fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kuru Çay Gümrüksüz Giremeyecek

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Kuru Çay Gümrüksüz Giremeyecek

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından açıklanan 2009 yılı yaş çay fiyatına tepkiler devam ederken Rize Milletvekili Lütfi Çırakoğlu, katıldığı bir TV programında değerlendirmelerde bulundu.
    2009 yılı yaş çay sezonunu ve verilen fiyatla ilgili açıklamalarda bulunan Çırakoğlu, fiyatın enflasyon oranına göre makul olduğunu savundu.

Yaş çay fiyatının açıklanmasında kendisinin Başbakan Erdoğan`la birlikte yurtdışı temaslarında olması nedeniyle Rize`de bulunamadığını söyleyen Çırakoğlu enflasyon değerleri göz önüne alındığında yaş çaya verilen fiyatın gerçekçi olduğunu ve çay müstahsilinin geçmiş yıllara göre bir kaybı olmadığını söyledi.

İşte Bu İyi Haber

Bakanlar Kurulu Kararı ile doğu illerinde sınır ticaretinin geliştirilmesi için alınan gıda ürünlerindeki gümrüksüz ithalat listesinden çay çıkartıldı.

AK Parti Rize Milletvekili Lütfi Çırakoğlu, “Gümrüksüz giriş uygulamasında kaçakçılığın önünün kesilmesi ve sınır ticaretinin geliştirilmesi amaçlandı. Çay da bu kapsamın içerisine alındı. Meclisten geçen bir karar olmadığı, Bakanlar Kurulu`nda görüşüldüğü için bizim de geç haberimiz oldu. Bugüne kadar dışarıdan yurda kaçak yollarla çay girişi yapılıyordu. Bir de hukuksal yollarla gümrük uygulanarak çay girişi yapılıyordu. Yani işadamları, gümrüğünü ödeyerek yurda çay sokuyordu.

Şimdi artık bir de 12 sınır ilde, yılda 100 milyon dolarlık gümrüksüz giriş yapılacak. Bunun yüzde 30`u gıda ürünlerine uygulanacak. Çay da bunun yüzde 5`lik bir bölümünü oluşturuyor. Yani çay bu sınır illerden gümrüksüz girecek diye bakanlar kurulu kararı alındı. Ben bir dış gezide Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan ile aynı araçta giderken konuyu kendisine ilettim.

Bu çayı kapsamın dışına alalım dedim. Hemen Dış Ticaret Müsteşarlığını aradı. Dedi ki `Çayı hemen gümrüksüz gıda ithalatı kapsamından çıkartın`. Ben kendisine `Rize`ye gidip bu müjdeyi verebilir miyim?` diye sordum. `Verebilirsin` dedi. Bunu yapmak zorundaydık. Yoksa bizi Rize`ye sokmazlardı. Çay bu uygulama kapsamında gümrüksüz olarak Türkiye`ye sokulamayacak. Çay artık bu kapsamın dışında.” dedi.

taka
Working...
X