fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Antalya Hedefini Yakaladı

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Antalya Hedefini Yakaladı

Dünyada yaşanan krize ve Rusya'nın bütün engellemelerine rağmen Antalya, yaş meyve sebze ihracatında hedefini yakaladı. 2008 yılında 380 milyon dolarlık hedef koyan Antalya, aynı dönemde 376 milyon dolar yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdi.

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, 2008 yılında Antalya'dan yaş meyve sebze ihracatının miktar bazında yüzde 20, değer bazında ise yüzde 15 artış göstererek 375 milyon 916 bin 561 dolar seviyesine ulaştığını açıkladı. Satıcı, 2008'de en fazla ihraç edilen ürünün domates olduğunu kaydetti. Satıcı, "Geçen yıl Türkiye'den toplam 483 bin ton domates ihracatı gerçekleştirildi. Bunun yüzde 85'i Antalya'dan yapıldı. Antalya, hem Türkiye'nin hem de yakın pazarın domates üretimi ve ihracatında merkezi olduğunu bir kez daha ispatladı." dedi.

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Satıcı, düzenlediği basın toplantısında, 2008 ihracat rakamlarını değerlendirdi. Domatesin yaş meyve sebze ihracatında ilk sıralardaki yerini koruduğunu belirten Satıcı, "Trabzon ve Samsun limanlarından yapılan domates ihracatının yaklaşık yüzde 85'i Antalya bölgesinin ürünüdür. Söz konusu limanlarda yapılan ihracatta bölgemiz ürünü olan domatesler de değerlendirildiğinde bölgemizin ihracat yönelik üretim potansiyeli yaklaşık 600-650 bin tondur. Bu çerçevede, Antalya sebze meyve üretim ve ihracatı bakımından sektörün lokomotifi haline gelmiştir." diye konuştu.

Satıcı, rakamların tüm olumsuzluklara rağmen Antalya'nın 2010 hedefi olan 1 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatına adım adım yaklaştığını gösterdiğini vurguladı. Bu başarının tesadüf olmadığını ifade eden Birlik Başkanı şöyle devam etti: "Tarım paydaşları ve sektör çalışanlarının bilinçli, planlı ve organize bir çalışmasının sonucu aslında. Üretim ve ihracatla ilgili temel şartları yerine getirdiğimiz müddetçe ihracat artışımız devam edecektir."

Küresel krizin sektöre etkisini de değerlendiren Satıcı, dünyada yaşanan küresel dalgalanma neticesinde oluşan kriz psikolojisinin Türkiye'de krizin de önüne geçtiğini belirtti. Satıcı, "Bu anlamda özel sektörün kişilerdeki bu olumsuz psikolojiyi olumlu hale çevirmesi ekonomimizin temelini oluşturmaktadır. Bu çerçevede Birliğimizin ihracatının artması bu sonucu olumlu yönde etkilediği için sevindirici." şeklinde konuştu. Satıcı, ayrıca, kurlarda yaşanan dalgalanmanın sona ermesi ve istikrarlı bir döviz kurunun sağlanmasının ihracatçıların yüzünü güldüreceğini ve rekabet gücünü artıracağını dile getirdi.

Birlik Başkanı Satıcı, 2008 yılında sektörde yaşanan gelişmelere de değinirken, dünyada tüketiciyi koruma bilincinin giderek gelişen bir trend olduğuna dikkat çekti. Satıcı, şöyle dedi: "1 Eylül 2008 tarihinde yürürlüğe giren AB'nin MRL (maksimum kalıntı limitleri) değerlerinin harmonizasyonu ile tüketicinin ürünlere karşı güveni artacak. Bu durum sektörü olumlu yönde etkileyecek. Türkiye'nin bu genişleyen pazarlarda yerini alabilmesinin ancak sağlıklı ve güvenilir ürün tedarik edilmesiyle mümkün olabilecek. Rusya Federasyonu tarafından 7 Haziran 2008 tarihinden itibaren getirilen yasak bu ülke ile yapılan Mutabakat Zaptı çerçevesinde izlenebilirliği sağlamış kaliteli ve sağlıklı ürünler tedarik edilmesi şartı ile kaldırılmıştır." Satıcı, yaş meyve sebze ihracatında sıkıntı yaşanmaması için üreticilerden zirai ilaç kullanımına azami hassasiyet göstermeleri ve bir zirai danışmanla çalışmalarını istedi.

Satıcı'nın verdiği bilgilere göre, Antalya'dan en fazla ihraç edilen ilk beş ürün domates, biber, salatalık, üzüm ve kiraz oldu. Nar ihracatındaki yüzde 133'lük artış dikkat çekti. En fazla ihracat yapılan ülke sıralamasında ise Rusya ilk sıradaki yerini Almanya'ya bıraktı. Diğer ülkeler ise Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna olarak sıralandı.

Satıcı, yaş meyve sebze ihracatının en önemli pazarı konumunda yer alan Rusya'daki devalüasyonun sektörün rekabet gücünü olumsuz etkilediğini anlattı. Satıcı, şöyle devam etti: "2008'in son 4 ayında ihracatımızın 400 milyon doları aşacağını tahmin ediyorduk. Rusya ve Ukrayna'da yaşanan devalüasyonlar, buraya ihracat yapan firmaların rekabet gücüne olumsuz etki yaptı. Bu anlamda artış hızında bir gerileme söz konusu oldu. Yine Rusya'da yüzde 10-15 civarında bir devalüasyon bekleniyor. Bu durum aynı zamanda rakip ülkelerin de rekabet gücünü azaltıyor."

Öte yandan, Mustafa Satıcı, İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırının insanlık dışı olduğunu söyledi. Filistin'de ciddi bir sosyal trajedinin yaşandığını, bunu da dünyanın seyrettiğini vurgulayan Satıcı, şirket olarak İsrail'i boykot ettiğini, yaptığı ihracatı durdurduğunu bildirdi.

İsrail'e 200 bin dolar değerinde ayva, patates, soğan ve taze ürün ihracatı olduğunu aktaran Satıcı, "İsrail'in, Gazze'de orantısız güç kullanmasını kabul edilemez. Herkes kendi üzerine düşeni yapmalı. Ben firma olarak İsrail'e ihracatı durdurdum. İhracatta duygusallığa yer yok ama ben kişisel tepkimi ortaya koydum." şeklinde konuştu.

Satıcı, ihracatta yaşanan zirai ilaç kalıntısı konusunda 2001 yılından bu yana büyük yol alındığını ifade etti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, ihraç ürünlerine yönelik sıkı denetim yaptığını kaydeden Satıcı, aynı hassasiyetin iç piyasada da gösterilmesini istedi. Satıcı, şöyle devam etti: "Bakanlık, denetim ağırlığını iç piyasaya vermesi gerekiyor. 2008 yılında Türkiye genelinde ihracata yönelik 22 bin analiz yapılırken iç piyasaya 3 bin tahlil yapılmış. Bunun tam tersi olması gerekiyor. Bakanlığı, iç piyasa denetimlerinin arttırılması konusunda yönlendirmeye çalışıyoruz."

Hammaddeler.com
Working...
X