Bu konuda yorum yazarak, Belki bilmediğimiz ve düşünemediğimiz hususlarda okuyuculara faydalı olabilirsiniz. Yorum yazmak için aşağıdaki CEVAP YAZ butonuna tıklayız. Konu İle İlgili Yazı: Tarsus "yenidünya" ile anılmak istiyor
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Tarsus "yenidünya" ile anılmak istiyor
Collapse
X
-
Cevap: Tarsus "yenidünya" ile anılmak istiyor
Malta eriği (Eriobotrya japonica) yeni dünya nın önemli yetiştirme bölgesi tarsus bu bitki ile anılmak istiyor ama sanırım bu bitkiye gerekli özen gösterilmiyor....üstelik yıllardır dilimde tüy bitti bu bitkinin yetiştirme tekniklerinde bi terslik var diye diye..ve olan oldu bir hastalık musallat oldu tarsustan antalyaya kadar bu hastalık bahçelere zarar vererek ilerliyor birkaç yıl içersinde bahçeyi yok ediyor..ve artık şu sözleri sık sık duyacağız...
yeni dünya ağaçlarım kuruyor..yeni dünya hastalıkları..malta eriği bahçem kuruyor..muşmula bahçem kuruyor..
ağaçın yapraklarında 1,5 cm çapında dairesel bir leke ile başlıyor..ya ağaç uçtan geriye doğru
kuruyor..yada yapraklarını tamamen döküyor.....
bu hastalığın ilaçla tedavisi yoooooooook ............................
ben hasta bahçeleri gezdim ağaç yaprakları zaten büyük birde şemsiye gibi taçlandırılmış toprak seviyesi nemden geçilmiyor güneşide hiç görmüyor havasız her türlü hastalık patojeni geliştirmeye müsait kim öğrettiyse yıllar önce ağacın orta dalını kes diye bilmem ağaç her yıl ğüneşe doğru uç atıyor alt dallardaki meyve gözleri kendini iptal ediyor...doğrusunu anlatıyorum kabul etmiyorlar
alışmışlar ilaç atmaya eee denemediğiniz ne kaldııııı....sayın üreticiler bu agac yapraklarındaki tüyler ile solunum yapıyor..kendini güneşten koruyor meyvesini saklıyor..sen bu ağacın orta dalını kesip çanak yaparsan olur sana şemsiye ....üç kat oluşturman lazım..aşağıdan yukarıya daralan..yan dallar tek bir gövdeden cıkmalı..sıcaklık topraga ulşmalı ki bakteriyel faaliyet dura bilsin yapacagın en iyi ilaçlı mücadele ( yaprak tahlilinden patojeni tespit etsen bile) iletim demetlerini açan fungusitlerden birini kullanmak...ama bu sorununu çözmezzz.....ben hasta fidanlardan bazılarını söküp başka bahceye aktardım sadece kültürel önlemlerle agaclar tekrar yapraklandı.ilaç vermedim
ikinci yılı aslan gibiler.....
(Venturia inaequalis var. eriobotryae Scal.) yeni dünyaların hastalığı budur ....ama biri çıkarda bahçeleri kurtaralım derse yardımcı olurum...ama sadece ilaçla tedavi yeterli değil

Comment