fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bursa'dan İsrailli Tarım Şirketlerini Boykot Çağrısı

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Bursa'dan İsrailli Tarım Şirketlerini Boykot Çağrısı

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İlhan Demiröz, Türkiye'de faaliyet gösteren İsrailli tarım şirketlerini boykot etme çağrısı yaptı. Türkiye, İsrail için tarım ilaçları, tohum, gübre, fidan ve tarım alet ve makineleri alanında önemli bir pazar.

Türkiye'de tarımsal öğretimin başlamasının 163. Yıldönümü, Bursa Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) düzenlenen törenle kutlandı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Bursa Şubesi ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'yle ortaklaşa düzenlenen törende, konuşan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, dünyanın 1929 yılında girdiği ekonomik krizden Türkiye'nin 1. Beş Yıllık Sanayi Planı'nı yaparak çıktığını anımsatarak, 2. Beş Yıllık Sanayi Planı'nın yapılmaması nedeniyle, şu anda yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen ülkeler arasına girdiğini söyledi. Rektörlükte gerçekleştirilen törende, dünyada ve Türkiye'de tarımsal ürünleri ve tarımın geleceğini yabancı tekellerin yönlendirdiğine dikkat çekildi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İlhan Demiröz, 1846 yılında İstanbul-Ayamama Çiftliği'nde Ziraat Mektebi Alisi'nde başlayan tarımsal eğitim ve öğretimin 163. onur yılını kutlayarak, Türk tarımının sorunlarını özetledi.

Demiröz, "Sulama yatırımlarının hızlandırılması, daha az su tüketen üretim modellerine geçilmesi, çiftçinin girdi ve teknoloji kullanımı açısından desteklenmesi, büyük ölçekli tarım yerine küçük ölçekli tarım ve doğa dostu üretim yöntemlerinin teşvik edilmesi gerekiyor." şeklinde çözüm önerileri sıraladı.

Tarım ilaçları, tohum, gübre, fidan ve tarım alet ve makineleri alanında Türkiye'de önemli pazarı bulunan İsrail'in son günlerde Gazze'de yaptığı katliama da değinen Demiröz, tarım sektörünü, Filistin'de uygulanan insanlık dışı saldırılara tepki göstermeye ve İsrailli tarım şirketlerine karşı boykot uygulamaya çağırdı.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahattin Çetinöz de, uluslararası sermayenin son yıllarda azalan karlılık oranlarına bağlı olarak içine düştüğü krizi aşmak adına kontrölü altındaki IMF, DTÖ ve Dünya Bankası gibi kuruluşlarla, azgelişmiş veya gelişmekte olan ülkeleri, katma değeri düşük ürünlerle ihracata yönlendirdiğini, belirterek, "İç piyasaların uluslararası ticarete açılması, bunun için her türlü korumacı önlemlerin kaldırılması ile sosyal devlet uygulamalarının kısıtlanması bugünkü noktaya gelmemize neden olmuştur" dedi.

Dış ve iç borçların ağırlaştırdığı ekonomik sorunların, Türkiye'de ki tarım politikalarının izlenmesini engellediğine işaret eden Prof. Dr. Çetin, "Bu anlayışla, gıda üretimi açısından kendine yeterli ülkelerden birisi olma özelliğini yitiren Türkiye, neredeyse bir çok temel üründe dışa bağımlı hale getirilmiştir. Bugün tarımsal ürün ithalatımız 8,0 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır. Dışarıdan empoze edilen ve tarım politikaları yerine, ulusal politikalar oluşturularak, tarımın temel alt yapı sorunlarının hızla ortadan kaldırılması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, dünya tarımının, tekellerin oyuncağı olduğunu belirterek, "Dünyada serbest ticaret hayalden öte değildir. Dünyada serbest ticaret diye bir şey yoktur. Serbest piyasa ise boş bir laftı." dedi.

Prof. Dr. Özkaya, dünyanın 50-60 yılda bir büyük krizlere girdiğini anımsatarak, "Geçen yıl önce gıda krizi ardından finansal krize girildi. Küresel iklim değişikliği söz konusu ve çevremizde savaşlar yapılıyor. 1929 yılında yaşanan dünya krizinde Türkiye, Sanayi Planlaması yaparak her şeyde dışarıya bağımlı olmaktan kurtarıldı. Ne yazık ki, daha sonraki yöneticilerimiz 2. Beş Yıllık Sanayi Planını hazırlamadığı için ülkemiz şu anda ekonomik krizden en fazla etkilenen ülkeler arasına girmiştir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından meslekte 30 yılını dolduranlara ve 2008 yılı içinde akademik yükseltilmesi yapılan öğretim üyelerine plaket verildi.

Haberler.com

Cevap: Bursa'dan İsrailli Tarım Şirketlerini Boykot Çağrısı

İsrailli tarım şirketleri hangileri?
    Çiftçi hangisini tanıyor. Ben sadece Netafim'i biliyorum. Diğerleri hangileri.
    Ümit Suna

Comment

Working...
    X