fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Tarla Fareleri İle Mücadele Seminerleri Başladı

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

  • prefix_2_title_rich Tarla Fareleri İle Mücadele Seminerleri Başladı

    Sorgun İlçe Tarım Müdürlüğü'nün, son yıllarda ülke genelinde artan tarla fareleri ile mücadele amacıyla Araplı, Karakız ve Ahmetfakılı beldelerinde başlattığı seminer çalışmasının dördüncüsü, Yazılıtaş Köyü'nde yapıldı.

    Konuyla ilgili olarak katılımcıları bilgi veren Ziraat Mühendisi Ömer Faruk Aydın, boyları 9-18 cm, ömürleri de üç yıl olan farelerin 4-6 cm'lik giriş deliği bulunan toprak galerilerinde yaşadığını, hızlı çoğaldıklarını ve gebelik süreleri üç hafta olan farelerin yılda 4-6 doğum yaptıklarını, her doğumda da ortalama 5-6 yavru belirterek, "Tüm tarla, bahçe ve çayır-mera bitkilerini, özellikle buğday arpa,yulaf,mısır, sebze, meyve ve genç orman ağaçları başlıca zararlı olduğu bitkilerdir. Fareler, kültür bitkileri ile çayır ve mera bitkilerinin yeşil aksamı en çok sevdiği yiyeceklerin başında gelmektedir.
    Ayrıca meyvelik ve ormanlardaki fidanlara da gövdelerini yemek,kemirmek,kesmek ve kirletmek suretiyle zarar verir. Tarla farelerinin başlıca asalakları;kene,bit,piredir.Kedi,köpek,gelincik,sa nsar,baykuş,leylek, kerkenes atmaca,doğan,şahin,karta! ve yılanlar ise farelerin ölmesinde etkili olan başlıca predatörlerdir. Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda bu predatörler tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutar" dedi.

    NASIL MÜCADELE ETMELİ

    Tarla fareleri ile kişilerin tek başına mücadele etmelerinin yararlı olmayacağını, bu konuda tüm köylünün mücadele etmesinin doğru olacağını vurgulayan Mühendis Aydın,

    "Derin topak işlemesi, münavebe,tarla temizliği ,delikleri su ile doldurma , kapan kullanma gibi önlemlerle tarla farelerinin zararları azaltılabilir. Tarla Fareleri ile kimyasal mücadele,iklimin uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir.Ancak en uygun ve etkili olanı,kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar, sonbahar ve kışa giriştir.Tarla fareleri ile bulaşık alan!arda 25m2 ' de 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlamak gerekir.

    Zehirli yem hazırlamak için elekten geçirilmiş,temizlenmiş ve yıkanmış, kurutulmuş 100 kg buğdaya yeteri kadar su(2.5 litre nemlendirilir üzerine 2.5 lt sıvı yağ ilave edilip iyice karıştırılır.2 kg Çinko fosfür buğdaylar üzerine serpilip buğdayların rengi homojen siyah oluncaya kadar kürek ile aktarılır.Böylece hazırlanan zehirli yem beton veya kağıt üzerine ince bir tabaka halinde yayılır ve rutubetsiz kapalı bir yerde kurutulur.

    Zehirli yem uygulamasında her deliğe 5 adet olacak şekilde el değmeden delik içerisine bırakılmalıdır.Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğundan zararlının bulunduğu bütün alanlardaki tarlalar ve tarla kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır" diye konuştu.

    İlçe Tarım Müdürü Adem Bölükbaşı seminerde yaptığı açıklamada bu çalışmaların şubat ayının 25'ine kadar süreceğini ve tüm köylerin bu konuda bilgilendirileceğini kaydederek üreticilerin Sorgun Ziraat Odası Başkanlığı' ndan farelerle mücadele için gerekli olan ilacı 10 lira karşılığında alabileceklerini söyledi.

  • #2
    Cevap: Tarla Fareleri İle Mücadele Seminerleri Başladı

    Sn Selsarac
    Ne zamanki zehirle mücadele başladı,Dağda taşda bağda bahçede yılan kalmadı,Alıçı kuşlarıda bilmiyerek zehirledik.Meydan gördüğümüz üzre farelere kaldı.Benim yöremde köyümde meralarda tarlalarda bahçelerde adeta dalga geçiyorlar.
    Attığımız her zehire karşı ikinçi nesil fare bağışıklık kazanarak çıkıyor.Az atıyorsun Hamile fare ölmediği gibi karnındaki yavruda daha sihhatli doğuyor.
    Benim tek mücadele şeklim manuel oluyor. Yani fare tuzağı ile. 10 Adet fare tuzağı aldım.
    ABD Farelere karşı Yılan ve Alıçı kuş (Atmaca)çiftlikleri kurulduğunu TV de seyrettim.Bizdede böyle bir şey yapılamazmı ?Saygılarımla.

    Comment


    • #3
      Cevap: Tarla Fareleri İle Mücadele Seminerleri Başladı

      Kesinlikle yapılmalı ama bunu bakanlık düzeyinde gerçekleştirilmesi nedeniyle zaman alacaktır. Belki gerekliliği tartışılacak belkide hiç yapılmayacaktır. Herkese zahir dağıtma kolaylığı varken kim uğraşır Kuşla, yılanla...

      Comment


      • #4
        Cevap: Tarla Fareleri İle Mücadele Seminerleri Başladı

        Sayın Selsarac, yukarıdaki "Nasıl mücadele etmeli" başlığınızda bir konuyu dile getirmişsiniz. Kimyasallarla mücadele.

        Acizane bir ekleme yapmak istiyorum. Çiftçilerimizin ne yazk ki fazla önem vermediği bir konu var. Bu fare zehiri yemlerin paketlerinde gerekse ziraatçiler tarafından açıklanan bir konu var.

        İşlenik fare yuvalarına 4-5 tanecik bırakılır, fakat BİR GÜN SONRA SABAH ERKENDEN bu ilaçlanan yerler tekrar dolaşılmalıdır.Fareler yuvanın derinliklerinde ölüp kalmaz. Öyle olsa iyi....

        Fareler zehiri alınca yuvanın ağzına yakın bir yere çıkar ve orada kalıverir. İşte bu ölen fareleri ne yazık ki başta çengel gagalı kuşlar olmak üzere, tilki, sansar, porsuk vs gibi hayvanlarda toplayıp yer.

        Bizim bu işlemi yaptıktan sonra sabah erkenden gidip KORUNAKLI şekilde bunları toplayıp gömmemiz gerekir. Aksi halde diğer masum canlılarda etkilenir.

        Comment


        • #5
          Cevap: Tarla Fareleri İle Mücadele Seminerleri Başladı

          Merhaba arkadaşlar.
          Piyasada satılan, kemirgenleri rahatsız edecek dalgaboyunda, frekansta ses yayarak onları uzaklaştıran ve fare kovucu olarak isimlendirilen cihazlardan kullanan varmı? kullanan var ise, aldığı sonuçlar ve tecrübesi hakkında bilgi verirse memnun olurum.
          teşekkürler,selam ve saygılar.

          Comment


          • #6
            Cevap: Tarla Fareleri İle Mücadele Seminerleri Başladı

            Merhabalar;
            Kendi soruma yine kendim cevap vermek kısmet oldu.
            Biri güneş enerjisi diğeri de pil ile çalışan iki ayrı fare kovucu cihaz aldım. markaları piyasada bilinen ve satılanlardan.
            ilk 2-3 ayda yaklaşık 10 metre çapında bir alanda etkili oldular.sonrasında etkisini kaybetti. sanırım fareler, bu cihazın yaydığı ses frekansına alıştı ve rahatsız olmamaya başladı her halde. zira böyle bir bilgi de duymuştum. demek ki gerçek miş.
            Farklı bilgi ve tecrübesi olan çiftçi dostlar yazarlarsa faydalanırız inşallah. selamlar.

            Comment

            Working...
            X