fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Nisan yağmurları çiftçiyi üzdü

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Nisan yağmurları çiftçiyi üzdü

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Çukurova’da, Nisan yağmurları, patates üreticisini de tüketicisini de üzdü. Yağmurların çürümesine neden olduğu patates, rekolte kaybı nedeniyle yüksek fiyattan tüketiciye sunuluyor.

Çukurova’da, patates tarımının en yoğun yapıldığı yörelerden Yumurtalık ilçesinde, aşırı yağışlar ve don vurması nedeniyle zor günler geçiren patates üreticileri, hasadı buruk yapıyor.

AA muhabirinin Tarım Müdürlüğü yetkililerinden edindiği bilgiye göre, kış mevsiminde yaşanan don, patatesi daha olgunlaşmadan olumsuz etkiledi. Bunun ardından bir de hasat dönemindeki yağış, bitkinin toprak altındaki yumrularının çürümesine yol açtı. Bu yüzden üreticiler, kalan ürünü kurtarmak için hasada erken başladı. Bunun sonucu olarak yörede önemli oranda rekolte kaybı olacağı tahmin ediliyor.

Toprağı yorması nedeniyle her yıl üst üste ekilemeyen, bu yüzden münavebe bitkisi olan patatesin hasadı da tarlaların yağışlardan çamura dönüşmesi nedeniyle güçleşiyor.

Kırmızıdam Köyün Muhtarı Hüsamettin Yücel, ”Yıllardır sahip olduğu kırmızı toprak nedeniyle bu bölge patates üretim merkezi haline geldi. Ancak, bu yıl havaların aşırı yağışlı gitmesi ve don vurması nedeniyle patateslerde verim geçen yılkinin üçte biri düzeyinde gerçekleşiyor” dedi.

Yücel, ”geçtiğimiz yıl 2,5 – 3 ton civarında ürün elde ettikleri tarlalardan bu yıl dekara verimin 1 ton civarında gerçekleştiğini” belirterek, ”Patatesin kilosu şu an 1,2 TL civarında satılıyor. Bu fiyatın da altına çok fazla düşmez. Çünkü, rekolte az. Yani, üretici kadar tüketici de mağdur olacak” diye konuştu.

Bölgede yaklaşık bin dekar arazide patates tarımı yapıldığını ve çoğu üreticinin başka illerden gelerek burada kiraladıkları arazilerde ekim yaptıklarını kaydeden Yüksel, yaşanan olumsuzluğun önümüzdeki yıl ekim alanlarının daha da daralmasına yol aç açacağını kaydetti.ekotrent
    Benzer Başlıklar

Devami...

Cevap: Nisan yağmurları çiftçiyi üzdü

Bu yıl 2011 yılı mayıs haziran ayları nemli geçmesi ve havaların mevsim normallerinin altına düşmesi ile çeşitli ekinlere çeşitli zararlar ve yararlar olmuştur.Bu havalar hangi bitkileri nasıl etkiliyor?Burada Ankarada nisan 'ın 20 sinde don ve hafif kar yağışı oldu.Bu havalar temmuzun sonunna kadar devam eder ise başta temel gıdaların hammaddeleri olmak üzere nasıl etkilenirler?(Ana gıdalar buğday,kuru baklagiller...) (YORUMLARINIZI LÜTFEN ESİRGEMEYİN )

Comment

2011 yılında bir türlü güneşin kendisi doğru dürüst göstermemesi havaların soğuk ve yağışlı gitmesine sebep olduğu için çiftçiyi ne kadar fazla üzdüğünü biliyoruz. Aslında toprakta bir şeyler yetiştirenlerin hepsi üzgün. Buna peyzajcılar da dahil. Zeytinçilerin yüzleri gülüyor. Çünkü onlar hep susuzluktan şikayet ederler. Zeytin kasım ayında toplanmaya başlar. Bu sene toprakla uğraşarak birşeyler yetiştirenleri izleyeceğiz. Bakalım kimler bu durumdan memnun kalacak.

Comment

Allah'ın takdiri bu sene böyle soğuk...

Comment

Behramkale Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          2011 yılında bir türlü güneşin kendisi doğru dürüst göstermemesi havaların soğuk ve yağışlı gitmesine sebep olduğu için çiftçiyi ne kadar fazla üzdüğünü biliyoruz. Aslında toprakta bir şeyler yetiştirenlerin hepsi üzgün. Buna peyzajcılar da dahil. Zeytinçilerin yüzleri gülüyor. Çünkü onlar hep susuzluktan şikayet ederler. Zeytin kasım ayında toplanmaya başlar. Bu sene toprakla uğraşarak birşeyler yetiştirenleri izleyeceğiz. Bakalım kimler bu durumdan memnun kalacak.

Yağmurun yağması iyi de soğuklar bu aylarda hiç de iyi olmuyor.İşallah bu soğuklar hızlı bir şekilde gider.Bir türlü doğru dürüst ve ucuz meyve sebze yiyemedik.Allah nasip eylerse yiyeceğiz artık ama...

Comment

ben çim tohumu attım iki gün önce zararı olurmuki havaların. güneş hiç çıkmadı

Comment

Tohumlar belki dağılabilir.Bence başka birşey olmaz.

Comment

Allah'a çok şükür havalar yağışlı gidiyor. Hem bahçeler hem de tarlalar da ekinler şu an çok iyi boylandı. Allah ülkeme bereketli hasatlar nasip etsin.

Sadece badem, erik ve kaysı gibi erken çiçek açan meyveleri Nisan sonu gibi soğuk vurdu. Birde havaların yağışlı olması nedeni ile otlar muaazzam büyüdü ben şahsen üç sefer çapa yapmak zorunda kaldım. Ama hayvancılar bu durumdan çok karlı çıktılar. ;D Çünkü makinalarla bol bol ot biçip depoladılar veya yeşil kurutup balya yaptılar.

Bu arada sulama barajlarımızda tam dolu çok şükür. Umarım diğer şehirlerinde aynıdır.

Allah'ü Teala susuzlukla terbiye etmesin. Kalın sağlıcakla.

Comment

MASSEY FERGUSON Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  Allah'a çok şükür havalar yağışlı gidiyor. Hem bahçeler hem de tarlalar da ekinler şu an çok iyi boylandı. Allah ülkeme bereketli hasatlar nasip etsin.

Sadece badem, erik ve kaysı gibi erken çiçek açan meyveleri Nisan sonu gibi soğuk vurdu. Birde havaların yağışlı olması nedeni ile otlar muaazzam büyüdü ben şahsen üç sefer çapa yapmak zorunda kaldım. Ama hayvancılar bu durumdan çok karlı çıktılar. ;D Çünkü makinalarla bol bol ot biçip depoladılar veya yeşil kurutup balya yaptılar.

Bu arada sulama barajlarımızda tam dolu çok şükür. Umarım diğer şehirlerinde aynıdır.

Allah'ü Teala susuzlukla terbiye etmesin. Kalın sağlıcakla.

İşallah yağışlar böyle bol olmaya devam eder diyelim ama soğuklarda geçseYinede ALLAH'A şükürler olsun.

Comment

Tolga kardeşim, ben şu an bile kazak giyiyorum ve hâlâ pantolonun altına fanila giyiyorum. ;D

Arazi ve bahçeler de çamur olunca kimse giremiyor ve işleyemiyor. Sonuç her tarafta otlar aldı yürüdü...;D Şu an bile hava tamamen kapalı her tarafa yağmur bulutları hakim.

Comment

Hayırlısı neyse o olsun!

Comment

Working...
                      X