fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Çıplak köklü çalılarda, dikimden sonra Bakım ve budama

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Çıplak köklü çalılarda, dikimden sonra Bakım ve budama

DİKİMDEN SONRAKİ BAKIM
    Çıplak köklü çalılarda, dikimden sonra dallarda etkili bir budama gereklidir.
    Zolla'lı bitkilerde ise; yalnrzca kuru dallar ve yılın yeni dallarında çiçeklen-
    me varsa budanır. ilerleyen yıllarda, iki durumla karşılaşılabilir:
    1} Çalılarda geçen senenin dallarında çiçeklenir.
    2} Çalılar içinde bulunulan senenin dallarında çiçeklenir.
    Birinci durumda, çiçeklenmeleri bittikten sonra budama yapılır, ikinci durum-
    daysa, kışın dafın başlangıcından itibaren 3-4 göz bırakacak şekilde budama
    yapılmalıdır. Zarar görmüş, kırılmış ve cılız dalların tamamen kesilmesine de
    dikkat edilmelide.
    Yaz mevsimi boyunca yeterli miktarda sulama yapıldığına dikkat edilmelidir.
    İlkbahardan sonra, periyodik olarak çapalamak da zararlı otlan yok etmek
    ve toprağı havalandırmak açkından önemlidir Böylelikle hem toprağın daha
    yumuşak olması, hem de rahat su alması sağlanır.

a) Eski dallar olan bölüm
    a1) Aynı bölüm, budamadan sonraki hali
    b) Genç dallar
    b') Budamadan sonra genç dallar
    c) Tomurcuklu dallar,çiçeklenmelerinden sonra kesilmiş hali

YEŞİL BUDAMA
    Çiçekler döküldükten sonra (örneğin ortancada) iki çift tomurcuklu yaprak, çiçeklenmiş dalda bırakılacak şekilde kesilir. Böylelikle bitkiyi güçlendirecek doğru bir şekilde yeşil budama yapılmış olur.
  • Fidanligi.com

Cevap: Çıplak köklü çalılarda, dikimden sonra Bakım ve budama

Sn Saraç:Yazınıza teşekkürler;Ben işin başka bir boyutuna değinmek istiyorum.Çocukluğumda,Anadolu'nun pek çok yerinde ve yaşadığım yörede,İğde çalısı yada kuş çalısı çok yoğundu,malesef bunlardan kalmadı gibi.Galiba kültürümüz değiştiği gibi ağaç kültürümüzde değişti.Bu ağaçlar ülkemiz iklimine adapte olmuş,su istemeyen bağ ve bahçe kenarlarına çit ve duvar amcıyla dikilirdi ve kullanılırdı.Bu çalılar üzerinde;bülbül,saka,serçe ve pek çok kuş türü barınırdı.Çiçekleri mis gibi kokar,sonbaharda toplayıp ceplerimize doldurur zevkle ve iştahla yerdik.Ayrıca kalan meyveleri bu kuşlar için kışın tabi yiyecek olarak kalır.Hayvanlar bunlarıda yerdi.Şimdi buradan bu yazıyı okuyanlara sesleniyorum."Lütfen bu kültürümüz tekrar getiriniz ve bu çalılardan dikiniz." Sizede bana anılarımı tazelettirdiğiniz için teşekkürler.Esen kalınız.

Comment

Cevap: Çıplak köklü çalılarda, dikimden sonra Bakım ve budama

Sayın TABİATCI; İğde ağacı konya bölgesinde, Karaman bölgesinde, bilhassa Çumra da bolca dikilmektedir. Hatta istanbulda bile benim penceremin önünde bile büyük bir iğde ağacı var. Sonbaharda dalları cama çok yaklaşır ve meyveleri sadece bize nasip olur.

Comment

Working...
      X