fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

CEVİZ BAHÇESİ KURMA

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• CEVİZ BAHÇESİ KURMA

Cevizde Yatırıma başlamadan önce neler yapılmalı?

- Ekolojik ve toprak koşulları değişik boyutlardan incelenerek, riskler gözden geçirilmeli.
    - Çeşit seçimi konusunda dikkatli davranılmalı.
    - Kaliteli ve yeterli sulama suyu temin edilmeden yatırım yapılmamalı.
    - Sulama sistemi olarak damla ve mini yağmurlama kullanılmalı.
    - Toprak ve su analizi olmazsa olmaz konulardır.
    - Tuzluluk ve PH konusuna özen gösterilmeli.
    - Kesinlikle iyi bir toprak hazırlığının fidan gelişimini etkilediği unutulmamalı.

Ceviz Bahçesi Kurma

Çok uzun yaşayan ve aşı ile çoğaltılması oldukça zor olan cevizde, bahçe kurmadan önce bölgenin ekolojik özelliklerinin iyi bilinmesi gereklidir. Ceviz kışları çok aşırı ve sürekli düşük sıcaklığın hakim olduğu bölgeler ile yazları çok aşırı sıcak olan yerlerde yetiştirilmemelidir.
    Cevizler derine inen güçlü bir kök sistemine sahip oldukları için toprak derinliğinin en az 2- 2.5 m olması ve geçirimsiz katmanların olmaması gerekir
    . Yetiştiricilik yapılacak bölgenin topraklarında fazla alkalilik ve tuzluluk sorunları bulunmamalıdır.

Cevizde Çeşit seçimi

Cevizlerde erkek ve dişi çiçeklerin farklı zamanlarda olgun hale gelme durumu (dichogamy) yaygındır. Bu durumda erkek ve dişi çiçekleri aynı zamanda olgunlaşan homogam tip ve çeşitler yanında erkek çiçekleri önce olgunlaşan (protandry) ve dişi çiçekleri önce olgunlaşan (protogyny) çeşitler bulunmaktadır. Bundan dolayı ceviz bahçesi kurarken mutlaka ya erkek ve dişi çiçekleri aynı zamanda olgunlaşan (homogamy) bir çeşit yada erkek ve dişi çiçeklerinin olgunlaşması aynı döneme gelen birden fazla çeşit ile karışık bir dikim tercih edilmelidir.
    Ceviz Dikimi

Dikim aralıkları ekolojik ve bakım koşullarına göre değişirse de cevizlerde en ideal dikim aralıkları; 12 x 12 m, 10 x 10 m, 10 x 8 m veya 8 x 8 m’dir.
    Fidanların dikimleri dinlenme döneminde (yaprak dökümünden itibaren) yapılmaya başlanır ve gözler uyanıncaya kadar devam eder. Fidanların sökümü çok dikkatli bir şekilde yapılarak köklerin zarar görmemelerine özen gösterilmelidir. Dikim sırasında fidanlarda özellikle kök budaması yapılmalıdır. Dikim çukurları en az 60- 70 cm genişlikte ve 80- 100 cm derinlikte açılmalıdır. Fidanlar aşı noktaları toprak üstünde kalacak şekilde dikilmeli ve çukurlar bahçedeki üst toprak ile doldurulmalıdır. Dikimden hemen sonra fidanlara can suyu verilmelidir. Dikim yapıldıktan sonra, ilerideki kereste durumu da düşünülerek, fidan gövdeleri toprak yüzeyinden yaklaşık 1- 1.5 m yukarıdan kesilmeli ve taçlandırma budaması yapılmalıdır. Bundan sonra bölgedeki hakim rüzgarlar göz önünde tutularak fidanlar hereklere bağlanmalıdır. Yazları sıcak ve kurak olan bölgeler ile su kaynağı az olan yerlerde dikimden sonra su kaybını önlemek amacıyla yabancı ot veya hububat saplarıyla malçlama yapmak yerinde olur.
    Toprak işleme

İlkbahar aylarında toprak tava geldiğinde derin bir sürüm yapılır. Bu dönemdeki toprak işleme toprağın havalandırılması yanında yabancı ot kontrolünün sağlanması bakımından da çok önemlidir. Yaz aylarında da duruma göre yabancı ot kontrolü bakımından toprak işleme yapılabilir. Sonbahar aylarında pullukla yapılacak sürüm, yağmur ve kar sularının toprağa işlemesi ve toprakta tutulması bakımından önemlidir. Toprak işlenirken köklerin yaralanmamasına özen gösterilmelidir.
  • Fidanligi.com

Cevap: CEVİZ BAHÇESİ KURMA

Bahçeme 2 tane ceviz dikeceğim. Ticari değil bir uğraşı aracı olarak bana önerileriniz nelerdir. Kaç m aralıkla ve ne cins dikmeliyim

Comment

yabancı cins cevizlerden al chandler ve fernor ama ikisini ayrı ayrı al chandler çok verimli bir cevizdir fernorda onun dölleyicisi ama şebin ceviz alırsan dölleme sorunu ortadan kalkar 2 tane şebiz cevizde alabilirsin ama yabancı cevizler daha erken meyve verir

Comment

Ceviz ve badem dikimlerinde fidasnın tepesi vurulmalı ve taçlandırma yapılmalı terimleri geçiyor bunlar ne demek ve nasıl yapılır ayrıntılı açıklıyabilirmisiniz veya link verebilirmisiniz teşekkürler

Comment

sen onlara fazla takılma zaten topu topu iki ağaç dikeceksin sen normal dik onlar olur giderer ama yinede söyleyelim ilk ağacı dikerken üst kısmını kesersin ve sonraki yıllardada ağaçta beş tane ana dal korsun ve bu dal taçı oluşturur

Comment

merhabalar

1-) ben Edirne uzunköprüde köye ait olan devlet arazini kiralayarak ceviz bahçesi kurmak istiyorum.Devlet arazisi nasıl kiralanır,hangi makamlara nasıl başvurmam gerekir tam olarak bilmiyorum.

2-) devlet,öncelik olarak araziyi köy namına işlemek üzere muhtarlıklara veriyomuş sanırsam.bizim köy muhtarıda ''ben köy namına işliyecem'' diyerek araziye kimseyi sokmamış fakat 5-6 senedirde hiçbirşey ektiği yok.acaba bu arazi için başvursam bir sonuç çıkarmı

3-) Eğer o arazi için başvuramazsam istanbul yada tekirdağ civarlarında devlet yada hazine arazisi nasıl tespit edip kiralamak için başvurabilirim

4-) devletin ceviz yetiştiriciliği için bazı teşfikleri varmış bu teşvikler nelerdir

biraz uzun oldu ama konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar cevap yazarlarsa minnettar olurum. şimdiden teşekkürler

Comment

arkadaşlar ben yeni kayıt oldum bende ceviz bahçesi kuracam nasip olursa gayet güzel bilgiler var ancak elimin altında olması açısından ceviz ve ceviz yetiştiriciliği ile ilgili bir kitap bana önerebilirmisiniz emeğe geçen herkese teşekkürler

Comment

uzmanselde çok ünlü ceviz uzmanları var onlara sorman lazım..

Comment

uzmansel dediğiniz,bahçesel.com un içindemi

Comment

TEŞEKKÜR EDERİM YAZINIZ ÇOK AYDINLATICI OLMUŞ.

Comment

Trabzonda ceviz bahçesi kurmak istiyorum.Biraz araştırdım sahil şeritleri için Yalova Cinsi cevizin uygun olduğu söyleniyor. Acaba Yalova cinsi cevizin verim özelliği, bakımı nasıl. Yoksa bu cins yerine yabancı cins mi kullanmalıyız? Yabancı cinsi kullanacaksak bu ne olmalıdır? Yardımcı olursanız çok sevinirim......

Comment

uzmanseldeki konuları okuman lazım birde bu soruyu orada sor burada kimse bilmez

Comment

Selamlar
                          uzun zamandır bu forumu takip ediyorum. herkes karınca kararınca bir şeyler yazıyor. bilende yazıyor, bilmeyende. şimdi ben yaptığım araştırmalar, okudğum kitaplar gittiğim fuar ve seminerlerin sonuçunda ceviz dikmeye karar verdim.
                          Önce gittim ormandan arazi kiralayım diye. inanın satın almadığınıza pişman ediyorlar.
                          Sırf ceviz için 37 da arazi aldım. çukurları açtım. gübreyi attım. cevresine çit çektim. sıra geldi fidana
                          eee ağzı olan konuştuğu gibi meğer az buz ağaç bilgisi olan fidan yetiştiriyo...
                          Fidan alacaksın. kapı kapı geziyorsun. cinsine has fidana güvenebilceğin fidancı sayısı çok az.
                          onlarda 1 sene önceden sipariş alıyor. elimizde kalmadı seneye diyor.
                          eee şimdi kaldım ortada. Tarım bakanlığı destekleme veriyor diye dikim yapan ve yapacak olan da çok. bu yanı güzel ama fidancılar sertifikayı bir şekilde almış. ama öyle bodoslama fidan üretimi var ki. elinde bir kitap olan. aşı kalemi bulup, aşı makasıyla bu işe girişmiş. Bu konuda denetleme sıfır. adam ne yetiştiriyo. anaç ne kullanıyo. aşı kalemini nerden temin ediyor. denetim sıfır. bu nedenle
                          bir çok kurulan bahce heyezanla sonuçlanıyo. halk ise ya vazgeciyor, bahcesine küsüyor. ya elinde imkanı varsa fidanları değiştiriyor. yada satıyor. il ve ilçe tarımdan çeşit konusunda bir haber.ziraat mühendisleri resmen evrak memuru olmuş.
                          soruyom ziraat mühendisine benim tarlayı denetleyecekmisiniz diye, sen gibi binlerce tarlası olan var hepsine biz destekleme veriyoz. hangi birini takip edelim diyor. sen ne dikmişin umurlarında bile değil. Bilgileri ise sıfır.
                          Velhasılı kelam. Tarım bakanlığı bedeva destek veriyor. halkta bedeva dikim yapıyor. ürün yok. ancak cevreye biraz oksijen salınımı artıyor. başka bir numara yok.

Comment

raxim Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                            Selamlar
                            uzun zamandır bu forumu takip ediyorum. herkes karınca kararınca bir şeyler yazıyor. bilende yazıyor, bilmeyende. şimdi ben yaptığım araştırmalar, okudğum kitaplar gittiğim fuar ve seminerlerin sonuçunda ceviz dikmeye karar verdim.
                            Önce gittim ormandan arazi kiralayım diye. inanın satın almadığınıza pişman ediyorlar.
                            Sırf ceviz için 37 da arazi aldım. çukurları açtım. gübreyi attım. cevresine çit çektim. sıra geldi fidana
                            eee ağzı olan konuştuğu gibi meğer az buz ağaç bilgisi olan fidan yetiştiriyo...
                            Fidan alacaksın. kapı kapı geziyorsun. cinsine has fidana güvenebilceğin fidancı sayısı çok az.
                            onlarda 1 sene önceden sipariş alıyor. elimizde kalmadı seneye diyor.
                            eee şimdi kaldım ortada. Tarım bakanlığı destekleme veriyor diye dikim yapan ve yapacak olan da çok. bu yanı güzel ama fidancılar sertifikayı bir şekilde almış. ama öyle bodoslama fidan üretimi var ki. elinde bir kitap olan. aşı kalemi bulup, aşı makasıyla bu işe girişmiş. Bu konuda denetleme sıfır. adam ne yetiştiriyo. anaç ne kullanıyo. aşı kalemini nerden temin ediyor. denetim sıfır. bu nedenle
                            bir çok kurulan bahce heyezanla sonuçlanıyo. halk ise ya vazgeciyor, bahcesine küsüyor. ya elinde imkanı varsa fidanları değiştiriyor. yada satıyor. il ve ilçe tarımdan çeşit konusunda bir haber.ziraat mühendisleri resmen evrak memuru olmuş.
                            soruyom ziraat mühendisine benim tarlayı denetleyecekmisiniz diye, sen gibi binlerce tarlası olan var hepsine biz destekleme veriyoz. hangi birini takip edelim diyor. sen ne dikmişin umurlarında bile değil. Bilgileri ise sıfır.
                            Velhasılı kelam. Tarım bakanlığı bedeva destek veriyor. halkta bedeva dikim yapıyor. ürün yok. ancak cevreye biraz oksijen salınımı artıyor. başka bir numara yok.

Değerli kardeşim sakın planından vazgeçme! Yazdıklarında haklısın. Biraz daha sabret ve tarım fuarlarında müşteri arayan ve hizmet veren pekçok firma var.....................Allah yardımcın olsun. Sadece şuna dikkat et, arazinde sulu tarım yapacak mısın? Yoksa susuz olarak mı? Sakın vazgeçme senin gittiğin yoldan ben 8 yıl önce gittim ve aynı olaylarla bende karşılaştım...Şimdi memnunum.

Comment

Sayın raxim işi bilende bilmeyende bu işe girişmiş. Denetleme yok vb gibi bir sürü şikayet etmişsiniz. Ama sizde bu işi bilmeden araştırıp sormadan kulaktan duyma bileğilerle başlamışsınız. Ülkemizde ciddi manada ve de kaliteli fidan üreten onlarca firma var. Kimse bilmiyor demekle hem bu firmalara hemde Tarım bakanlığındaki arkadaşlara laf atmışsınız .Bence bira araştırınız bakın neler bulacaksınız.Ön yargılı olmayınız.Veya bir iki olumsuz örnekleri genelleştirmeyiniz.

Comment

Working...
                              X