fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

2009 YILI DEĞERLENDİRMESİ

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • 2009 YILI DEĞERLENDİRMESİ

    Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim özdamar’dan
    2009 YILININ TARIM AÇISINDAN DEĞERLENDİRMESİ

    2009 yılı her bakımdan olduğu gibi tarım açısından da küçülmenin yaşandığı bir yıl olmuştur.
    2009 yılı ithalatı 140 milyar dolar civarında gezerken ihracatımız ise ancak 100 milyar doları aşmıştır. Tarımın ihracattaki payı ise %3 ün az altında kalmıştır. Bu da rakamsal olarak 2,8–3 milyar dolara tekabül eder ki son derece yetersizdir.
    Ülkemiz işsiz sayısındaki artış ise korkunç rakamlara ulaşmıştır.2006 yılında tarımda istihdam edilen kişi sayısı 5 713 000 kişi iken bu rakam 2009 da 4 600 000 kişiye düşmüştür. Bu da tarım ürünleri getirisinin istihdama yansımasıdır.
    Tarım ürünleri satış fiyatlarının düşük seyretmesi girdilerin genelde enflasyon üzerinde fiyatlanması pek çok girdi de olduğu gibi gübre kullanımını asgariye çekmiştir.2003 yılında Ege Bölgesinde toplam kimyevi gübre satışı 300 bin ton/yıl olurken bu rakam 2009 da 100 bin tonun altına düşmüştür. Çünkü üreticinin gübre alacak takati kalmamıştır.
    2009 yılı Ege, Aydın ve ilçemiz Buharkent çiftçisi açısından yüz güldürecek bir tarım sezonu olmamıştır.
    Süt üreticisi yılın ilk yarısında çiğ süt fiyatlarının0,50 TL ve altında gerçekleşmesi ile ineğini kesime göndermiş, piyasadaki arz –talep dengesinin bozulması ile çiğ süt fiyatları 0,84 Tl ye kadar yükselmesine rağmen bu fiyatlarda uzun süre kalması dahi geçmiş yılların zararını telafi etmeyecektir.
    Kırmızı et fiyatlarının 2007,2008 de çok düşük seyretmesi ile etlik küçük ve büyükbaş üretim kapasitelerinin azalması neticesinde Aralık ayında kesimler13–14 TL//Kg a yükselmiş perakende kuşbaşı ve kıyma fiyatları 22-25 TL olmuştur. Bu perakende fiyatlar tüketicinin alım gücünün üzerindedir.
    Et ve süt üreticisinin hayvanlarını elden çıkarması neticesinde,,tüketimin düşmesiyle yonca,mısır hak ettiği fiyata ulaşamamıştır.
    Pamuk fiyatlarının desteklemeler hariç 6,25,-7,40Tl aralığında gerçekleşmesi masraflarını karşılamadığı anlamında olup, ekim alanlarının yok olmuş derecesinde daralması, Türk çiftçisinin, her türlü destekten yararlanan Yunan ve ABD çiftçisine ezdirilmesi sonucunu doğurmuştur.
    Zeytinin yok yılı olmasına rağmen, rekoltenin az üzerinde gerçekleşmesi bahane edilerek tüccar tarafından fiyatlar kırılmış ortalama fiyat 0,80 T l olarak gerçekleşmiştir.Zeytin yağı fiyatlarının şu anda 3,5-4 TL olarak işlem görmesi yağlık zeytinin fiyatının 0,40 gibi değer bulduğunu gösteriyor.
    İncir son yılların en kötü sezonunu yaşadı.”İlk ihracat tarihi “saçmalığı incir üreticisinin hak ettiği fiyata kavuşmasını gene engelledi. TARİŞ İncir Birliği’nin orta halli bir tüccar seviyesine düşürülmesi, Pamuk Birliği’nin içine düşürüldüğü zor durum 2009 da aklımızda kalan acı anılardan. İncir Birliği’nin hala üreticiye ödemelerini tamamlamamış olması en büyük ayıp. TARİŞ eski itibarını geri kazanmalıdır. Bu da gerçek anlamda üreticiden yana olmak ve gerçek anlamda kooperatifçilik yapmaktan geçer.
    Hükümetin ise çiftçi ve köylüye karşı vurdumduymazlığı ise tam bir facia.
    Türk çiftçisinin kaybettiklerini 3,25 Tl/dekardaki mazot ,4,25 Tl gübre ,dekarda 50-300 Tl arasındaki sertifikalı fidan desteği geri kazandırmayacaktır.
    Türk tarımı bir paket halinde yeniden ele alınmalı, girdi ve ürün satış fiyatları gerçek olarak rakamlaştırıldıktan sonra, yapısal değişikliklerle planlamalarla Türk tarımı düştüğü çukurdan çıkarılmalıdır.
    06.01.2009





  • Fidanligi.com

  • #2
    Cevap: 2009 YILI DEĞERLENDİRMESİ

    Teşekkürler naim bey.

    Comment


    • #3
      Cevap: 2009 YILI DEĞERLENDİRMESİ

      SAYIN EDİTÖR ÖNCELİKLE TEŞEKKÜR BORCU BİZA AİT OLMALI.ÇÜNKÜ FORUMDA YER VERMENİZ SESİMİZİ DUYURMAMIZ AÇISINDAN ÖNMELİ.
      HATTA SİZDEN BAZI YAZILARINIZI BUHARKENT ZİRAAT ODASI WEB SİTESİNDE YAYINLAMAK İÇİN İZİN DE İSTEYECEĞİM.SAYGILARIMLA
      Naim ÖZDAMAR

      Buharkent Ziraat Odası Başkanı

      Comment

      Working...
      X