Tarım Bakanı Mehdi Eker, "GDO'lu ürünlere ben de karşıyım, şüpheyle yaklaşıyorum. Doğanın dengesinin bir hikmeti var, müdahaleyi doğru bulmam. GDO'lu ürün yemem. Yönetmelik hukuki zorunluluk" dedi.Tarım Bakanı Mehdi Eker, "GDO'lu (genetiği değiştirilmiş organizma) ürünlere ben de karşıyım, GDO'lu ürün yemem" dedi. Bakan Eker, dün, İstanbul'da GDO'lu ürünler tebliği üzerine başlayan tartışmalarla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenledi.
Eker, tebliğle GDO'lu ürün ithalatını kolaylaştırma amacında olmadıklarını, aksine sıkı kontrol getirdiklerini söyledi. Eker, "Ben de GDO'lu ürünlere şüpheyle yaklaşıyorum. Felsefi olarak tabiata müdahaleyi doğru bulmuyorum. Doğadaki dengenin bir hikmeti var. İslah doğal yollarla olmalı. Başbakanımız da buna inanıyor. Bizim GDO'yu meşrulaştırma amacımız olamaz. Ben GDO'lu ürün yemem" dedi.
Yönetmelikle GDO'lu ürünler konusunda uluslararası ticaret açısından zorunlu olan hukuki boşluğu giderdiklerini anlatan Eker, bu konuda iki sistem getirdiklerini anlattı.
'Yiğit olan getirsin'
"Birincisi valiliklere yazı yazdık. 27 ürün bildirdik. Bunları kapılarda denetleyin, GDO'luyu sokmayın dedik. İkincisi, ben GDO'lu ürün getireceğim diyen için getirilen sistem. 20 üniversiteden 91 bilim adamı belirlendi. Bunlar 11 kişilik komisyonlarla GDO'lu ürün izni verirken 4 açıdan risk analizi yapacak: İnsan, hayvan sağlığı, bitki florası ve sosyoekonomik duruma bakacaklar. İnceleme süreleri 3 ay. Ek süre alabilecekler.
Yönetmelik AB ile aynı ama biz istediğimiz 13 belgenin içine 3 öyle madde koyduk ki onları getiren bir babayiğit varsa ithalatını yapabilir. Getirilen ülkede 3 yıl öncesinden beri tescilini, pazarda olduğunu belgeleyeceksiniz. Yetmedi, diğer ülkelerde pazarda olduğunu belgeleyeceksiniz. Türkiye'de yaban hayatta akrabalarının bulunmadığını kanıtlayacaksınız. Bu üç konu AB mevzuatında yok. Var mı bunları yapacak bir babayiğit?"
"Yönetmelik öncesi yasaktı. Beyan eden zaten getiremiyordu. Etmeden getirmeye çalışan kontrolde yakalanıyorsa engelleniyordu, kaçak giriş olabiliyordu" diyen Bakan Eker, bio güvenlikle ilgili Cartagena sözleşmesine taraf olan Türkiye'nin bu konuda mevzuat çıkarmak zorunda olduğunu söyledi. Eker, "Mevzuatın olmadan ithalatçıya bir şey diyemezsin. Bu yönetmelik yeterli denetimi ve engellemeyi yapmaya imkân veriyor. Uluslararası hukuk için dayanak olacak. Bu olmadığı zaman sizi DTÖ'ye şikâyet ederler ve panel açılır. Ama GDO'lu ürün ithalatını kolaylaştırmıyor. Aksine zorlaştırıyor. Öyle ki adama bir tek 'getiremezsin' demediğimiz kaldı. Bunu yazmıyor bir tek" diye konuştu. Eker, "Kanun bakanlar kurulunda, neden acele bir yönetmelik çıkardınız, birisi ithalat mı yapmak istiyor? Greenpace'ın engellemeye çalışmasına rağmen Mersin'e gelen GDO'lu ürün yüklü gemiden söz ediliyor, onun için mi acele edildi?" sorularına "Bunları sizden duyuyorum. Böyle bir şey yok, olamaz" diyerek yanıt verdi.
'Etikete olan yazılır'
Bakan Eker, GDO'lu ürünlerde binde 9 sınırı ve etiketlere yazılmasına neden izin verilmediği ile ilgili soruya da şu karşılığı verdi:
"Binde 9 sınırı etiketleme ile ilgili. Bu oran aşılırsa etikete konulacak. Tarladaki mısır GDO'lu değil, komşu tarladaki GDO'lu. Oradan bulaşabiliyor. Bulaşma limiti binde 9. Etiket sınırı burada oluyor. Etikete olmayanı değil olanı yazarsınız. Dünya uygulaması böyledir. İçerde GDO üretimi yok. Tohum bu işin tamamen dışındadır. Müsaade etmiyoruz" dedi.
2008'de 3 ürün ithalatına 2 milyar dolar ödedik Dış Ticaret Müsteşarlığı kayıtlarına göre Türkiye 2008'de 1.1 milyon tonu aşkın mısır, 1.2 milyon ton soya, 613 bin ton da pamuk ithal etti. Mısırın yüzde 40'ı, pamuğun yüzde 62'si ABD'den ithal edilirken soya ithalatı da ağırlıklı olarak ABD, Arjantin ve Brezilya'dan gerçekleştirildi.
GDO'nun efendisi ABD'li Monsanto
GDO'lu ürünlerle ilgili her tartışmada gündeme gelen ABD'li Monsanto şirketi, dünyanın en büyük tohum şirketi. Genetiği değiştirilmiş tohumlar, Monsanto'nun en büyük gelir kaynağı. 200 milyar dolar civarında seyreden dünya tohum pazarının en büyük oyuncusu olan Monsanto'nun en büyük pazarları, tarım arazilerini ve çiftçilerini GDO'lu ürünlere açan ülkeler.
Monsanto Türkiye'de de geçen nisanda bir milletvekili heyeti, tesislerini ziyaret ettiği için gündeme gelmişti. Aynı zamanda dünyanın 5. büyük tarım ilacı şirketi olan Monsanto, küresel çapta en çok satılan tarım ilacı olan Roundup'ı üretiyor ve pazarın yaklaşık yüzde 60'ını kontrol ediyor. 50 ülkede faaliyet gösteren şirketin 20 bin civarında çalışanı bulunuyor. 2008 cirosu 11.3 milyar dolar, kârı 2 milyar dolar düzeyinde. 3 bin 500'den fazla tohum türü patenti bulunan Monsanto, ayrıca, eczacılıktan veterinerliğe kadar onlarca şirketin sahibi.
Bakanlık 27 ürünü takibe aldı
Tarım Bakanlığı 81 ildeki müdürlüklerine 30 Ekim 2009'da gönderdiği yazıda 27 adet ürünün ve bunları içeren gıda ve yem maddeleri için GDO analizi yaptırılmasını, analiz sonucunda GDO tespit edilen ürünlerin ithalatına izin verilmemesi gerektiğini kaydetti. GDO'lu ürünler yönetmeliğinin 26 Ekim'de yürürlüğe girdiği hatırlatılan yazıda şöyle denildi:
"Yönetmelik gereğince gıda ve yemlerin ithalatında GDO analiz sıklığı listesi hazırlanması gerekmektedir. Söz konusu liste belirleninceye kadar söz konusu ürünlerle ilgili önceden yapılan analizlere ilave olarak ekteki listede yer alan ürünler veya bileşiminde listede belirtilen ürünler bulunan, bu ürünlerden üretilen gıda ve yem maddeleri için GDO analizi yaptırılması, analiz sonucu GDO tespit edilen ürünlerin ithalatına izin verilmemesi gerekmektedir."
Analiz edilecek ürünler
- Mısır
- Soya
- Kolza (kanola)
- Patates
- Pamuk ürünleri
- Çeltik-pirinç
- Buğday
- Ayçiçeği – Nohut
- Mercimek
- Tatlı patates
- Manyok (tapyoka)
- Muz
- Elma
- Papaya
- Radika (karahindiba)
- Balkabağı
- Erik
- Domates
- Şeker kamışı
- Bebe havucu
- Tatlı biber
- Şeker pancarı – Yonca
- Marul
- Sakız kabağı
- Bakteri / maya kültürleri veya bunlardan elde edilen ürünler.
milliyet
Benzer Başlıklar
- GDO yönetmeliği ABD'de yankılandı
- GMO: GDO Yönetmeliği derhal geri çekilmelidir!
- Sağlık-Sen, GDO’lu ürünler için dava açtı
- Hükümet GDO’da yalnız kaldı
- TEMA Vakfı GDO yönetmeliğin iptali için dava açacak
Devami...