fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Dayımın ceviz bahçesine nasıl yardım edilir :)

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Dayımın ceviz bahçesine nasıl yardım edilir :)

Herkese merhabalar. dayım için araştırma yaparken sitenizi buldum ve üye oldum. bu konularda pek bilgili değilim ilgimde yoktu ancak sitenizde baya zaman geçirdim ve çok ilgimi çekti öncelikle hepinizin emeğine sağlık çok güzel bir site.
    Yardımınızı istediğim konu dayımın ceviz bahçesi hakkında. yaklaşık 10 yıl önce devlet uzunköprünün bazı köylerine ücretsiz arazi vererek ordaki çiftçilerin ceviz bahçesi olmasını sağlamış ilk başlarda baya ilgilenmişler dikimiyle budanmasıyla gübrelenmesiyle filan ancak aradan 10 yıl geçmiş artık devlet tarafından ne giden var ne giden. bazı çitçiler boş durmamış ellerinden geldiğince budamışlar gübrelemişler bazı ağaçlar gelişmiş bazıları küçük kalmış. bende geçen hafta dayımın yanına gittim ve dayım 1 ağaçtan yaklaşık 15-20 adet ceviz aldığını söyledi.10 yılık bir ağaç için çok az tahminimce..dayımda ne yapması gerektiğini bilmiyor orada rastladıkları ziraatçilerede sormuşlar fazla ilgilenmemişler. ben birde size sorayım dedim. toprak biraz kumlu tahlil sonucuda yok elimde. bu saatten sonra yapılması gerekenleri söylerseniz çok minnettar kalırım. saygılar
  • Fidanligi.com

Cevap: Dayımın ceviz bahçesine nasıl yardım edilir

Merhabalar. Ceviz kendine döllek değil. Yani açan çiçeklerin meyve tutması için döllenme şart.Bunun için dişi ve erkek çiçekleri barındıran fidanların dikilmesi lazım.İyi bir tozlaşmanın olabilmesi için 5 adet dişi yanına bir adet erkek çiçeğe sahip fidan dikilmesi lazımdı.Muhtemelen fidan dikiminde bu kurala uyulmamışa benziyor. Öncelikle dikilen ceviz fidanlarınızın türünü tespit ediniz. Ve ona uygun tozlanıcı erkek çiçek taşıyan türlerden aralarına dikiniz.

Comment

çok sağolun ubeyd bey. birde bu ağaçların cinsiyetini nasıl öğrenebilirm pratik bir yolu var mıdır? onuda yazarsanız sevinirim.

Comment

Onu ancak fidanları, bir bilenin görmesi lazım .Pratikte başka usulu yok.

Comment

çok sağolun

Comment

YAŞAR AKÇA kabuklu yemişlirin piri
            size yardımcı olabilecek kişilerden biri
            özelikle ceviz üzerine kitapları var
            cevizlerin ,şekillerini,yaprak açma zamanlarını,boylarını,dikliklerini
            ve ayrıca fotoğraflarını yaşar akçaya bey le iletişim kurup gönderirseniz inaıyorum yardımcı olur
            daha önceleri kendidyle defalarca görüşmem oldu altta site onu sitesi ordan takip edebilirsin
            Türkiye'nin Bilimsel CEVİZ Sitesi | Prof.Dr. Yaşar AKÇA'nın Ceviz Sitesi

Comment

sağolun idris bey orayada yazdım.

Comment

Değerli kardeşim.Yukarıda bahse konu Sn Yaşar AKCA hocamız ülkemizin yetiştirmiş olduğu ceviz konusunda bilgili şahsiyetlerden biri ancak;yukarıda bahse konu soru;gözlem neticesinde yapılması gerekli bir olgu vede çok çeşitli yönden araştırılması gerekli kanaatindeyim.Bu işte hem iklimsel özellik,hem toprak yapısı hemde tozlayıcı etkenler önemlidir.En doğrusu yörenizde bu işi bilen teknik eleman,mühendis ve tarımcılardan yardım talep edebilirsiniz.Nazari iş kanımca fazla yarar sağlamaz.Kolay gelsin,başarılar dilerim.

Comment

bölgeye uygun cinsler dikilmediği zaman ceviz fidanları meyve yapmaz.mesela yüksek bölgelere yalova cinsi dikilirse meyve yapmaz

Comment

Working...
                  X