fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Karakter Boyutu A A A

Fidan Yetiştirme
    27 Eylül 2009 Pazar 20:38

Sertifikalı fidan kullanmanın önemi, Fidan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar, Fidanlık yerinin seçimi, Fidanlıklarda Münavebe, Üretim yöntemleri, Aşılama teknikleri, Aşı macunları vs.

[COLOR=#424242]
    Meyvecilik, tarımın uzun zaman alan bir dalıdır. Meyveciliğin temelini oluşturan fidan önemli bir yer tutar. Bu yüzden, iyi bir meyve yetiştiriciliği için iyi fidan gereklidir. İsmine doğru, virüsten ari, kaliteli fidanlarla tesis edilecek olan meyve bahçeleri karlı yetiştiricilik için ilk adımdır. Bunun için sertifikalı fidan üretimine öncelik vermek gerekmektedir. Sertifikalı fidan üretimi ile üretilen fidanların pazarlanmasında da birçok kolaylıklar bulunmaktadır. Ülkemizde her yıl 38 milyon civarında meyve fidanı üretilmektedir. Bu miktarın 5 milyon kadarı kamu kurum ve kuruluşları, kalan 33 milyon fidan ise özel kişi ve kuruluşlar tarafından üretilmektedir. Ülkemizde fidan yetiştirme sistemleri, ilgili tüm üretim faaliyetlerinin bir bütün olduğu şekilde uygulanmaktadır. Yani bir fidanlıkta tohumdan aşılı fidan elde edilmesine kadar tüm faaliyetler yapılmaktadır. Bazı durumlarda ise sadece çöğür üretimi gibi özel üretim yapan ihtisaslaşmış işletmeler de mevcuttur.

SERTİFİKALI FİDAN
    Sertifikalı fidan kullanmanın önemi
    Modern ve karlı bir meyveciliğin temeli fidancılıktır. Fidan seçiminden dikim tekniğine kadar gösterilecek titizlik karlı bir yetiştiricilik için şarttır. Yetiştirici bahçesinde kullanılacak fidanı, anacını ve kaleminin menşeini bilmesi, bu bahçeye uygulayacağı bakımla da yakından ilgilidir. Bu bakımdan sertifikalı fidan kullanımı büyük bir önem arz etmektedir..
    Fidan sertifikasyonu
    Ülkemizde fidan sertifikasyonu ve sertifikalı fidan üretimi ile ilgili esaslar 5 Ocak 1997 tarih ve 22868 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Fidanların Sertifikasyonuna ait Genel Esaslar Tebliği” ne göre uygulanmaktadır. Buna göre sertifikalı meyve, asma çeşit damızlığı, anaç damızlığı, fidan üretim materyali ve fidan üretici belgesi verilecek fidancılarda aranan şartlar bu yönetmeliğin 20. Maddesinde şöyle belirtilmiştir:
    a)Yetiştirici çeşit-anaç damızlığı veya fidanı üretimi için yeterli bilgi ve beceriye sahip olmalıdır,

b)Yetiştirici yeterli alet ve ekipmana ve araziye sahip olmalı veya uzun süre kiraladığını belgelemelidir. Bu şartları taşıyanlar bulundukları yerin Bakanlık İl Müdürlüklerine müracaat edip fidan üretici belgesi alıp, üretime başladıktan sonra da gerekli işlemleri yerine getirirler. Yine bu yönetmeliğe göre, fidanların “SERTİFİKALI“ sertifikası verilebilmesi için o fidana ait çeşit damızlığı ve anaç damızlığı fidan üretim materyalinin de “SERTİFİKALI“ sertifikasına haiz olması gereklidir.
    Fidan seçiminde dikkat edilecek hususlar:
    Seçilecek fidanın sertifikalı olup olmadığına dikkat edilmeli, bu yüzden mutlaka üzerinde etiket olan fidanlar tercih edilmelidir.
    Kökleri açıkta kalmış, kazık kökleri yaralanmış, fidanlar alınmamalıdır.
    Saçak köklerin iyi gelişmiş olmasına dikkat edilmelidir.
    Gözleri uyanmaya başlamış, fidanlar alınmamalıdır.
    Aşırı ince ve aşırı kalın gövdeli fidanların toprakta tutumu güç olacağından, bu tür fidanlar tercih edilmemelidir.

Fidan alınırken aşı yerine çok dikkat etmek gerekir. Mutlaka anaç ile kalemin kaynaşma yerini görmemiz ve aşılı olduğuna ikna olmamız gerekir.
    Alacağımız fidanın kökünde ur, gövdesinde kabuklu bit ve benzeri hastalık ve zararlılar olmamalıdır.
    Bu bölümde meyve fidan yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılan üretim teknikleri hakkında yeni tekniklerin de eklenmesiyle pratikte uygulanması önerilen bilgilere değinilecektir.

FİDANLIK YERİNİN SEÇİMİ
    Fidanlık, fidan talebinin yüksek olduğu, yani meyveciliğe uygun olan yerlerde kurulmalıdır. Fidanlık yeri için rüzgarlardan korunmuş mevkii seçilmelidir. Sulama suyu yeterli ve sulamaya uygun olmalıdır. Toprak hafif süzek ve fidan yetiştiriciliğine uygun yapıda olmalıdır. Fidan üretilecek arazi hafif meyilli ve drenajı uygun olmalıdır. Taban suyu problemi olmamalıdır. İlkbahar geç ve sonbahar erken donları aşı ve sürgünleri etkileyecek şiddette olmamalıdır. Fidan üretiminde kullanılacak her türlü materyal ve işgücü temini için ulaşım kolay olmalıdır. Fidanlık toprağı her türlü hastalık ve zararlılar bakımından temiz olmalıdır. Bunun için üretim öncesi toprak hastalık ve zararlılar bakımından tahlil edilmelidir. Fidanlık planlaması ve parselasyonu yapılmalıdır.

FİDANLIK YERİNİN HAZIRLANMASI VE PARSELASYONU
    Fidanlık yeri seçiminden sonra, seçilen yerin daha önceden değerlendiriliş şekline bağlı olarak uygun bir şekilde sürülür. Yine gerekli ise tesviye işlemleri yapılır. Toprak analiz sonuçlarına göre gereken bitki besin maddeleri verilir. Ana sulama ve drenaj sistemlerinin alt yapısı planlanır ve uygulanır. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra fidanlık parselasyonuna geçilir. Bir fidan parselasyonunda aşılı fidan parseli, tohum tavaları, çöğür şaşırtma parseli, çöğür parseli gibi belirli aralıklarla yer değiştiren parseller yanında daha uzun sürelerde yer değiştiren klon anaç damızlığı, çöğür anaç damızlık parselleri bulunur. Yumuşak çekirdekli meyveler çeşit damızlığı, sert çekirdekli meyveler çeşit damızlığı bulunur.

A?ILI FİDAN PARSELİ

TOHUM TAVALARI

ÇÖĞÜR ?A?IRTMA PARSELİ

ÇÖĞÜR PARSELİ

YUMU?AK ÇEKİRDEKLİ
    MEYVELER ÇE?İT DAMIZLIĞI

SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVELER
    ÇE?İT DAMIZLIĞI

Basit bir fidan parselasyonu

[LEFT]
    Bunun yanında fidanlık kurulacak yerin planlaması yapılırken işletme binası, evler, yemekhane, yollar, gübrelik, makine parkı, fidan hendekleme ve satış yeri gibi tesislerin ihtiyaca cevap verebilecek büyüklükte olması gerekmektedir.

FİDANLIKLARDA MÜNAVEBE (BİTKİ ROTASYONU)
    Fidan sökülen yere aynı cins fidan dikmek uygun değildir. Genel olarak elma, armut, ayva gibi yumuşak çekirdekli meyveler ve erik, kayısı, kiraz ve şeftali gibi sert çekirdekli meyveler aynı parsele münavebeli olarak dikilebilir. Fidan sökülen yere yonca, fiğ, korunga gibi yem bitkisi ekmek hem toprağın dinlenmesini sağlar ve hem de toprağı azot bakımından zenginleştirir.

FİDAN ÜRETİM YÖNTEMLERİ
    Tohumla Üretim (Anaçların Yetiştirilmesi)
    Modern meyvecilikte meyve tohumları ya yabani ağaçların tohumlarından elde edilen çöğürler ya da seçilmiş klon anaçlarının üzerine aşılanarak yetiştirilir. Bu amaçla anaç damızlıklarının bulunması gerekmektedir.

a) Tohum tavalarının hazırlanması: Yabani ağaçların tohumlarından elde edilen çöğürler 80 cm eninde ve 5 m boyunda tohum tavalarında yetiştirilirler. Tohum tavaları
    Dekara 4-5 ton yanmış çiftlik gübresi ile gübrelenir
    Gübrenin toprağa karıştırılması için sürülür,
    Diskaro, tırmık, freze gibi İkileme aletleri ile düzeltilir,
    Çıkış öncesi yabancı otlara karşı ilaçlama yapılır,
    Tohum tavalarına ilaçlamadan yaklaşık 15-20 gün sonra ekim yapılır.
    Hazırlanan tohum tavalarının kendi kalınlıklarının 2 katı kadar derinliğe sıravari ekim yapılır.

b) Çöğürlerin aşı parseline aktarılmaları: Hendekleme yerlerinde sulanan çöğürler ilkbaharda aşı parseline şaşırtılır. Aynı çeşitler aynı büyüklük ve kalınlıkta olan çöğürler beraber dikilir. Böylelikle parseldeki çöğürler aynı zamanda aşıya gelirler. Bu da yetiştiricilik açısından kolaylık sağlar. Çöğürlerin dikim aralıkları sıra üzeri 25 - 35cm; sıra arası ise 80 - 100 cm olmalıdır. Çöğürlere dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir.

c) Çöğürlere aşı parselinde uygulanan işlemler: Can suyundan sonra sulamalardan ve aşırı yağışlardan sonra oluşacak olan kaymak tabakasını kırmak için çapalama yapmak gereklidir. Bu işlem, hem kaymak tabakasının kırılmasını sağlayacak hem de oluşmuş olan yabancı otların ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. İki çapa bir su yerine geçer sözü fidancılıkta daha fazla hissedilebilir. Çöğürlerde kırmızı örümcek, yaprak biti, külleme, göz kurtları gibi hastalık ve zararlılarla mücadele yapmak gerekecektir. Aşı parselinde bitkileri, biran evvel aşı kalınlığına getirmek için sulama büyük önem arz eder. Sulamayı aksatmamak ve bitkiyi su stresine sokmamak gerekmektedir Bunun yanında aşırı sulamanın kök çürüklüklerine yol açacağını unutmamak gerekir. Gübreleme fidancılık için önemli bir konudur. Özellikle azotlu gübrelerle çöğürlerin daha hızlı gelişmesi teşvik edilmiş olacak ve çöğürlerin aşı kalınlığına gelmesi daha da hızlanacaktır. Gübreleme hem sulama suyuyla hem de çöğürlerin dibine toprak yapısına göre Azotlu gübrelerle dekara 15-18 kg hesabıyla gübreleme yapılmalıdır. Çöğürler bölge şartlarına göre yaz aylarında durgun T göz aşısı yapılmalıdır. Eğer çöğürlere sürgün göz aşısı geç yapılacak olursa göz sürüp fazla gelişmeden kışa girer ve kış soğuklarından etkilenebilir. Bu yüzden kışı sert geçen yerlerde durgun T göz aşısı yapılmalıdır.

d) Fidanlara aşı parselinde uygulanan işlemler: Aşılama döneminden sonra bitkiye sulama, çapalama, mücadele gibi işlemler yapılır. Fidanlıklarda aşı yapmadan önce çöğürler 3-4 gün öncesi bolca sulanmalıdır. Bu çöğürün aşı için iyi kabuk vermesini sağlar. Yine kalem alacağımız bitkilerde bir hafta öncesi bolca sulanmalıdır. Bu da kalemin iyi kabuk (göz) vermesini sağlayacaktır. Aşılama işlemi bittikten sonra sulama, çapalama ve mücadele işlemlerine devam edilmelidir. Yalnız unutulmamalıdır ki aşı parsellerinde salma sulama birinci tercih olmalıdır. Yağmurlama sulamalardan mümkün mertebe kaçınılmalıdır. Kış sonunda veya erken ilkbaharda aşı yerinin hemen üzerinden ters istikamette meyilli olarak çöğür kısmı kesilir ve aşı bağı çözülür veya aşı bıçağı ile kesilir. Bitkilerde faaliyet başlayınca gözler patlar ve sürmeye başlar. Bu sürmeyle beraber çöğür üzerinde de filizler çıkmaya başlar. Bu filizleri kopartıp atmak gerekir.

Bu arada aşılı fidanın daha iyi gelişebilmesi için sulama, çapalama ve mücadele işlemlerine devam edilmesi gerekmektedir. Sonbaharda fidanlar yaprak dökünce yerlerinden sökülür. Fidan söküm döneminde toprağın tavlı olması gerekmektedir. Bu hem fidanın kolay sökülmesini hem de köklerin zedelenmeden çıkmasını sağlar. Sökülen fidanlar kök ve tuvalet budaması yapıldıktan sonra tür, çeşit ve boylarına göre etiketlenip hendeklenir. Hendekleme yerinin kumsal olması hem fidan nakli hem de üretici için kolaylık sağlar.

Cevap: FİDAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

İBİRAHİM ABİ sonunda aradığımı buldum yarın birde bunu kağıda aktattırırım olur şimdi sadece 1 eksik kaldı oda sizin dediğiniz şu kök hastalığı bi zahmet onada siz yardımcı olun şimdi benim fidanlıkta bu kök hastalığının olmaması için almam gereken önlemler nelerdi birincisi kükürt kullanacaktım onu biliyom sulama işlemine dikkat edeceğim dengeli gübre vereceğim birde benim merak ettiğim ağaçlar dikimden önce kökleri ilaca batırılıyormuş bu mümkünmü ilacın adı birde abi çelikten üretimlerde çeliklere hormon kullanılıyomuş bu hormonu nerden bula bilirim veya ismi ni biliyonmu aslında ben kökleştirici die bir ilaç aldım ama bu ilaç 5 liraydı çok ucuz yani o ilaca güvene bilirmiyim şimdi yazılarda hormon diye geçiyo hormon bu kadar ucuz olurmu sizce abi şimdiden teşekkür ederim

eyer siz yardım etmezseniz yapacak bişi yok bende bu kök hastalığı bulaşan ağaçları veresi veya vadeli veya parasını ödemeyecek şüpeli kişilere veririm peş verenlere iyisini veririm bizim burda öyle yapıyola adam ucuz alıyo veresi alıyo yazın veresi sonrada ağaç tutmadı diyiyo

birde benim dikim yapacağım alan 2 senedir nadasta bekliyo sürülmedi bile 1 dekar kadar bi yer bunu nlatmamın sebebi buna göre cevap verirseniz sevinirim çok sağolun şimdiden teşekkür ederim

Comment

verdiğiniz bilgiler için çok çok sağ olun bende sizden bunu bekliyodum zaten ben ne zaman fidan yetiştiriciliği hakkında soru sorsam herkez sus pus oluyo ama önemli deil zaten size güvenipte yola çıkmadım kendi başımada yapa bilirim sorun deil bak ben adamın sitesine laf ettim kendi sitemizi yüceltmek adına ama adam bana yardımcı oldu bu bilgileri verdi işte o adam büyük insan kendini aşmış akıllı adam ama ben size bu soruyu ilk sorduğumda sizler hepiniz bana muhalefet oldunuz hepiniz üzerime geldiniz neyse söylenecek şey çok ama yazmıyom yolunuz açık olsun diyom başka bişi demiyom ama giderkene şunları yazayım birincisi sitenizde herkezin bi araya geldiği genel etkileşim adında bi bölüm açın bu bölüm mesela tanış ma bölümünü istekleriniz bölümünü ve uygun başlık bulamadığımız konular bölümünü birleştirin tek olsun burası dier yandan sitenizede satış ilanı veren yer kurun mesela traktör satışı tarım aleti satışı ama ikinci el fabrikaşların satışlarını parayla yaparsınız diyer yandan herkez burda bilgi almak için giriyo o adamlara dört dörtlük bilgi ala bilecekleri şekilde arştırma ve uygulama gösterin ve siteniz çok dağınık mesela ben bile nereye mesaj yazdığımı bazen unutuyom konuları biraz daha toplayın ve daha bir çok eksiğiniz var ama aslında beni ilgilendirmez keyfiniz bilir ama bu şekilde giderseniz sınıfta kalırsınız

Comment

we ben bu konudaki bulduğum her mesajı ve bilgiyi burda paylaşacağım herkez bilgi edinsin

Comment

ve şekilde görüldüğü gibi aşılı ağaç yetiştiriciliği için gereken bilgiler 360 sayfalık tarım kitabı ve 4 ciltlik ansiklobedi ve bilmem kaç ciltlik peyzaj bilgilerini içermiyo bakın hepsi 3 sayfa kadar bişi siz bu 3 sayfalık bilgiyi bana veremediniz bile benimle kaç sayfalık kavga ettiniz kaç sayfa eleştiri yazdınız ama sorumun cevabı olan 3 sayfa yazıyı kopyala yapıştır yapamadınız size yuh diorum başka bişi demiyorum.

Comment

sağ ol eline sağlık.

Comment

Bak emek verince nasil oluyormus bilgilere ulasmak.Oyle hazir yok once emek verecen aksi armut pis azima dus .Kok hastaliklari ile bilgiyi tam yetkili agizdan alirsan daha iyi olur derim eskiya.Benim yasadigim yer ile orasi arasinda çok fazla farklar var.Senin sorunun cevabini en iyi yine orada yasayan kisilerdir.

Comment

abi ben kök hastalığınında cevabını bulurum siz söylemeyin bakalım tamam öle olsun zaten ben sizden umudu kestim zaten hiç kimse fidan yetiştiriciliği konusu açıldımı bilgi vermek istemiyo neden bilmiyom ama farketmez.... anladım ben burası onun yeri deyil en iyisi kendim araştırma yapmalıyım ve kendimce bişiler yapmaya çalışmalıyım diyorum ben aslında suç bende bu konuyu fazla üsteledim ama başka da bu konuyu merak edenler olur diye bulduğum bilgileri burada paylaşacağım...

Comment

sn. EŞKİYA hep şikayet ediyorsun fidan yetiştirmek çok geniş bir konu bu işin yasal mevzuatı ayrı üretim safhası ayrı ben size iki gün yazsam bu konu bitmez çünkü üretim esnasında hava koşulları hastalıklarla mücadele toprak durumuna göre gübreleme sürekli farklı işlem gerektiren şeyler . fidan iki yılda yetişir ben nasıl sana iki yıl sonra yapacağın işi anlatayım. siz ekim için hazırlık yapın karşılaştığınız sorunları günlük orarak çözelim buna sitedeki tüm arkadaşlar yardımcı olur. sen ekim için fidan (çöğür) aldınmı ekim yerini hazırladınmı oradan başlayalım zamanı gelince günlük size yardımcı oluruz.

Comment

Evet, bende katılıyorum. Önce bir noktadan başlayın ve takıldıkça arayın. Hem konu taze kalmış olur hemde teorik bilgileri pratiğe dökerek öğrenmen kalıcı olur.

Comment

haklısınız aslında ama çöğürleri buldum burda birtane ağaç satıcısı arkadaş getirecek 30 40 kuruş arası olur ayarlarız dedi mesela burdan başlayalım çöğürün büyük olanımı daha iyi sonuç verir küçük olanımı yani buyutu nasıl olmalı mesela bu soruyu kuş kirazı idris ağacı kaysı ve şeftali çöğürlerini göz önüne alırsanız sevinirim birde erik çöğürü varmı dedim var ama eriği kendin tohumdan yetiştir çünkü erik yerinden sökülüp tekrar dikilirse olmaz dedi iyi sonuç vermezmiş bu doğrumu işallah uzun soru olmamıştır saygılar birde siz hep kök kanseri dediniz bende onu bişi sandıydım aslında o basit bi hastalık fazla önemli deyil bende kök kanserini ağaçlara veba gibi giren kurutan tarlada bişi koymayan cinsi bi hastalık sanmıştım ama onun ilacı varmış ağacın kökünü ilaçlı suya kuyuyomuşsun kök kanderi olmuyomuş onu yaparım bende ama herhalde ilaç pahalıymış birde ubey abi sen fidancımısın yoksa ziraat mühendisimi merak ettim veya meslek ne senin

abi kızmayın bi sorum daha olacak ben bundan 7 sene kadar önce çayırdan rik çöğürü buldum kendim tarlaya diktim aşıladım ama bizim şeker eriği dediğimiz papaz ve can erikleri yani yeşil erikler çok güzel sonuç verdi aşılamada süper oldular ama siyah erik aşıladığım ağaçlar birkaç yıl sonra kurudular hastalık oldular kedi balı dediimiz hal aldılar dallarının bir kısmı hastalık oldular ama o ağaçlardaki aşılar böyle oldu ama çöğür yani anaçlara bişi olmadı yani çöğürler alttan dal verdi verdikleri dallar hastalık olmadı ama aşılar hasta oldu bu nedendir

Comment

Hani halk arasında derler ya " Ağabey ne iş olsa yaparım" İşte bende 50 yıllık hayatımda çok devet kurumu ve özel şirketlerde çalıştım ne iş olsa yaptım.Ticaret de yaptım.Şu an Ziraat mühendisliği yapıyorum eşkiya kardeş.

Comment

eşkiya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                          haklısınız aslında ama çöğürleri buldum burda birtane ağaç satıcısı arkadaş getirecek 30 40 kuruş arası olur ayarlarız dedi mesela burdan başlayalım çöğürün büyük olanımı daha iyi sonuç verir küçük olanımı yani buyutu nasıl olmalı mesela bu soruyu kuş kirazı idris ağacı kaysı ve şeftali çöğürlerini göz önüne alırsanız sevinirim birde erik çöğürü varmı dedim var ama eriği kendin tohumdan yetiştir çünkü erik yerinden sökülüp tekrar dikilirse olmaz dedi iyi sonuç vermezmiş bu doğrumu işallah uzun soru olmamıştır saygılar birde siz hep kök kanseri dediniz bende onu bişi sandıydım aslında o basit bi hastalık fazla önemli deyil bende kök kanserini ağaçlara veba gibi giren kurutan tarlada bişi koymayan cinsi bi hastalık sanmıştım ama onun ilacı varmış ağacın kökünü ilaçlı suya kuyuyomuşsun kök kanderi olmuyomuş onu yaparım bende ama herhalde ilaç pahalıymış birde ubey abi sen fidancımısın yoksa ziraat mühendisimi merak ettim veya meslek ne senin

abi kızmayın bi sorum daha olacak ben bundan 7 sene kadar önce çayırdan rik çöğürü buldum kendim tarlaya diktim aşıladım ama bizim şeker eriği dediğimiz papaz ve can erikleri yani yeşil erikler çok güzel sonuç verdi aşılamada süper oldular ama siyah erik aşıladığım ağaçlar birkaç yıl sonra kurudular hastalık oldular kedi balı dediimiz hal aldılar dallarının bir kısmı hastalık oldular ama o ağaçlardaki aşılar böyle oldu ama çöğür yani anaçlara bişi olmadı yani çöğürler alttan dal verdi verdikleri dallar hastalık olmadı ama aşılar hasta oldu bu nedendir
                          Harika bir soru sormussun eskiya.Evet degerli ziraat muhendisleri neden?

Comment

sn. eşkiya, ben pazar günü inegöl cerrahtaydım yaklaşık 80 000 elma armut erik ayva kiraz mahlep dut vs. çeşitlerden aldık. fiyat 15 krş. bu türlerin hepsi tutar ve agustosta aşıya gellir alacağın fidenin kalınlığı ortalama kurşun kalem kalınlığında olmalı erik tutmaz diye birşey olamaz. kök kanseri konusuna gelince cerrahta fide üretenlerin hepsi üretim esnasında gerekli mücaleleyi yapıyor fidanlarda hastalık olması çok az ihtimal istisnalar olabilir. onun için alım yaparken güvenilir birinden almalısın zaten tarım müdürlüğüde gerekli kontrolleri yapıyor.asal sorun senen ekim yapacağın toprakta bunu tahlil yaptırman gerekirdi ekimden önce ben buyıl ekim yapacağım araziyi eylül ayında tahlil yaptırdım rapor temiz geldi şimdi ekim yapacağım. erikte bal yapan soruna gelince (ben mühendis değilim sadece üretim yapan bir çifçiyim) taş çekirdekli bitkiler bunu yapar erik kiraz şeftali gibi FİDAN DİP KURDU denilen bir böcek var bu bitkilerin kökünde ürer ve büyür kök kısmı yaralanan bitkinin üzerinde bu bal oluşur. ben böyle biliyorum yanlışsa mühendis arkadaşlar düzeltsin lütfen.

Comment

Şimdi;Eşkiya rumuzlu kardeşim.Sorunuza tek,tek cevap vereceğim.Ancak;benimde sizden bir ricam olacak,tabi bu konuda takdir sizin.Yanılmıyorsam hafızamda Eşkiya:harami,soyguncu,talan eden,vurguncu vs anlamına gelmekte.Bu yurdumuzun güzel,beyefendi,kibar insanlarına yakışmıyor.Öncelikle bunu değiştirmenizi öneriyorum.Gelelim sadede:Erik ağacı Literatürde sert çekirdekli meyveler sınıfına girer.Bu nedenle geçirgen ,aluvyonlu toprakları ve kireç oranı az olan toprakları sever.Aşısında uyum sorunu çokca görülen vakadır.Bu nedenle durgun göz aşısı tavsiye edilir.kalem aşılarında yukarda bahse konu hadiseler çokca rastlanmaktadır.Öte yandan;Zararlı böcekler ve karıncalar da bu aşı hataları,budama yerleri,kırık ve yara yerlerden enfeksiyona tepki veririler.Öte yandan;Manas ve kök böceklerine zamklanma ve dal kurumaları şeklinde tepki verebilirler.Bu verdiğim bilgileri dahada şu demem için Fotoğraf gönderirseniz ahaa şu derim.Öte yandan fidancılıkta genç fidanların aşılanması tercih edilir.Tek çekirdekli meyvelerden;Erik,şeftali,kayısı ve badem ile Ceviz ağacı kazık kökleri ve ana dalları kesilirse kendilerini zor toparlarlar.Bu nedenle fidan sökülmelerinde ve nakillerinde dkkatli olunması,yaralı kök ve dallarının usulunce alınması esasdır.Öte yandan Kök kanserinin hafife alınması son derece yanlış vede çookk yanlış.Ben site yöneticisi değilim.Ancak;Bu site bilgi paylaşım sitesi.Burada ki arkadaşların çoğu çeşitli kurum ve kuruluşlarda görevli.Bende buna dahilim.Elimizden geldiğimizce insanımıza hizmet verebilmek. yoksa;bize maddi getirisi yookk.Sağlıcakla kalınız.

Comment

Working...
                              X