fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çim Alanlarda YABANCI OT KONTROLÜ

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Çim Alanlarda YABANCI OT KONTROLÜ

Yabancı ot çim alanı içerisinde istenmeyen bitkilerin tümünü içeren bir terimdir. Çim karışımlarında yer alan türlerin dışındaki tüm türler yabancı ot olarak isimlendirilir.
    İyi hazırlanmış ekim öncesinde toprakta yabancı otları kimyasal veya mekanik mücadele ile ortadan kaldırılmış çim alanlarda yabancı ot büyük bir sorun değildir.
    Özellikle değişik kimyasal ilaçların geliştirilmesi ile yabancı ot kontrolü oldukça kolaylaştırılmıştır.
    Koruma Önlemleriyle Mücadele:
    Çim alanlarda ekim öncesinde toprağın iyi bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Toprağın fumige edilmesi, çok yıllık türlerin sülük ve kök saplarının temizlenmesi , sertifikalı tohumların kullanılması , çevrede işlenmemiş alanların bırakılmaması yabancı otu büyük ölçüde sorun olmaktan çıkarır.
    El İle Fiziki Mücadele Yöntemi:
    Yabancı otlar el veya değişik aletler ile sökülerek mücadele yapılır.
    Biçme İle Mücadele Yöntemi: Özellikle uzun boylu kök yıllık türler çiçek döneminde biçilmesi halinde çoğu ölür.
    Kimyasal İlaçlarla Mücadele Yöntemi: Yabancı ot mücadelesinde son yıllarda geniş ölçüde kullanılan bir yöntemdir. Çim alanlarda kullanılan herbisitler etki şekillerine göre kontakt herbisitler, sistemik herbisitler olmak üzere 2'ye ayrılır. Kontakt etkililer herbisitin uygulandığı bitki organlarını öldürür. Bu herbisitler sadece tek yıllık, geniş yapraklı otlara karşı etkilidir. Sistemik herbisitler bitki dokularına girerek yayılır ve bitki metobolizmasını bozar. Fotosentez , nülleit asit veya protin sentezlerini gelişimini engelleyerek bitkiyi öldürür .Bitkiler uygulamadan 1-4 gün sonra ölmeye başlarlar.
  • Fidanligi.com

Cevap: Çim Alanlarda YABANCI OT KONTROLÜ

merhaba

bahçemize yeni çimlendiriyoruz çimler çıkmaya başladı fakat yabani otlar da çıkmaya başladı ilaçlarsak çimleri ve yeni diktiğimiz meyva fidanlarımız var onlarında etkileneceği söyleniyor bu yabani otlardan nasıl kurtuluruz yardımlarınız bekliyorum

Comment

Sayın Uren
      Bahsettiğniz alanda çim, ağaç gibi dikimler yaparken hayvan gübresi kullanıp kullanmadığınızı merak ediyorum.

Comment

Cim temizliyici ilaçlardan kullaniniz.Bu ilaçlar hem çimlerinize zarar vermez hemde agaçlariniza ,ancak ekdiginiz çimler bazi otsu turlerdense yani genel kullanilan çim turlerinden degilse bahce gider gumburtuye.Kullanirken pulvizator kullanmaniz iyi olur ve dikkat ediniz cali turleri ve ona benzer gul turlerinin yapraklarina degmesin.En guzel ilaçlama teknigi çimlerinizi biçtikten uç gun sonra yapilmasidir ve en az 15 gun biçme yapmayiniz.Ilaçlamadan ancak 24 saat sonra ilk sulama yapilmalidir aksi ilaclama bir ise yaramaz.Ilaçlama yaparken mutlaka cevrenizde organik tarim yapiliyormu diye arastirma yapiniz ve en azindan komsularinizi dusununuz.Yagmurlu havalarda ilaçlama yapmayiniz ve ilaçlamadan once hava raporunu aliniz.Ruzgarli havalarda ilaçllama yaparsaniz askari çiçeklerinizi kaybedebilirsiniz.Bu kimyasal madde yapraga degdigi anda fark edilmez ise kok kismina kadar inmekte ve kokten kurutmaktadir.Yabani otlar kurudugu zaman tekraradan çim serpiniz ve eylule kadar çim serpmeyi kesiniz.Ikinci ilaclamayi en fazla bir ay sonra gerceklestiriniz.Unutmayinizki kokten oldurmek zordur ve eger yagmur 15 gun içerisinde yagmis ise kokten yeniden gelecektir.Yeni surgunler olusacaktir ve ikinci ilaçlama sarttir.Peki neden karmasik? Sonuçta yabani otlar yaslandikca kokten ureme yaparlar ,yani arazideki yaslanmis olan kokler kendini kurtarir bir sekilde biz buna eko sistemin kendini korumasi diyoruz.Daimi ilaclama ile her gelen surgunun oldurulmesi sonunda insanin dogadan daha hizli oldugunu bilmemizden kaynakli kokler yeterli derecede yeni surgun uretemeyecek ve olecektir.
        Kolay gelsin
        not kardesim kanser olduysan ben ne yapayim insan kullanma kilavuzunu okur dimi .maske taksana ilaçlama yaparken .

Comment

sayın berhamkale

gübreyi getirttik hayvan gübresimi değilmi açıkcası bilmiyorum. ekilmeden öncede çıplak toprakda bu otlardan tektük çıkıyordu. elle yada sivri bir alet yardımıyla mümkün oldukca kökünden çıkarmaya çalışıyorduk ama çim ekildikten sonra dehşet bir artış oldu.

Comment

sayın delimisin ne işin var

daha zararsız bir yöntem yokmu bu çok karmaşık ve birazda zararlı sanırım sonuçta bu otlar 2-3 dönüm arazide değil evimin bahçesinde çıkıyor x)

Comment

Sayın Uren
              Hayvan gübresi kullandıysanız bu kaçılmaz sonuç oluyor. Bu aşamada biraz ilaçla biraz da elle mücadele etmeniz gerekiyor. Veya o da yeşil bu da yeşil deyif keyfini çıkarmaya bakacaksınız. Benimde yazlık evimiz bahçesi var çok özendim ama yan komşum bir traktör hayvan gübresi getirip atmış ondan da bana bulaştı. Her tarafı ayrık otu sardı. Devamlı yazlıkta duramadığım için fazla müdahale edemiyorum. Her gidişimde biraz elle mücadele ediyorum. Bir arkadaşımda da bahçesini yaban otları sardı. Tüm bahçeye ot öldürücü ilaç kullandı. Sonra tekrar çim ekti. Ot öldürücü ilaç kullandığı için çok pişman. O zamanki bahçem şimdikinden çok daha iyi idi diyor.

Comment

uren Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                sayın delimisin ne işin var

daha zararsız bir yöntem yokmu bu çok karmaşık ve birazda zararlı sanırım sonuçta bu otlar 2-3 dönüm arazide değil evimin bahçesinde çıkıyor x)
                Daha zararsizi yani tamamen dogaya uygun bir sistemde mevcuttur.Iki tane koyun alacan hem yiyecekler hem gubreleyecekler.Ne çim biçme derdin kalir nede yabani ot uzadi derdinEn kolay sistem bahsettigim sistem aksi obur turlu bas edemezsin.Yapmasini bilmiyorsan sitede bahçivan ilani ver gelsin yapsin ve bahcende rahat et ne varyani.Ben diyorsan ben pahaliya gelirim hemide çok yolmasrafi kalicak yer birde malzemeler off sen en iyisi sitede bir bahçivan ara inanki isi bilen bir kisiyse bahcende cenneti yasarsin ama yok kulaktan dolma sitelerde okuyarak ogrenmisse yalpalar ama onlarda topraga cikip ogrenecek sans vermek gerek ve onlara bu sansi verdiginde hem onlarin kendine guveni gelecek hemde bir kisi senin iyi niyetinden kaynakli rizik kapisini acmis olacak aksi uzmanina git risk alma.

Comment

delimisin ne isin var Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  Daha zararsizi yani tamamen dogaya uygun bir sistemde mevcuttur.Iki tane koyun alacan hem yiyecekler hem gubreleyecekler.Ne çim biçme derdin kalir nede yabani ot uzadi derdinEn kolay sistem bahsettigim sistem aksi obur turlu bas edemezsin.Yapmasini bilmiyorsan sitede bahçivan ilani ver gelsin yapsin ve bahcende rahat et ne varyani.Ben diyorsan ben pahaliya gelirim hemide çok yolmasrafi kalicak yer birde malzemeler off sen en iyisi sitede bir bahçivan ara inanki isi bilen bir kisiyse bahcende cenneti yasarsin ama yok kulaktan dolma sitelerde okuyarak ogrenmisse yalpalar ama onlarda topraga cikip ogrenecek sans vermek gerek ve onlara bu sansi verdiginde hem onlarin kendine guveni gelecek hemde bir kisi senin iyi niyetinden kaynakli rizik kapisini acmis olacak aksi uzmanina git risk alma.
                  bak bu koyun fikri güzel geldi x)

Comment

benimde yeni bir bahcem var ve bu otlarla en kısa yol ile nasıl basedecem bilemiyorum. otlardan kurtulmak için kimyasal kullanmak en kısa cozum mu

Comment

çim alanları için ruhsatlı tek kimyasal ilaç tordon isimli ilaçtır deneyin memnun kalabilirsiniz saygılarımla

Comment

Haklısınız tordon çok etkili bir ilaç ama çim içindeki geniş yapraklı bitkilere karşı etkili. Ayrık otuna ve ince yapraklı yaban otlarına karşı faydasız. Firma yetkilileri birazda elle mücadele yapacaksınız diyorlar.

Comment

sayın selsarac ben çimlerime yabancı otlarla mücadele için tordon kullandım çime kesinlikle zarar vermedi(çim uganda).tüm yabancı otlar öldü.komşularımda yabancı ot kaynıyor benim bahçemde hiç yok.yalnız çimlerin içindeki güllerime de zarar geldi filiz veriyor gelişmiyor ne yapabilirim acaba.

Comment

Olumsuz etkilenmişlerse yapacak birşey yok. Bundan sonra ilaç atarken rüzgarsız bir havada ve daha yere yakın yerden ilaçlama yapmalısınız. yukarıdan yapılırsa güller daha çok etkilenecektir.

Comment

slm
                              benim de büyük bir meyve bahçem var.ama meyvelerin arası yabani otlarla kaplandı.meyve fidanlarım da 1,5 yıllık.bu meyvelere zarar vermeden o yabani otları nasıl yok edebilirim.

Comment

Working...
                              X