SLM ARKADAŞLAR. KAYSERİDE 5 DÖNÜM ARAZİDE MEYVE YETİŞTİRMEK İSTİYORUM.HANGİ MEYVE ÇEŞİTLERİNİ ÖNERİRSİNİZ, MEYVE FİDANI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM ? YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
meyve bahçesi YARDIM
Collapse
X
-
Cevap: meyve bahçesi YARDIM
Slm, Bende Adapazarı kayrancıktan 3 dekar arazi aldım. burada meyve(nektarin) bahçesi kurmak için, çalışmaya başladım. öncelikle 20 m sondaj açtırdım. ortalama günde 20 ton su alabiliyorum (ağustosta) Toprağım killi ayrıca analiz yaptıracağım. 5 x 5 üçgen sistemi ile çukurlarını açtım. 60-70 cm derinlik 30 cm çapında, 90 civarında setifikalı nektarin fidanı aldım ve bu gün dikime başladım. fidanlar yetişinceye kadar 1m x 1 m aralıklarla enginar dikimi yaptım. çit kenarlarına 100 civarında böğürtlen dikmeyi planlıyorum. etrafını 150 cm hasır çelikle çevirdim. arazının alt kısmına 10 m2 2 katlı bakım evi koydum. trafeze elektrik çektirdim. 4 römork yarı yanmış çiftlik gübresi getirdim, 3-4 aydır tarlada bekledi.
1. sorum bu çiftlik gübresini toprağa karıştırarak ağaçları dikiyorum.bunda bir sakınca varmı?
2. 3 dönüm tarla için el traktörü almak istiyorum ama piyasada çok çeşitleri var ama formlarda bile çok yeterli bir bilgi yok, ama çok çeşit var. 55 yaşındayım herşeyimi kendim yapıyorum. arkadan frezeli modeller var, çift şaftlı olanları var, belden kırmalı olanlar var, kasnaklı olanları var, 4hp den 12 hp ye kadar motor seçenekleri var. kullanımı yorucu olmayan hakikaten çiftçinin sahip olmak istediği her işini yapabileceği bir el traktörü önerebilirmisiniz.? Sorularımızı cevaplarsanız sevinirim.
Comment
-
Mehmet Biçkes bey,bahçe kurarken bazı eksik işler yaptığınızı görüyorum.Önce,bahçe kurulacak arazinin rakımı,yönü,toprak yapısı,bir önceki dönemde hangi ürünlerin bu toprakta yetiştirildiği,taban suyu yüksekliği,gibi hususların bilinmesi yetiştireceğiniz ürüne uygunluk şartlarını ortaya koyar.tüm şartlar uygunsa önce toprağın 1 metre derinlikte çapraz olarak krizma yapılması gerekir.5x5 sisteminde 1 dekara 40 adet ,3 dekara 120 adet fidan almanız gerekir.
Fidanları dikmeden önce ,kök hastalıklarına karşı tavsiye edilen ilaçlı suya batırıp,öyle dikmeniz gerekir.Yarı yanmış çiftlik gübresi içinde parazitler ve böcek yumurtaları bulunabilir .En iyisi tam yanmış çiftlik gübresi kullanmanızdır.
Diğer hususta ise bütçenize ve ihtiyacınıza göre bir tercihte bulunabilirsiniz.
İyi çalışmalar diliyorum.
Comment
-
Mehmet bey çalışmanızda başarılı olacağınıza inanıyorum. Hayvan gübresi iyi yanmış ise faydalı olur ancak yaş veya yarı yaş ise havalar ısınır ısınmaz pek çok zararlının üreme merkezi olur.Mehmet Biçkes Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSlm, Bende Adapazarı kayrancıktan 3 dekar arazi aldım. burada meyve(nektarin) bahçesi kurmak için, çalışmaya başladım. öncelikle 20 m sondaj açtırdım. ortalama günde 20 ton su alabiliyorum (ağustosta) Toprağım killi ayrıca analiz yaptıracağım. 5 x 5 üçgen sistemi ile çukurlarını açtım. 60-70 cm derinlik 30 cm çapında, 90 civarında setifikalı nektarin fidanı aldım ve bu gün dikime başladım. fidanlar yetişinceye kadar 1m x 1 m aralıklarla enginar dikimi yaptım. çit kenarlarına 100 civarında böğürtlen dikmeyi planlıyorum. etrafını 150 cm hasır çelikle çevirdim. arazının alt kısmına 10 m2 2 katlı bakım evi koydum. trafeze elektrik çektirdim. 4 römork yarı yanmış çiftlik gübresi getirdim, 3-4 aydır tarlada bekledi.
1. sorum bu çiftlik gübresini toprağa karıştırarak ağaçları dikiyorum.bunda bir sakınca varmı?
2. 3 dönüm tarla için el traktörü almak istiyorum ama piyasada çok çeşitleri var ama formlarda bile çok yeterli bir bilgi yok, ama çok çeşit var. 55 yaşındayım herşeyimi kendim yapıyorum. arkadan frezeli modeller var, çift şaftlı olanları var, belden kırmalı olanlar var, kasnaklı olanları var, 4hp den 12 hp ye kadar motor seçenekleri var. kullanımı yorucu olmayan hakikaten çiftçinin sahip olmak istediği her işini yapabileceği bir el traktörü önerebilirmisiniz.? Sorularımızı cevaplarsanız sevinirim.
Diğer yandan 12 hp'lik bir makina almanızı öneririm. Çünkü bu makina size çok bile gelir. Römork takılır, ilaçlama yapar, çapanızı ve sürüm işlerinizi yapar. Marka olarak bir şey yazmak doğru olur mu bilmiyorum ama Yağmur veya Taral markayı tavsiye ederim.
Comment
-
Sayın MASSEY FERGUSON, ilgi ve alakanız için Teşekkür ederim.
Bahçede dikim işlerini 12. ayın başında tamaladım şimdi yaprak açmaya başladı ama nektarinlerde başka sorunlar yaşıyorum.
Bildiğiniz gibi bahçeye 80 adet nektarin, 30 adet napolyon kiraz 10 kivi çit kenarlarınada 110 kadar böğürtlen dikmiştim. % 90 ı yeşerdi, ama nektarinlerim yapraklarını kızıl renkte açmaya başladı ve kıvrık bir şekilde 15 gündür böyle devam ediyor son 2 gündür de bu yapraklar kuruma yapmaya başladı. Bu sene yağışlar aşırı olduğu için hiç sulama yapmadım.
Toprağın yüzü kuru ama 5 cm altı yaş, toprağım killi. yağış olduğu zaman sabun gibi kaygan, yağış olmadığı zaman anında kuruyor ve toprak ta 2-3 cm lik çatlaklar oluşuyor.
Aldığım fidanlar sertifikalı ama tamamında (nektarin) lerde sorun var.
Diğer fidanlarımda problem yok denecek kadar az.
Ne yapmalıyım.?
Yaprak larda bit türü bir zararlı, çıplak gözle gözükmüyor.
Konu ile ilgili bilgisi, birikimi olan arkadaşlardan acil destek bekliyorum.
Bu arada geçen yıl tarlamda kabak çekirdeği ekili idi hiç sulamadan gayet güzel yetişti.
El traktörünü 20 gün önce aldım. Tercihim Genpower 101 AE oldu. 10 Hp lik. ( emsallerine göre en uygun fiatlısı bu, 1.860 TL ye mal oldu)
Fakat şimdilik çok yoruyor. alıştıkça makinayı daha iyi tanıdıkça, bu yorgunluk azalacak diye umuyorum.
Nektarinlerde kuruma veya sürgünlerin kıvrılması konusuna desteğiniz için şimdiden teşekkürler. ACİL dir
Comment
-
[QUOTE=Mehmet Biçkes;61818]Sayın MASSEY FERGUSON, ilgi ve alakanız için Teşekkür ederim.
Bahçede dikim işlerini 12. ayın başında tamaladım şimdi yaprak açmaya başladı ama nektarinlerde başka sorunlar yaşıyorum.
Bildiğiniz gibi bahçeye 80 adet nektarin, 30 adet napolyon kiraz 10 kivi çit kenarlarınada 110 kadar böğürtlen dikmiştim. % 90 ı yeşerdi, ama nektarinlerim yapraklarını kızıl renkte açmaya başladı ve kıvrık bir şekilde 15 gündür böyle devam ediyor son 2 gündür de bu yapraklar kuruma yapmaya başladı. Bu sene yağışlar aşırı olduğu için hiç sulama yapmadım.
Toprağın yüzü kuru ama 5 cm altı yaş, toprağım killi. yağış olduğu zaman sabun gibi kaygan, yağış olmadığı zaman anında kuruyor ve toprak ta 2-3 cm lik çatlaklar oluşuyor.
Makinanız hayırlı olsun güle güle kullanın. Yapraklardaki sorunlara gelince tarifinize göre bu hastalık Yaprakbüken. Çaresi ise ilaçlamak. İlaçladığınızda hastalık durur fakat kırmızı bükülmüş yapraklar kalır. Seneye sizin orada iklim zamanına göre ilaçlamayı geciktirmeyin. Eğer sorunuzu forum ana sayfasının en üst tarafında başlıklar var UZMANCEL.COM başlığına girip oradan sorarsanız uzman kardeşlerimiz görünce size en doğru cevabı vereceklerdir.
Comment
-
Sayın Mehmet Biçkes,Mehmet Biçkes Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSayın MASSEY FERGUSON, ilgi ve alakanız için Teşekkür ederim.
Ne yapmalıyım.?
Yaprak larda bit türü bir zararlı, çıplak gözle gözükmüyor.
Konu ile ilgili bilgisi, birikimi olan arkadaşlardan acil destek bekliyorum.
Bu arada geçen yıl tarlamda kabak çekirdeği ekili idi hiç sulamadan gayet güzel yetişti.
El traktörünü 20 gün önce aldım. Tercihim Genpower 101 AE oldu. 10 Hp lik. ( emsallerine göre en uygun fiatlısı bu, 1.860 TL ye mal oldu)
Fakat şimdilik çok yoruyor. alıştıkça makinayı daha iyi tanıdıkça, bu yorgunluk azalacak diye umuyorum.
Nektarinlerde kuruma veya sürgünlerin kıvrılması konusuna desteğiniz için şimdiden teşekkürler. ACİL dir
nektarinlerinizde ki bahsettiğiniz hastalığın adı Klok diğer adıyla kıvırcık hastalığıdır. O hastalık bakteriyal bir hastalık olmakla birlikte düşük sıcaklıklarda kendini gösteren bir hastalıktır. Hava sıcaklıkları arttıkça o hastalık etkisini kaybetmeye başlar. Ancak o arada fidanlarınızı çok hırpalar ve kurumasına bile neden olabilir. Şu an için nasıl bir ilaçlama yapmanız gerektiğini bilmiyorum ama ilkbaharda henüz çiçek tomurcukları uyanmadan önce bordo bulamacı ile ilaçlamanız gerekmektedir. Bu işlemi her yıl ilkbaharda tekrarlamalısınız.
Comment

Comment