fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kadınların yaptığı ceviz aşıları daha çok tutuyor

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Kadınların yaptığı ceviz aşıları daha çok tutuyor

Kadınların yaptığı ceviz aşıları daha çok tutuyor

Kadınlar ceviz fidesi aşılamada erkeklerin pabucunu dama attı. Köylerden Denizli'ye göç eden ailelerin kadınları, aşılama konusunda erkeklerden daha maharetli. Eşleri genellikle tekstilde çalışan kadınlar, aşılama işi yaparak çapa gibi ağır işlerden kurtuluyor, böylece köy hayatı özlemini de gidermiş oluyor.

Şehir dışında kurulu seralarda aşılı ceviz fidanı da üreten Ekiz Fidancılık'ın İşletme Müdürü Kamil Okyaz, eskiden erkekleri çalıştırdıklarını, işi kadınlara öğrettikten sonra ise verimin arttığını söylüyor. Önceleri, kadınların bağlamacı olarak erkeklere yardım ettiğini belirten Okyaz, "Erkeklere bakarak aşılamayı öğrendiler, şimdi daha usta oldular. Kadınların yaptığı aşıların tutma oranı yüzde 20 daha fazla. Onun için aşılamada erkek işçi çalıştırmaktan vazgeçtik." diyor. Okyaz, kadın elinin, incelik isteyen bu işi yapmaya daha yatkın olduğunu vurguluyor. Okyaz, "Kadınlar aile bütçelerine katkı sağlamak için bizimle aşı işi yapıyor. Ulaşım problemleri de yok. Araçlarımızla sabah alıp akşam geri götürüyoruz." şeklinde konuşuyor.

Bu işi eşinden öğrendiğini anlatan Merve Mamacıoğlu, "Oya, nakış gibi, el emeği göz nuru istiyor. Hanımlar bu işi erkeklerden daha iyi yapıyorlar." diyor. Hatice Yılmaz da aşıda erkeklerden daha başarılı olduklarını belirterek, "Ceviz aşısının tutması çok zor. Parmaklarımız ince olduğu için zor olanı başarıyoruz." diye konuşuyor. Usta ceviz aşıcısı Fikriye Çevik ise, "Bu işe başladığımda, ustaların arkasında iki yıl sargı sardım. Dört yıldır da aşı yapıyorum. Bu iş, çapa gibi yorucu değil." diyor.

RESUL CENGİZ

zaman cumartesi
Working...
X