuklardan hemen sonra başlar. Bu dönemde bitkide yeterli miktarda bor yoksa, çiçekler zayıf döllenme gösterecek şekilde gelişir. Yeterli miktarda çinko yoksa, sürgün ve çiçek gözlerinin büyük bir kısmı uyanmaz. Yeterli azot yoksa daha sonra oluşan soğuklardan, şiddetle etkilenirler. Fosfor noksan ise ağacın uyanması gecikir ve çiçek açımı, sürgün oluşumu gecikir ve sıcak döneme sarkar, meyve tutumu engellenir.Bu durumlarda gübre miktarında gerekli düzenlemeler yapmalısınız.

4-https://gardensel.com/tr/
                    5- fidanlarda kurumalar, küçük meyve oluşumları, meyve buruşmaları, meyve kabuğu sertleşmesi görülebilir. Bu durumlarda uygun kimyasallar tatbik edilir.
                    6-Ziraat müh. Sn. Ubeyd bey' den bu sorunuz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

7- Bu türlere aşılama yapılabilir.Tekniğine uygun bir aşı verimi azaltmaz bilakis artırır.Bu aşıda iki türlü yapılır;
                    Çeliklerle Çoğaltma;
                    1-Kalın dal çelikleriyle

2-Yapraklı yeşil çeliklerle

Kalın dal çelikleri ile:Bu çok eski zamandan beri bilinen yöntemdir. Gövde ve dallarında bol miktarda durgun ve sürgün gözlerin bulunması nedeniyle çok yaşlı kısımlar bile kolayca köklenmektedir.Bu metod İspanyada uygulanmakta üç ve daha yaşlı dallardan alınan çeliklerdir. Bu çeliklerin boylan 25-30 cm. çaplan ise 3-5 cm olmalıdır. Üzerinde yosun bulunmayan, hastalıksız çelikler alınmalıdır.

Çeliklerin Alınma Zamanı:Kış dinlenme zamanı alınabilirler. Marttan sonra yapılacak dikimlerde ise yeterince köklenemezler. Donlu havalarda dikim yapılmayıp, çelikler uygun zamana kadar uygun şartlar altında saklanmalıdır.
                    Özellikle delicenin ıslahında kullanılmasını tavsiye ediyorum.

8 -Elbetteki hemen her şeyde olduğu gibi, bu türümüzün de yaşlanınca verimi azalır.
                    9 -Yağ verimi yaklaşık %20-25 arasındadır.Bu da 1 kg. zeytinden 200-250 gr arası yağ demektir.
                    saygılarımla.

Comment

Sayın Seyyah Bey, verdiğiniz değerli bilgilerden ötürü teşekkür ederim.

Comment

Evet sevgili dostlar,

akdeniz insanının sıcak kanına ve acele karar verme geleneğine inat, uzun uzun düşünülmüş zar zor karar verilerek 150 adet arbequina İ_18 siparişi verilmiş,üçte bir üçreti peşin ödenerek dikimine karar verilmiştir.

Eğer anlatıldığı gibiyse ve başarılı olursak bakarsın gemlikleri, ayvalıkları, yerlileri sökmeye başlamış yerine bodurları dikmeye başlamış oluruz,

ya da sükut u hayalle uğramış olacağız.

Olsun siz gene de beni takip ediniz efendim, sükut u es geçebilirim hayal kırıklığı yaşasamda.

Saygılar

Comment

İnşallah baişarılı olursunuz. Gelişmeleri de zaman zaman bildirirseniz iyi olur.

Comment

Merhaba arkadaşlar. Verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkür ederim. Bu fidanların temini için araştırma yapacağım. Bu fidanları nereden alabiliriz, kaç liraya alabiliriz, tozlayıcısı var mıdır? Bilgisi olan paylaşırsa minnet duyarım. Not: Ben uşak ın bir köyünde denemeyi düşünüyorum

Comment

Sn. yılmazbaşkan,

ben beta sulama & fidancılıktan temmuz ayında sipariş vermiştim ve 1/3 fiatını

ödemiştim. Yani anlaşmaları böyle. Önce sipariş veriyorsun ve yüzde 30 u nu

ödüyorsun. Onlarda siparişe göre üretiyorlar.

6 tl. den eski fiatı idi. Şimdi bilmiyorum. Zaten ellerinde ürettikleri yokmuş. İstenirse mart ayı gibi italyadan getirteceklermiş.

Başka fidan üretiçileride satıyorlar. Sormak ve araştırmak gerek. Sadece sertifikalı olup olmadığına bakmalısınız.

Bodur zeytin tozlayıcı istemiyor, kendine verimlidir.

Saygılar

Comment

Working...
                              X