fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Arıcıların Yeni Bal Kaynağı 'Arı Otu Yetiştiriciliği'

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Arıcıların Yeni Bal Kaynağı 'Arı Otu Yetiştiriciliği'

Bu konuda yorum yazarak, Belki bilmediğimiz ve düşünemediğimiz hususlarda okuyuculara faydalı olabilirsiniz. Yorum yazmak için aşağıdaki CEVAP YAZ butonuna tıklayız. Konu İle İlgili Yazı: Arıcıların Yeni Bal Kaynağı 'Arı Otu Yetiştiriciliği'
  • Fidanligi.com

Cevap: Arıcıların Yeni Bal Kaynağı 'Arı Otu Yetiştiriciliği'

ARI OTU

Kuzey Amerika orijinli bir bitki olan arı otu, Fazelya, (Phacelia tanecitifolia Bentham.), iklim faktörleri yönünden Çukurova’ya çok benzeyen Kaliforniya’ nın sahile yakın bölgelerindeki mer’alarda, Nevada’nın dağ ve tepe eteklerinde doğal olarak bulunmaktadır. Denizden yüksekliği 500 metreye kadar olan bölgelerde ve çoğunlukla taşlık ve kayalık alanlarda dikkati çekmektedir. Çok iyi bir nektar ve polen kaynağı olması nedeniyle Almanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kaba yem üretiminden ziyade arı mer’ası olarak kullanılmaktadır (Sağlamtimur ve Baytekin , 1993).

YETİŞTİRME TEKNİKLERİ

Özel bir toprak isteği olmayan, değişik topraklarda yetişebilen arı otu, 60-100 cm boylanabilen, dik gelişen tek yıllık bir bitkidir.

Toprak hazırlığı; tohumlar çok küçük olduğu için iyi bir tohum yatağının hazırlanması gerekmektedir. Ekimde 5 er kg saf azot (N) ve fosfor (P2O5) verilmesi yararlı olmaktadır (Tansı ve ark., 1996).

Ekim zamanı; doğal yetişme alanları göz önünde alındığında ülkemizde kıyı ılıman geçen sahil yörelerinde ve Çukurova’da kışlık olarak ekilen bu bitkinin, kış aylarının soğuk geçtiği yerlerde toprak ve hava sıcaklıklarının elverdiği ilk zamanda yazlık ekim olarak yapılması düşünülmelidir. Ekimi, çiçeklenme süresini artırmak amacıyla bir kaç defada 2-3 hafta aralıklarla yapmak mümkündür. Böylelikle farklı zamanlarda çiçeklenmeye gelen bir tarla elde edilerek çiçeklenme periyodu uzatılabilir.

Su seven bir bitki olarak bilinen arı otunun, sulama yapılarak vejetatif dönemini uzatmak yoluyla çiçeklenme süresini artırmak ve bitkinin tohum olgunluğunu geciktirmek de mümkündür.

Ekim şekli; makineli ekim veya elle serpme şeklinde olabilir. Sıraya ekimde, sıra arası 20-30 cm arasındadır. Dekara atılacak tohum 0,5-1 kg olup 1-2 cm derinliğe bırakılmalıdır. Elle serpmede daha fazla tohum kullanılabilir.

Kullanım amacı; genel olarak nektar ve polen kaynağı olan arı otu silo yemi olarak da kullanılabilmektedir. Çukurova koşullarında yapılan bir çalışmada; bitkilerin 15 ve 30 Eylül ile 15 Ekim tarihlerinde yapılan ekimlerde bitkilerin mart aylarının başlarından nisan ayının sonuna kadar, 15 Ekimden sonra yapılan ekimlerde ise mart ayının sonundan mayıs ortasına kadar çiçeklendiği tespit edilmiştir. Erken ekimlerde maksimum çiçeklenme 6000 adet/m2 ye ulaşırken Ekim sonu ve Kasım aylarındaki ekimlerde en üst nokta 9000 adet/m2 olmuştur. Aynı çalışmada arı yoğunluğunun,en üst noktada 200 arı/m2 (60-200 arı/m2) olduğu saptanmıştır (Tansı ve ark., 1996).

Çukurova koşullarında yapılan diğer bir çalışmada ise; arıların arı otunu daha çok nektar kaynağı olarak kullandıkları, bu sayede daha iyi koloni populasyon gelişimi sağladıkları saptanmıştır. Arılı çerçeve sayısı, yavrulu alan miktarı ve koloni ağırlığı gibi özelliklerde iyileşme sağlanmıştır. Bununla birlikte arıların topladıkları polen miktarlarına arı otunun katkısı % 5,19 gibi düşük düzeylerde kalmıştır (Korkmaz, 1997).

Arı otunun silo yemi olarak kullanılması durumunda yüzde elli veya tam çiçeklenme zamanında biçilir. Silaj yapımında melas, hububat kırması gibi enerji açısından yüksek katkı maddeleri kullanmak silaj kalitesini artırmaktadır. Hem polen ve nektar hem de yem kaynağı olarak kullanılması daha ekonomik olmaktadır. Bu durumda çiçeklenmenin iyice azaldığı zaman biçilerek silaj yapılmalıdır. Ayrıca, arı otu fiğ gibi baklagillerle karışım halinde ekilebilir ve 1600-1900 kg/da yeşil ot verimi sağlanabilir. Bazı yıllarda bu verim 2500-3000 kg/da olabilmektedir (Sağlamtimur ve Baytekin, 1993).

Tohum amaçlı yetiştirmede yabancı otlarla mücadele, temiz tohum elde edilmesi için gerekli olmaktadır. Ayrıca, tarlanın tekrar bu amaçla gelecek sene kullanılması ile de yabancı otların istilasından korunmuş olunur. Bakım işleri yerine getirildiği takdirde, tohum toplanmadan aynı yeri gelecek sene kullanmak da mümkün olabilir.
    Literatür

Korkmaz, A. 1977. Çukurova Bölgesi koşullarında yetiştirilen fazelya (Phacelia tanacetifolia Bentham) bitkisinin balarısı (Apis mellifera L.) kolonilerinin populasyon gelişimine, nektar ve polen toplama etkinliğine olan etkilerinin araştırılması. Sonuç raporu. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü.

Tansı, V., U. Kumova., T. Sağlamtimur ve M. Kızılşimşek. 1996. Çukurova Bölgesinde yeni bir yembitkisi olan Phacelia tanecetifolia Bentham’ın arı mer’ası olarak kullanma olanakları. Teknik Arıcılık Sayı:52 Sayfa No: 2-6

Sağlamtimur, T., ve H. Baytekin. 1993. Arıcılık için ideal, silaj üretimine uygun bir bitki: arı otu. Teknik Arıcılık Sayı:40 Sayfa No: 16-17

Dr. Hüseyin Özpınar
    Ziraat Yüksek Mühendisi

Comment

Arı otu tohumu almak isteyenler EGE TARINSAL ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ'nden temin edebilirler.

Comment

SnK0900:Öncelikle yazınız için teşekkürler.Bu sitenin Arıcılık Uzmansel danışmanı olmam ve arıcılığa ilgim dolayısıyla bir kaç kez bu konulara değindim.Yabancı bazı arıcılık sitelerinde seyretdim,pek çok dergi gazete ve yayın kuruluşundan yabancı ülkelerdeki arıcılık konusundaki bilgileri edinmeye çalıştım,Burada pek çok gurbetci işci mevcut.Onlarla ,oradaki öncelikle arıcılık olmak üzere meyvecilik,bağcılık ve tarımları hakkında bilgi edinmeye çalıştım.Mukayese yaptığım zaman benim fikrim şu"Arada dağlar kadar fark mevcut".Öncelikle koloni sayısına oranlarsak,onlarda kovan başına alınan bal miktarı:120 kg,bizde ise 20kg. Aradaki fark ortada.Üstelik bu ortalamada bazı arıcılarımız kovan başına yılda3-5 kg bal alıyorlar,bilinçli arıcılarımızın bazısı bu oranı 60 kg'a kadar çıkarıyor.Şimdi oturup bunun nedenlerini düşünmek zorundayız.Yıllardır bu veriler Yetkili birimlerin elinde ne yapılıyor? Ballı bitkiler konusunda bilimsel olarak Şahsi kanaatimce Polonya önde.Pek çok bitki türünü kültüre ederek özellekle bal başta olmak üzere arı ürünlerinielde ediyorlar.Bizde ise diğer arı ürünleri son yıllarda ümit var olmasına rağmen az.Arıterapi(Bal arısı,arı zeğiri ve diğer ürünlerle tedavi) bir,kaç kişinin iyi niyetli çalışmaları haricinde malesef yokk.Halbuki ülkemiz bitki flokserası yönünden ve iklim özellikleri bakımından eşsiz.Üstelik Ege bölgemizdeki Çam Pamuklu koşnili,Yunanistan'a ait Ege adaları haricinde,Dünyada sadece Bizde bulunmaktadır.Bundan Tahmini 10 yıl önce arı otunu az miktarda getirtdim.Arta Anadolu'nun Kurak yerlerinde bile uyum sağlayan bir bitki.Ancak ülkemizdeki bazı bitki türlerinin yanında arı otu solda sıfır kalır.Bunalrdandan bazıları Yakı Otu,Engerek otu,Peygamber çiçeği,ballı baba,Keven,kekik,Hele Yandak Dikeni.Bu Konuda daha fazla bilgi için daha önce bu sitede yazmış olduğum ballı bitkiler yazısının incelenmesini tavsiye ediyorum.Malesef benim bu bitkileri kültüre edecek ve ekecek yerim yok.Bir kaç kişiye geçen yıllarda azar miktarda tohum gönderdim.Ancak Ekonomik olarak arı çiftliği olanların ve Üniversitelerimizin bu konularda çalışmalar yapması,idareninde yasal ve maddi destek yapması inancındayım.Son oalark yem bitkilerimizden Korunga ve yağlı bitkilerden Aspir'de bal arıları için önemli Nektar açısından değerlidir.Ancak burada şu hususu iyice irdeleyelim."Bal mevsimi çok özel bir mevsimdir.Yağış ve rüzgar olmayacak ısı sıcaklığı gece ve Gündüz arasında aşırı fark olayacak ve 20 derece üzeri olacak sabah çiğ düşecek vay,,, vay..."Bereketli ve Başarılı yıllar dileğimle.Esen kalınız.

Comment

Ancak ülkemizdeki bazı bitki türlerinin yanında arı otu solda sıfır kalır.Bunalrdandan bazıları Yakı Otu,Engerek otu,Peygamber çiçeği,ballı baba,Keven,kekik,Hele Yandak Dikeni.Bu Konuda daha fazla bilgi için daha önce bu sitede yazmış olduğum ballı bitkiler yazısının incelenmesini tavsiye ediyorum.Malesef benim bu bitkileri kültüre edecek ve ekecek yerim yok.Bir kaç kişiye geçen yıllarda azar miktarda tohum gönderdim.

Teşekkür ederim, yeni ve çok az arısı olan biri olarak elimden geldiğince bilimsel yazıları okurken, deneyim ve birikimin çok önemli olduğunu biliyorum.

Deneyimleriniz önemli.

Bu bitkilerden bir veya birkaçı öne çıkarılabilir.

ETAA üretene kadar arı otunun büyük bir kısmı ithaldi.

Bilinçlenme için öne çıkarılacak bitkilerimizden bir veya ikisini öne çıkarmak faydalı olacagı kanatindeyim.

Ayrıca kovan başı bal üretimindeki düşük rakam malesef yıllardır biliniyor. Kamu kuruluşları bunu izlemek dişinda yaptıkları ortadaki hala bu rakam çok düşük.

Comment

SnK0900:Ben bu Konuda Kamudan ümidimi kestim.Halbuki bende kamuda çalışıyorum."Gölge etme başka ihsan istemez". hesabı.Ancak Özel şirketlerden büyük bal üreticileri ve satıcıları var.Onların bu işe el atması gerekli,yoksa küçük üreticilerin zaten gücü yok.Ayrıca Orman Bakanlığımız ve Çevreci kuruluşlar ağaç dikerken ballı ağaçlar ve erozyon önleme ve mera ıslahında ballı yer örtücülere ağırlık verilirse hiç olmazsa ülkemiz arıcılığına faydalı olur düşüncesindeyim.Tabi bütün bunlar bilinçli ve eğitimli ayrıca en önemlisi şahsiyetli kişilik meselesi.Daha önce bu sitede yazmıştım;Rahmetli Adnan Kahveci'nin ve TEMA'nın oldukca güzel tesbit ve çalışmaları mevcut.Ayrıca Macahel'de güzel çalışmalar var.Deneyim ve Eğitim sahibi olarak benim acizane görüşüm: Ballı Baba,Yakı otu,Peygamber çiçeği ve Yandak Dikeni Ekilebilir düşüncesindeyim.Bu arada akasyanın pek çok türü kullanılarak çok amaçlı tarımı yapılabilir.Esen kalınız.

Comment

Sn.Tabiatcı, arı otuna alternetif, hemde ondan daha üstün bitkilerimizden bazıları Ballı Baba, Yakı otu, Peygamber çiçeği ve Yandak Dikeni demişsiniz.

Ballıbaba ilgili bulduğum bilgiler :

Ballıbaba

Ballıbaba, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Lamium cinsini oluşturan bitki türlerine verilen ad.

Kaynak : Vikipedi

Beyaz ballıbaba
              50-100 cm uzunluğa kadar çıkabilen, gövdesi dört köşeli çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar 3-8 cm uzunluğunda 2-5 cm genişliğinde, üçgen şeklinde, yumuşak tüylü, yaprak kenarı testere dişli ve yaprak sapı 5 cm uzunluğundadır. Beyaz renkli tek çiçekler 1,5-2,5 cm uzunluğunda gövdenin hemen üzerindeki halkalarda ortaya çıkar.
              Genç yapraklar, yenebilir, salatalarda kullanılabilir veya sebze olarak pişirilebilir.

Comment

Ülkemizde, bahçe tarımı alanı genişletildiği için, diğer endemik bitkiler göz ardı ediliyor. Bu konuda uzmanların örnek faaliyet çalışmaları ile bu konunun önemine dikkat çekmesi gerekiyor.

Comment

Sn K0900 ve Sn Ebrar:Ballı Baba Anadolu insanı gibi temiz ve garipdir.Özelikle Pembe ballıbaba öyle pek seçici değildir.Tarla kenarlarında,herklerde,dağda ve araizede erken ilbaharda yetişir ve 17 ile 25 gün arası çiçek açar,buna ballı baba denmesi sanırım;Çiçeğini koparıp,içinize çektiğinizde tatlı bir nektar gelişidir.Erken açmasıyla bal arıları için kayda değer bir nektar kaynağıdır.Diğer faydalarınıda sizden öğrenmiş olduk.Sağlıcakla kalınız.

Comment

Lamium Galeobdolon Sarı Ballıbaba
                    Sarı Ballıbaba, nemli ormanlarda ve çukurlarda, çalılıkların arasında, çitlerin ve duvarların dibinde, moloz yığınlarında, gölgeli ve nemli bölgelerde ve ısırgan otunun bulunduğu yerlerde yetişir. Nisan ve Mayıs'ta çiçeklenir. Çok yıllık köksapı, dikine 50 cm uzunluğunda filizler çıkarır. Karşılıklı olan yaprakları, ısırganotunun yapraklarına benzer. Yaprakların hemen altındaki küme halindeki çiçekler, açık ağızları andırırlar.
                    Faydası: Dölyatağı ve adet görme düzensizliklerinde günde 2 bardak sarı ballıbaba çayı içilmelidir. Ayrıca, kan temizleyici etkisi vardır. Sinirsel uykusuzluklarda ve tüm kadın hastalıklarında başarıyla kullanılabilir. Sürekli kadın hastalığı çekenler ve genç kızlar, bu çayı özellikle değerlendirmelidirler. Sarı ballıbabanın hem yaprakları hem de çiçekleri bu gibi hastalıklarda kullanılır. Özellikle işeme zorluklarında, işemedeki yanmalarda, ağır böbrek hastalıklarında ve kalp ödemlerinde çok
                    başarılıdır. Sarı ballıbabanın yaprakları, sindirim düzensizliklerinde, sıraca ve temriyelerde kullanılır. Bu gibi durumlarda, öğleden önce 1 bardak çay içilmelidir. Çıbanlarda ve varislerde bu çayla kompres yapılmalıdır. Sarı ballıbaba, yaşlı kişilerde görülen mesane felcine karşı özellikle önerilir. Ayrıca, mesane üşütmesine ve böbrek iltihabına karşı da kullanılabilir. Bitkinin kaynama suyu ile hazırlanan oturma banyosu da çok rahatlatıcıdır. İyileştirilemeyen böbrek büzülmelerinde ve yapay böbreğe bağlanmaya mecbur olan hastalara, sarı ballıbaba, altınbaşak ve yoğurtotu (yapışkanotu) eşit karışım çayı çok büyük yararlar sağlar.
                    Kaynak : baybul

Comment

Çok haklısınız, endemik bitkiler modern (nasıl ise) tarım etkisiyle zaten baskı altındalar.
                      Birde buna TV lerde bitki uzmanlarının vatandaşı yönlendirmesiyle saldırı başladı.
                      Tarım Bakanlığı web sitesini incelerken Zararlı Bitkiler listesini gördüm.
                      Ekte yüklüyorum. Arıcılarımızında bilmesinde fayda var.
                      Burası yeri olurmu, bilmiyorum. Aykırı ise yöneticimiz taşır veya siler.

Comment

Arı otu, nisan başında dekildi. Geçen hafta fotoğraflandı.

Comment

sayın hocam bu saymış olduğunuz ballı bitkilerin tohumlarını nerden bulabilirim.

Comment

Arı otu, arıcılardan temin edebilirsiniz.

Bulamazsanız, ege tarımsal araştırmalar enstitüsünde satılıyor.

Comment

Working...
                            X