fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Peyzaj Tesislerine Ait İnşai ve Mimari Yapı Elemanları

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

  • Peyzaj Tesislerine Ait İnşai ve Mimari Yapı Elemanları

    PEYZAJ TESİSLERİNE AİT İNŞAİ VE MİMARİ YAPI ELEMANLARI
    1.Arazi Tesviyesi: Peyzaj tesislerinin inşasına ayrılan sahalar önce tesviye planına uygun olarak tesviye edilir.Tesviye planları arazinin yükseklik eğrilerini gösteren topoğrafik harita veya planlar üzerinde hazırlanır.
    Saha içinde bina, garaj, duvar, teras, havuz, yol ve merdivenlerin kodları tespit edilir.Kazı ve dolgu sahaları ve miktarı tespit edilir.
    Şiddetli kazı ve dolgulardan kaçınılmalıdır.
    2.Drenaj Tesisleri: Peyzaj tesislerinde en önemli yeri işgal eden ağaç, çalı çiçek ve çim bitkileri toprakta bol miktarda su bulunmasını arzu ederler.
    Fakat yağışlı mevsimlerde geçirgen olmayan topraklarda satıhda uzun müddet su birikir.Taban suyu yüksek olan yerlerde ise taban suyu seviyesi çok yükselir.Ve arazi geçici olarak bataklık haline gelir.Fazla su köklerin havasız kalmasına bitkilerin ölmesine sebeb olur.
    Devamlı su birikintilerinin önlenmesi, taban suyu seviyesinin düşürülmesi spor sahalarının devamlı kuru tutulmasıiçin, yağmur ve kar sularının topraktan çabucak süzülüp akmasını temin etmek için yer altında ve üstünde yapılan tesislere DRENAJ denir.
    Drenaj tesisleri toprak altında ve üstünde olmak üzere ikiye ayrılır.
    3.Sulama Tesisleri: Su bitkiler için hayat kaynağıdır. Yurdumuzda doğukaradeniz yöresi hariç bütün bölgelerde yeşil sahaların yaz aylarında devamlı sulanması gerekir.Sulama tesisleri hazırlanan sulama projesine göre arazi tesviyesinden hemen sonra yapılır.
    4.Aydınlatma Tesisleri: Park ve bahçelerde arazi tesviyesinden hemen sonra aydınlatma planına göre aydınlatma tesisleri döşenir.Aydınlatma planında kabloların döşenme şekillerini, direk ve lambaların yerleri ışık kuvveti, lamba tipleri ve lambalara verilecek yön tespit edilir.
    5.Park ve Bahçelerin Çevrilmesi: Peyzaj tesisleri korunma, sınırların tespiti ve mahremiyet temini gayesi ile çeşitli kuşatma elemanları ile çevrilir.
    6.Park ve Bahçe Yolları: Park ve bahçelerin en önemli kısımlarını teşkil eden yollar peyzaj mekanlarını dışarda ana yollara bağlarlar.İçeride ise bina ve diğer tesislerin tümünü birbirine bağlayarak sirkülasyonu tamamlarlar.
    Yollar bağlayıcı, ayırıcı ve hareket edici özelliğe sahiptirler. Çeşitli yapı elemanlarını birbirine bağlarken planlama sahasınıda çok küçük ünitelere ayırırlar. Bu sebeble yollar daima bir gaye ve fonksiyona hizmet amacı ile geçirilirler.
    Her yol bir başlangıç ve varış noktasına sahip olmalı ve mutlaka insanı hedefe ulaştırmalıdır.
    Yollar fonksiyonlarına göre araç ve yaya yolları olmak üzere ikiye ayrılırlar.
    a)Araç yolları: Peyzaj tesislerinde vasıta yollarına mümkün olduğu kadar az yer verilir. Park ve bahçelerde araç yollarının büyük bir kısmını servis ve giriş yolları teşkil eder.Ev bahçelerinde araç yolları 2-4m arasında değişir. Çift garajlarda 4-6m arasında değişir.
    Parklarda araç yolları giriş ve servis yolu niteliğindedir.4-6m arasında genişlikte yapılırlar.
    b)Yaya yolları: Ev bahçelerinde tesis edilecek yaya yollarının genişlikleri aynı anda kullanacak şahıs sayısına ve kullanma sıklığına göre tespit edilir.Birkaç kişiyle birlikte kullanılan yollar geniş, tek kişi tarafından kullanılan seyrek olarak kullanılan yollar isedar tutulur.Ev bahçelerinde tek kişilik yollar 40-80cm çift kişilik yollar 100-120cm, üç kişilik yollar"! 40-180cm dört kişilik yollar ise 180-220cm genişliğinde tutulur.Giriş yolları diğer yollara nazaran daha geniş tutulur.
    Bahçede en basit yaya yolu basamak teşkil eder. 30x30 veya 40x40cm ebatında 4-6cm kalınlıktaki tabii veya suni taş plakalar, formal yada informal şekillerde düz veya kavisli olmak üzere çim sahalar üzerine bir adım genişliğinde dizilirler, iki taş plakanın merkezleri arasında 60-65cm olarak tutulur.
    7.Merdivenler: Park Bahçe ve binalarda bir seviyeden başka bir seviyeye ayakla inip çıkmaya yarayan yapı elemanlarına merdiven denir.Merdivenler peyzaj tesislerinde değişik yüksekliklerde bulunan yol ve mekanları bağlayarak fonksiyonel ve estetetik oluşumlar sağlarlar.
    8.Oturma Mekanları: Park ve Bahçelerde alanın çeşitli bölümlerinde oturma mekanları oluşturulur. Çim üzerinde oturmak çim alanlara zaiyat verdiği için oturma ve dinlenme mekanları bizim ülkemizde ayrı olarak oluşturulur.
    9. Pergola, kameriye,köprü,çocuk oyun alnı,spor ve oyun alanları,heykel ve plastik objeler,kent mobilyaları,hayvanat bahçeleri.

  • #2
    Cevap: Peyzaj Tesislerine Ait İnşai ve Mimari Yapı Elemanları

    sayın sarac bu önemli bilgiler için çok teşekkür ederim. yalnız yaya yolarının genişliği konusunda muhalefet olacağım, yaya yollarında bir kişi için kullanılan standart genişlik 60 cm olmaktadır. özellikle özel konut bahçelerinde, çünkü yol kenarlarındaki bitkilerin bakımı ve insanların rahat çalışması açısından genelde yurt dışında bu tip tasarımlarda yaya yolunun yanına 30-40 cm'lik estetik değeri yüksek podemo çakılı veya farklı döşeme elemanı kullanılır.
    Bunların yanında tasarım yapılacak alandaki herdem yeşil bitkilerin bol tutulmaması gerekmektedir. çünkü herdem yeşil bitkiler parlak kaba dokulu olduklarından dolayı alanda bir kasvet yaratır ve alanın büyüklüğünü insan gözünde küçültür. Bununla beraber kullanılacak bitkilerin form ve çiçekleri de önemlidir. çiçek rengi ana renk çiçek grubuna girenlerin bir arada kullanılmaması gerekir. kullanıldığı takdirde bir süre sonra insan gözüne kabalık ve ağırlaşma hissi verir. bundan dolayı ana renk grublarının aralarına 2-3 adet çiçekleri ara renk grubuna giren bitki türlerinin kullanılması daha doğru olur.
    yaprak döken türlerin ise sonbaharda kızaran ve kışın dallarının kar tutma özelliği olan bitkilerin kullanılması alanda dört mevsim farklı renk gruplarının görülmesine neden olur.
    Kamusal alanlarda ise bahçelerdeki sık bitki kullanımın tam tersi insanları rahatlatıcak ve ferah bir ortam hissi vermek için geniş çim alanlar bırakmak gerekmektedir. bitki sıklığını istinat duvarlarının kabalığını kırmak amacıyla kullanmalıyız. döşeme taşı ölçülerini ise alanın büyüklüğüne göre seçmeliyiz. örneğin: geniş sert zeminlere o alanı insanlara psikolojik açıdan küçük gösterecek ve sert zeminin kabalığını kırmak amacıyla büyük döşeme taşları, küçük alanları ise büyük alan hissi yaratmak için küçük döşeme elemanları kullanmak daha doğru olacaktır.
    Aslında söylenmesi gerekenler çok, sayın sarac'ın yazısıyla birlikte benim yazdıklarım yapılması ve söylenmesi gerekenlerin %10'nuna bile gelmemektedir.bunu yanında yazılması gereken, çatı bahçelerine ve bu çatı bahçelerinin bölgenin iklim koşulları ve insan yaşamına olumlu etkilerinin konuşulması gerekmektedir. tabii bunların yazılar dışında uygulamalarda da görmek çok güzel olur.

    Comment


    • #3
      Cevap: Peyzaj Tesislerine Ait İnşai ve Mimari Yapı Elemanları

      Teşekkürler PeM, Sizde aramıza hızlı bir giriş yaptınız. Paylaşımcılık özelliğinizi takdirle karşılıyorum. paylaşım sitemizde sizinde desteğinizi bekliyoruz. Yeni konularda bilgi alışverişinde bulunmak dileğiyle...

      Comment

      Working...
      X