fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çim Bakımı Nsıl Yapılmalı ?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Çim Bakımı Nsıl Yapılmalı ?

Çim Bakımı
    Bakım
    Çim boyu ortalama 4cm olmalıdır.Bunun için bıçakları keskin ve iyi çalışan bir biçim makinasına gerek vardır.Sonbahar (Eylül- Ekim-Kasım) ve İlkbahar(Mart-Nisan-Mayıs) aylarında istatistiki ve tecrübei verilere göre en az iki günde bir biçim yapılması gerekebilir.Kış ve Yaz aylarında yani soğuk ve sıcak mevsimlerde bu kesim sıklığı düşebilir.
    Sıcak mevsimde(Nisan-Eylül) çim altı toprak tabakasının 2-3cm kadar derinliğinde en azından hafif nem olmalıdır.Bu prensip çerçevesinde sulama sıklığı çok sıcak mevsimlerde bazen günde 2 hatta 3 bile olabilir.
    Kış öncesi(Eylül-Ekim-Kasım) ve yaz öncesi(Mart-Nisan-Mayıs) çimin NPK(Azot-Fosfor-Potasyum)değerlerine göre gübre uygulaması yapılmalıdır.
    Uygulama yapılan alanda 1 hafta süreyle çok yoğun bir kullanım yapılmamalıdır.
    Uygulaması yeni biten alanlara 1 hafta boyunca özellikle köpeklerin sokulması tavsiye edilmez

Cevap: Çim Bakımı Nsıl Yapılmalı ?

Nasilsin ubeyde abi? Ya kusura bakmada su iki gunde bir çim biçimine ben karsiyim .

Comment

Hızlı büyümede eğer biçme olayını geciktirirsen makineler diğer günde kesme yerine yolma yani kökten koparma yapıyor.Bu da cim içersinde kellikler oluşturuyor İbrahim bey .Bunun için özellikle hızlı büyüme periyodunda sık biçim iyi olur.

Comment

Kabulde abi iki gunde bir biraz cabuk olmazmi ? Ozellikle fotosentez olayinda .

Comment

Merhabalar,
          Bir konuda yardımlarınızı rica edeceğim..Foruma yeni üye oldum umarım yanlış başlık altında yazmıyorumdur.
          Yeni aldığım site içindeki evimin bahçesi yaklaşık 200 metrekare..Daha önce oluşmuş olan kellikler ve çukurluklardan ötürü 2 ay önce bir firma tarafından yeni toprak ve yeni rulo çim serildi..Herşey ilk başta iyi gibiydi Fakat son bir aydır; Her sabah çıkan mantarlardan ötürü papatya tarlası gibi oluyor topluyorum sabah yine aynısı))) Ayrıca pas ve küfe benzer yer yer tortular oluşuyor..Yine öbek öbek k.rengi ve sararmalar var..Ayrıca öbek öbek yabani otlar çıkmaya başladı ve seyrelmeler var..Her gece saat 01 de sulama başlıyor ve yaklaşık 15 dakika 8 sektör şeklinde kuyu kaynaklı su ile otomatik sulanıyor..Bahçıvanlar sağolsun pek ilgilenmiyolar..Becerebilirsem artık kendi işimi kendim görmek niyetindeyim..Yardımlarınızı esirgemesseniz sevinirim.. Saygılar...

Comment

Anlaşılan biraz sulama işi fazla olmuş. Fazla nemden dolayı mantarlar oluşmuş. Çimlerinizi sık aralıklarla biçimini yapınız. Arasındaki otlar için el ile alabilirsiniz veya piyasada çimler için yabancı ot ilacı var onları da kullanabilirsiniz. Aralarda boşalmalara ve kelliklerin başlamasına karşı sonbahara doğru çim tohumu ekimi yaparak üzerine toprak serebilirsiniz. Çim işi dışarıdan bakıldığı gibi kolay değil bakım ve özen ister.

Comment

selam, arkadaslar cim yazlari haftada 1 kez kesilir, cinsine gore cim vardir 1 ayda 1 santim anca uzar o tur cimler haric, cim yazin haftada 1 kez kesilir, kisin 2 haftada bir kesilir, cimi kesmezde uzun sure birakirsaniz koku buyur kuvvetlenir, cim cok cabuk uzar ve sap yapar, cimi kesdikden sonra goruntu kotulesir, estetik durmaz, yesil bahce sarimsi gorunum kazanir, yagmurlu havadan sonra da cim kesilmez, toprak yumusadigi icin kok yumusak olur cekersiniz cimi koku ile birlikde disari, ayrica cim her yere yapisir civik olur. Goz alici, hali gibi dumduz, golf sahasi gorunum istiyorsaniz cim kesme makinenizin jiletlerini cok fazla eskitmeden degisin, yada bileyliyin, sokmesi pekde ugrasdirici degil, yeni kesme makinesi alicaklara 4 jiletli cim kesme makine tavsiye ederim, daha temiz ve guzel gorunumlu ciminiz olur, 2 jiletli makinede arka depo daha cabuk dolar, kesilen cim parcalari daha buyuk olur ve etrafa alttan cim parcasi dagilmasi yapar, 4 jiletlide parcalar daha kucukdur etrafa dagilmaz, direk cim makinesinin arkasina birikir, parcalar kucuk oldugu icin cim depolama kapasitesini daha iyi kullanir, sulama islemine gelince cim saglikli ise havada cok sicak diilse cimi sulamak gerekmez, hava sicakligi yuksek ve devamli gunes oldugu gunler aksam karanliginda 1 kere 30 dakka donen fiskiye ile sulamak yeterlidir. eger zamaniniz kisitli ve bahceye ayiricak zaman yoksa ben size uzun zamanda az uzayan ve cok az sulama gerektiren iskoc cimini oneririm, 4 mevsim yesil bir bahceniz olur, gunesdende fazla etkilenmez, cim icin her ilkbaharda ve sonbaharda 1 er kere fertile edici yem verirseniz cim kendini daha guzel gostericekdir, uzun zaman kesilmeyen cimin arasinda yabani bitkiler turuyecekdir sonradan temizlemesi zor olucakdir, o yuzden haftada 1 kere 1 saatinizi ayirmaniz bahcenizin her daim goze hitap edicek sekilde kalmasini sagliyicakdir, bazi saticilar boga cimi (bullgrass) denen bir cim tohumu satmakdadir, satarkende her daim yesil bahce olucak diyorlar, bull grass daha cok belediye parklarina filan yapilir dayanikli cimdir ama devamli kesilmek ister, isin ucunu kacirirsaniz bu cim tum bahceyi kotu dolar ve komple capa ister ise basdan 0 dan baslamak zorunda kalirsiniz, bu cim turu bakimsizligi tolere etmez, bahcenizde istediginiz cim cesidini kendi zaman ayirabilme surenize gore secmenizi tavsiye ederim, saglicakla.

Comment

İstanbul'da büyük bir peyzaj firmasına leonardit vermiştim. Ziraat mühendisi elemanı çeşitli bahçelerin bakımlarını yapıyorlar. Ben neticeleri öğrenmek için bir saat önce firmaya uğradım ve neticelerin nasıl olduğunu sordum. Ziraat mühendisi çim uygulaması yaparken kimyasal gübrelerle uygulama yaptıklarını ama istedikleri sonuçları alamadıklarını, beklenmeler, sararmalar olduğunu söyledi. Yirmi beş gün önce benim verdiğim leonarditi uyguladığını ve bu bahçeye son gittiğinde sorunların ortadan kalktığını, bahçe sahibinin istediği kendisininde beğendiği koyu yeşili yakaladıklarını, çimde kök gelişiminin ve kardeşlenmenin arttığını kesinlikle gördüğünü söyledi. Yeni sipariş vermeye hazırlandıklarını belirttiler. İşte müşteri memnuniyeti budur diye düşündüm.

Comment

Behramkale Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  İstanbul'da büyük bir peyzaj firmasına leonardit vermiştim. Ziraat mühendisi elemanı çeşitli bahçelerin bakımlarını yapıyorlar. Ben neticeleri öğrenmek için bir saat önce firmaya uğradım ve neticelerin nasıl olduğunu sordum. Ziraat mühendisi çim uygulaması yaparken kimyasal gübrelerle uygulama yaptıklarını ama istedikleri sonuçları alamadıklarını, beklenmeler, sararmalar olduğunu söyledi. Yirmi beş gün önce benim verdiğim leonarditi uyguladığını ve bu bahçeye son gittiğinde sorunların ortadan kalktığını, bahçe sahibinin istediği kendisininde beğendiği koyu yeşili yakaladıklarını, çimde kök gelişiminin ve kardeşlenmenin arttığını kesinlikle gördüğünü söyledi. Yeni sipariş vermeye hazırlandıklarını belirttiler. İşte müşteri memnuniyeti budur diye düşündüm.
                  Selam Behramkale Bey, memnun kaldiginiz bir urunu baskasi ile paylasmaniz cok guzel, anlattiginiz olay kimyasal gubrelemenin zorlugunu ve yan etkilerini gostermekde, ben insanlara acik alanlarda kimsayal gubreleme yapilmasini uygun gormuyorum, hele evinizde bahcenizde kullanilmasini tavsiye etmem, nefes darligi, alerji, koku gibi yan etkileri olmakdadir, kimyasal gubrelemenin ayari iyi tutturulmadiginda cim uclarinda paslanma yapar, cimin goruntusunde bir sararma meydana gelir, fazla miktarda yanlis sekilde kullanilmissa cim yanar, tamamen olur, eger sebzelerde meyvelerde kullaniliyorsa, yerken icinize sinerek yenmiyor, kimyasal gubreleme isini bilen buyuk firmalar tarafindan daha cok kullanilmakdadir, organic gubreleme yapamayanlarin kimyasal yerine dogal gubreleme yapmasi daha uygundur, dunyanin cogu yerinde artik insanlar alisveris yaparken organic yetismis urunleri tercih etmeye basladilar, kimsayal gubrelemenin yan etkileride uzun sure konusulucak bir konu, is yeri bahcesi ev bahcesi kucuk park gibi yerlere organic besleme yapilmasi en uygun olanidir, cim ilk baharin baslamasindan 1 2 hafta once yada 1 2 hafta sonra tohumlanmaya baslar, biraz dikkat ederseniz bunu cimlerde gorebilirsiniz, bu donemde cim kesim periyodu biraz uzatilarak cimlerde tam tohumlanma saglanir, bu tohumlanma doneminde cim kesimi yapilirken kesme makinesinin arkasina kesilen cimleri toplayici aparat takilmaz, onun yerine kucuk parcalara ayrilmis kesilmis cimi, makinenin yanindan geri topragin ve cimin ustune puskurtucu adaptoru takilir,(mulcher) bu sekilde kesilen cimin icindeki tohumlari ziyan etmis olmazsiniz, topraga geri puskurterek kazandirmis olursunuz, kesilen cim parcalarida 2 gun gibi bir sure icinde curuyerek, gubre olarak topragi besleme yapar, (dogal tohumlama yontemi), bu islem sonrasinda kati haldeki topraga benzeyen organic gubre/besinin icine fertilizer eklenir, (cim icin olan organic gubrelerin icine artik cim tohumuda karistirilmaya baslandi istege gore karisikda satin alabiliyorsunuz yada cim seyrekse kendiniz ekleyebilirsiniz cim saglikli ve yeterli ise gerek yokdur) organic gubre ve fertilizer eklenen karisim harmanlama ve serpme makinasi varsa onunla yoksa kucuk bir kurekle karistirilarak yarim parmak kalinliginda yada biraz daha az olucak sekilde cimin uzerine ince bir perde gibi yayilir ve ustten yeterli sulama yapilarak topragin emmesi saglanir, ilkbaharin birinci ayi bu sekilde organic besleme/gubreleme yapmaniz cimin yaz sonuna kadar 5-6 ay saglikli sekilde yesil kalmasini sagliyicakdir, cimin kokleri yeterince guclenicek, topraga iyi tutunucakdir, ayrica toprak sertlesmiyicek ve herzaman icin yumusak bir gorunum sergiliyicekdir, ayni islem sonbaharda 1 kere daha tekrarlanir, guzel gorunumlu bir bahceniz, ciminiz olmasi icin senede en az 1 kere sonbaharda yapamasaniz bile ilkbaharda yapilmasi tavsiye edilir, saglicakla.

Comment

Sayın Emre40 size tamamen katılıyorum. İnsanlar bilinçlendikçe kimyasal gübrelerle ve ilaçlarla yetiştirilen ürünlerden uzaklaşmaya başlıyorlar. Anladığım kadarıyla siz leonardit hakkında bilginiz sahibi değilsiniz. Siz ( anlattiginiz olay kimyasal gubrelemenin zorlugunu ve yan etkilerini gostermekde) diyorsunuz. Halbuki leonardit tamamen organik bir ürün olup, Sertifikasyon kuruluşları leonardite ve leonardit kullanılarak yetiştirilen ürünlere organik belgesi vermektedirler. Leonardit için organik tarımın olmazsa olmazı değimi kullanılmaktadır. Kimyasal gübrelerin kullanıldığı tarlalarda leonardit kullanmazsanız organik tarıma geçemezsiniz. Leonarditin bir adıda toprak düzenleyici olarak geçmektedir. Çernebil'deki patlamadan sonra radrasyon bulaşan toprakları leonarditin içindeki hümik asit ile temizlediler. Toprakta yetiştirilen her ürün için kaliteli leonarditi tavsiye ediyoruz. Saygılarımla,

Comment

Selam Behramkale Bey, ben kendim de bahcelerimde Leonardit benzeri organic toprak duzenliyicisi kullaniyorum , ozellikle ilkbaharda cok buyuk faydasini goruyorum, kendi tanidiklarimin da organic duzenleyici kullanmasini sagladim, anlattiginiz olay demekle ziraat muhendisinin kimsayal gubreleme ile istedigi yesil goruntuyu tutturamamasi ve sararma olmasi anlaminda ornek soyledim, 8 9 senedir her sene ilkbaharda yaklasik olarak 400 500 kilo organic gubreleme yapiyorum, su ana kadar hic bir yan etki yada yanma sararma gormedim, 100 de 100 memnunum, ayrica bitki cicek sebze ve meyvelerde de kullaniyorum, cim gubreleme yapildikdan 24 saat sonra hemen kendini gostermeye basliyor, bitkilerde filiz halindeyken cok dayanikli oluyorlar, Turkiyede bu tur organic gubreleme artarsa, kus gribi gibi yayilici hastaliklarinda kuslarin goc yolu uzerinde onlemini almis, bayagi bir koruma saglamis oluruz, organic gubreyi pahali sanabilir bazi arkadaslarimiz yada yan etkisi oldugunu dusunebilir, bu konuda acikca soylemek gerekirse, fazla organic gubreleme cim yada sebze meyve ciceklerde hic bir yan etki gostermemektedir, insan sagligi icinde zarasiz, organic gubrenin cokca kullanildigi ulkelerde 1 ton toprak ile 1 ton organic gubre ayni fiyata satilmaktadir,(acik alindiginda 32 dolar 1 ton fiyati) saygiyla.

Comment

Sayın Emre 40 leonardit kullanarak doğru iş yapmışsınız. Neticesini almışsınız. Yemek için yetiştirdiğiniz ürünlerin hem damak tadı yerine gelmiş olmalı, hem de raf ömürleri uzamıştır. 400 - 500 kilo kilo leonardit kullandığınızı yazıyorsunuz ve ayrica bitki cicek sebze ve meyvelerde de kullaniyorum diyorsunuz. Bu verilere göre 5 - 6 dönüm arazide bu işleri yapıyorsunuz demektir. Bu büyüklükteki bir araziye çok iyi kullanabilirsiniz. Başarılar diliyorum.

Comment

Benim bahçemde mükemmel bir çim vardı gören bayılırdı Kenarlarda 50 cm genişliğinde gül sırası doyumsuz bir güzellikti. Geçen yıl güllere hayvan gübresi vermiştim. Her halde oradan geldi. Son bahardan beri çimlerimin arasında ve çok yerinde kahverengi yoncalar çıktı. Elimle temizlemeye çalıştım fakat kökü çok derinde olduğundan bir türlü kökleri tamamiyle topraktan çıkaramadığım gibi kalan parçalar daha hızlı bir gelişim gösterdi. Ben bunlardan nasıl kurtulabilirim. Kurtulmayı başaramazsam tüm bahçeye yeniden çim dikmek zorunda kalacağım. Bu da gözümü korkutuyor.. Lütfen yardım edin..

Comment

Cim bitkilerinde kullanılan yabancı ot ilacı var. Kullanırsanız cim hariç diğer otları öldürür.

Comment

Sayın Ayşe İnci Terzi mağalesef kalitesiz hayvan gübresi, kuşlarla gelen otlar veya rüzgarla gelen yabani ot tozları bu gibi sıkıntılara sebep oluyor. Yeniden çim yapmak ayrı bir sıkıntı. Çimi tamamen kaldıracaksınız. Sonra yaban otlarından bahçenizi temizleyeceksiniz. Sonra ya rulo çim veya çim tohumu ekeceksiniz. Rulo çimin kalitelisini ekeceksiniz, çim tohumu ekerseniz kapak toprağına dikkat etmeniz lazım. Öncelikle tordon isimli bir ilaç var. Nasıl kullanıldığı üstünde yazıyor. Bu ilaç geniş yapraklı istenmeyen bitkileri yapraklarına uygulanarak kurumaları sağlanıyor. Bu arada ayrık otuna ve çim gibi ince yapraklı bitkilere hiçbir etkisi yok. Kolay gelsin

Comment

Working...
                              X