fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çim Bakımı Nsıl Yapılmalı ?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: Çim Bakımı Nsıl Yapılmalı ?

selam ayse inci terzi, cimin icindeki yabani bitkilerle ugrasmak icin en iyi zaman ilkbaharin ikinci yada ucuncu haftasi, cimler tohum dokdunden sonra cok fazla gurlesirler bu esnada yabani bitkilerin gucunu azaltmaya baslarlar, yabani bitkilerin cim icinde en guclu oldugu zaman kis aylaridir, ilkbaharin gelmesini beklemeniz daha dogru olucakdir, 3 gun ara ile cim makineniz 2. yukseklik ayarinda kesim yaparsaniz istenmeyen bitkilerin 100/80'ni yok olucakdir, geri kalanlarida catal gibi aletle kokunden cikarmaniz gerekmektedir, ilac kullanmak isterseniz, yukaridan yagmur sulama ile cimin arasindaki yabani bitkileri yok edici ilaclar satilmaktadir, bu ilaclar bitki yapisina gore imal edilmislerdir, ciminiz saglikli kalirken diger tum istenmeyen bitkileri en gec 12 gun icinde yok edecekdir, senede 2 defa ilkbahar ve sonbaharda kullanip kontrol saglamis olursunuz, yabani bitkiler sizin evinize yakin bir yerlerde toprak varsa ruzgarin etkisi ile oradan gelmislerdir, gubre ilede gelmis olabilir, sizde acik toprakda yuruyup getirebilirsiniz, cok olagan bir durum, son iki senedir benim cimlerimin arasinda semizotu cikiyor nerden geldiyse, toplayip toplayip kiymali pirincli pisiyoruz, saglicakla

Comment

Mehaba.Leonarditi İzmirde nasıl temin edebilirim ve çimde nasıl kullanılır.Teşekkürler.

Comment

Bu aylarda (haziran,temuz,agıstos)bahçedeki çimler çok cansız ve her yıl bu dönemlerde sararma değil'de yaprakların alt kısımlarından kurumaya(kararıyor) başlıyor. sora çürüyor ve aşırı koku oluşuyor. Bu durumda ne yapmalıyız. tşk

Comment

mişmiş Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Mehaba.Leonarditi İzmirde nasıl temin edebilirim ve çimde nasıl kullanılır.Teşekkürler.
          Çim ekiminde kapak toprağına karıştırarak, rülo çim uygulamasında rülo çimin altına ve üstüne, ekili çim alanlarda çimin üstüne serperek sezon başında ve sezon sonunda iki kere kullanılır. Ortalama dönüme 100 kilo uygulama yapılabilir. İhtiyaçınız miktarına göre ürün temin edilebilir.

Sayın Gedikli yazdıklarınıza göre çimlerinizi fazla uzatıyorsunuz. Güneş görmeyen altta kalan bölgeler çürür sararır ve kokar. Çimlerinizi fazla uzatmamalısınız. Leonardit uygulaması yaparsanız çimleriniz ve bitkileriniz daha sağlıklı ve daha koyu yeşil olacaklardır.

Comment

Çim bakımı karşidan göründüğü kadar kolay değildir.futbol sahalari haric hiç bir bahcede yada ev önünde yada parkta şöyle insanin gözünü alan bir çim örtüsü görmedim.ya kel kel yada yabani otlar çimlerin yerini almiş.
            Ne yazıkki türkiye de çim tohumu satan firmalar dahil peyajcilar bile bu işin tam olarak nasil yapildiğini bilmiyor ve basma kalıp bilgiler ile donatilmişler.türkiyedeki web siteleri zaten hangi siteye girsen hep kopyala yapiştir bilgileri.mesela burda bile çim haftada şu kadar kesilir bu kadar kesilir deniyor.yanliş.çimi yazın cok sularsaniz cok kesersiniz az sularsaniz az kesersiniz.bermuda çimini yayılmasini istiyorsaniz haftada 3-5 kere kesmeniz gerekecektir ve kesim yüksekliği 2 ile 3 cm olmalidir.bir yanlişi daha söylemek isterim metre kareye atilacak miktar hakkinda.iyi bir örtü olmasini istiyorsaniz ingiliz cimi karışımı ceşitleri 50 ile 75 gram arasi metre kareye bermuda ciminide bilinenin aksine metre kareye 50 gram atmaniz gerekecektir.(cunkü bermudanin bile yayilma süresi 2 ay bulacaktir ve bermuda gec filizlendiği ve mayıs başlarinda ekildiği icin yabani otlarin cikma olasılığı cok yüksektir)cabık kapatan bir bermuda yabani ot az cikartir.

herşeyi doğru yaptiniz ve yabani ot problemi yok cim topraği doldurdu.artik cok iyi bir gübre almaniz gerekecektir.sakin yerli gübrelerden kullanmayin bunlar hemen eridiği icin cok hızlı etki yapacaktir ama ciminizin belli bölgeleri yakacaktir ve etkisi cok kısa sürecektir.bu yüzden benim tavsiyem scotts firmasinin gübreleridir.bunlarinda aralarinda cok ceşitleri vardir.bu artik size ve bütcenize kalmiş.yavaş salınımlı ve kaplamali bu gübreler pahalidir ama 2-3 ay bazilari 5-6 ay etkilidir.organik gübreler kulağa hoş geliyor ama vaat ettiklerini bana göre vermiyorlar.

Comment

ssregitoss Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
              Çim bakımı karşidan göründüğü kadar kolay değildir.futbol sahalari haric hiç bir bahcede yada ev önünde yada parkta şöyle insanin gözünü alan bir çim örtüsü görmedim.ya kel kel yada yabani otlar çimlerin yerini almiş.
              Ne yazıkki türkiye de çim tohumu satan firmalar dahil peyajcilar bile bu işin tam olarak nasil yapildiğini bilmiyor ve basma kalıp bilgiler ile donatilmişler.türkiyedeki web siteleri zaten hangi siteye girsen hep kopyala yapiştir bilgileri.mesela burda bile çim haftada şu kadar kesilir bu kadar kesilir deniyor.yanliş.çimi yazın cok sularsaniz cok kesersiniz az sularsaniz az kesersiniz.bermuda çimini yayılmasini istiyorsaniz haftada 3-5 kere kesmeniz gerekecektir ve kesim yüksekliği 2 ile 3 cm olmalidir.bir yanlişi daha söylemek isterim metre kareye atilacak miktar hakkinda.iyi bir örtü olmasini istiyorsaniz ingiliz cimi karışımı ceşitleri 50 ile 75 gram arasi metre kareye bermuda ciminide bilinenin aksine metre kareye 50 gram atmaniz gerekecektir.(cunkü bermudanin bile yayilma süresi 2 ay bulacaktir ve bermuda gec filizlendiği ve mayıs başlarinda ekildiği icin yabani otlarin cikma olasılığı cok yüksektir)cabık kapatan bir bermuda yabani ot az cikartir.

herşeyi doğru yaptiniz ve yabani ot problemi yok cim topraği doldurdu.artik cok iyi bir gübre almaniz gerekecektir.sakin yerli gübrelerden kullanmayin bunlar hemen eridiği icin cok hızlı etki yapacaktir ama ciminizin belli bölgeleri yakacaktir ve etkisi cok kısa sürecektir.bu yüzden benim tavsiyem scotts firmasinin gübreleridir.bunlarinda aralarinda cok ceşitleri vardir.bu artik size ve bütcenize kalmiş.yavaş salınımlı ve kaplamali bu gübreler pahalidir ama 2-3 ay bazilari 5-6 ay etkilidir.organik gübreler kulağa hoş geliyor ama vaat ettiklerini bana göre vermiyorlar.
              Selam ssregitoss bey, size birkaç sey sormak istiyorum, madde madde yaziyorum bu şekilde cevaplarsanız sevinirim, teşekkürler.

1- bütün sonbahar ve kış fazlaca yağmur yağmasına,toprağın devamlı nemli ve ıslak
              olmasına rağmen neden çim çok yavaş uzar?

2- çimi hızlı uzatan sumudur yoksa sıcaklık ve güneş ışığımı? cevabınız su ise fotosentez
              nedir?

3- çim 1 günde kaç santim uzamakdadır? çim 1 haftada kaç santim uzamakdadır?
              haftada 5 defa çim nasıl kesilir izah edermisiniz.

4- çimin yayılmasını sağlamak için kesmekmi gerekmekdedir yoksa tohumlanmasınımı
              beklemek gerekmekdedir? eğer çim haftada 5 gun kesiliyorsa nasıl tohum verir ve
              yayılır bunu da öğrenmek isterim.

5- karedenizin yemyeşil yaylalarına çobanlar çimen bol olduğu için hayvan otlatmaya
              çıkarlar, sizce birileri oralara gidip kimyasal gübrelememi yapmakdadır? yoksa tabiyat
              kendini organikmi beslemekdedir?

6- ülkemizde her sene üniversitelerden binlerce ziraat mühendisi mezun olmakdadır, bu
              üniversitelerde sizce bu mühendis gençlere ne öğretilmekdedir? çim bakımı gibi basit
              bir konu unutulmuşmudur?

7- marketlerden alışveriş yaparken ürünlerin üstünde organik yetistirilmişdir mi yazar?
              yoksa kimyasal ve hayvansal gübreleme ile üretilmiştir?

8- organik gübrelemeyi kaç sene denediniz? Leonardit türü organik gübrenin içinde ne
              vardır? ve organik gübrenin en bilindik özelliği nedir?

9- çim bakımı için 200 metrekarelik bir alana ne kadar süre gerekmekdedir?

10- yabani bitkiler çim içinde yazınmı daha çok olur yoksa kışınmı? cevabınız yaz ise
              eminmisiniz?

11- çim köklendirmesi yaparken köklerin büyümesinemi çalışırsınız yoksa küçük
              kalmasınamı? neden?

12- 18.mesajdaki gedilli beyin sorusunun cevabıni verebilirmisiniz?

teşekkürler.

Comment

Emre bey
                Sorduğunuz sorulara bakınca bu işin acemisi veya ilk yetiştiren birine benzemiyorsunuz. Anladığım kadarı ile siz bildiğiniz bir konuda insanları test etmek istiyorsunuz ki bu durum hiç hoş değil. Bu forumun açılış gayesi kimseyi test etmek veya aşağılamak değil mesela 6 sorunuz olan
                ( 6- ülkemizde her sene üniversitelerden binlerce ziraat mühendisi mezun olmaktadır, bu
                Üniversitelerde sizce bu mühendis gençlere ne öğretilmektedir? Çim bakımı gibi basit
                bir konu unutulmuşumudur?) gibi sorunuz.
                Yinede sorularınıza kısa kısa cevap vereyim

1- Çiminizin, nem ışık ve sulaması iyi olmasına rağmen boy vermemesi toprağınızla alkalı anlaşılan toprağınızın yapısı ya çok killi olup kök sistemini sıkıyor ya da alkalı durumu yani toprak ph değeri çok fazla. Önce toprak tahlili yapılması lazım.
                2-Bitkilerin büyümesinde hiç bir zaman tek bir etmen yeterli olmaz. Ancak asıl büyüme ve olgunlaşma ışık sayesinde olur.
                3-Çimin uzaması ve biçime gelmesi eğer tüm şartlar yerinde ise bir ayda 3 biçim yani 10 günde bir biçim yapılabilinir.
                4-Çimlerde yayılma nın asıl nedeni tohumun dökülmesi değil kardeşlenme dediğimiz olayla olur ki oda sık biçim bunu teşvik eder.
                5- Karadeniz yaylalarında hayvanların otlatılması neticesinde hem cim biçilmiş olur hem de organik gübre ile gübrelenmiş olur.
                6- Asıl konu bu. Anlaşılan Ziraat mühendisliği konusunda biraz az bilgiye sahipsiniz. Ziraat Fakültesinin 15 bölümü var. Her bölümün ayrı ayrı ilgilendiği alan var. Mesela Hayvan yetiştirme bölümü olan Zootekni bölümü çim yetiştirme ile ilgili ders göremez. Tıpkı gözlerin ağrıyınca sen kalkıp Kalp damar cerrahına mı gidiyorsun.

kısaca sı vesaire ....vesaire ...vesaire daha fazla yazmaya değmiyor...

Comment

emre bey sorularinizda bir sınama bir öfke olduğunu hissettim.Buraya yazi yazmak icin mühendis olmak gerekmiyor yada uzman.okullarda tabiki çim icin özel ders vermediklerini biliyorum.benim başım cok yandi o yüzden bildiklerimi yazdim.bu konuda kendi capimda deneyim sağladim.

1.su tekbaşina yetmez.güneşlenme süresi + ısı+photosentez.
                  2.hepsininde etkisi vardir.
                  3.çimin türüne göre ve yukarida yazinlara göre değişir.iyi makine ile çim haftada 5 gün kesilebilir.ama önerilmez.
                  4.tohumlanmasi beklenmez.her cim yayilmaz.yayilan cimler hem alttan hem yüzeyden yayılır.(teknik terimleri siz yazin)
                  5. hayir evet.karadenizde durum farkli.
                  6.tekniğini.
                  7.o ülkenin kanunlarina göre değişir.ben tavuk yetiştiriyorum gelen yem irsaliye lerinin üstünde kullanilan mısır ve soyanin gdo lu olduğunu belirtir.
                  8.yılda 500 ton organik gübre (tavuk gübresi işlenmemiş) satıyorum.kendi tarlalarimdada kullaniyorum.humik acid olduğunu biliyorum içinde.problemli topraklarin fiziksel yapisini değiştirmede cok faydali.10 metre kare killi toprağimda kullandim faydasini gördüm.bir cok özelliği var yaz yaz bitmez.
                  9.ayına göre değişir.
                  10.bölgesel olarak değişebilir.çim örtüsüne görede değişir.ölen çimlerin yerini kapliyabilir.bermuda grass gibi bir çim örtüsünde yabani otlar yaz aylarinda gelişecek ortam bulamazlar.
                  11.büyük.diğer mevsime dayanikli girmesi icin.o yüzden sonbahar en uygun mevsim derler.bu bazi çim türleri icin gecerli olmayabilir.
                  12.arkadaşin problemi genel bir problem.her çim alanda görülebilir.hastalik kendini bir kac hafta sonra gösterir kök kısmında sararmalar ile.zayıf dranajlı toprak ,hatalı gübreleme,aşırı sulama ve yazın geceleri havanin aşırı soğumasi.

toprak üstünde semptom gösterdikten sonra tedavi edilmesi cok zordur.doğru yükseklikte kesim doğru sulama (dranaji zayif bölgeyi manuel sulama).mantar ilaçlarininda pek faydasi olup olmadiği sorgulanabilir.kullandiklari çimin ideal yüksekliğinden biraz daha yüksek kesmekde faydali olabilir.

Comment

Leonardit hakkında biraz bilgi :
                    Leonarditin gübre olup olmama konusuna gelince: tabiki sadece kırılıp elenmiş bir leonardit Tarım Bakanlığı Yönetmeliğince gübre sıfatına girmemektedir. Ancak unutulmamalıdır ki gübrenin lügat açıklaması şudur:Gübre, bitkinin beslenmesinde gerekli olan kimyasal elementleri sağlamak için toprağa ilave edilen herhangi bir madde.Leonardit de içerisinde çok fazla miktarda karbon (C) , kükürt (S), oksijen (O) elementlerini içerir.Nitekim bizim leonarditlerimiz hidrolize edilerek aminoasit takviyeleri yapılarak daha fazla gübreleştirilmiştir.
                    Gönderilen ürünlerin siyah olması leonarditin carbon içermesinden kaynaklanmakla birlikte aynı zamanda humic asit içeriğinin görsel kanıtı olarakta algılanır. Renk skalasında sarı renkli leonardit :fulvik asitçe en zengini olmakla başlar ,kahverengide humic ve fulvik asit dengede ,siyah da ise humuc asit ağırlıklı ve fulvik asit daha azdır. Bizim granül ürünümüzün kahverengi olmasının sebebi ise :leonardite ilave ettiğimiz yüksek miktarlarda aminoasitten kaynaklanmaktadır.

Comment

merhaba behramkale bey ben de leonardit uygulamayı düşünüyorum yöneticisi olduğum sitede 3000 m2 çim alanımız mevcut yardımcı olursanız sevinirim. saygılar

Comment

Memnuniyetle yardımcı olmak isterim. 3000 m2 bahçesi olan siteniz nerede bulunmaktadır ?
                        Selamlar

Comment

Working...
                        X