fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Hayvanlara yapılan deneylerde sertifika zorunluluğu

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Hayvanlara yapılan deneylerde sertifika zorunluluğu

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü ve Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulunca düzenlenen “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Kursu”ndan sertifika alamayan araştırmacılar, hayvanları kullanarak deney yapamayacak.

2006 yılının Temmuz ayında, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu oluşturuldu. Bir süre sonra da İstanbul Üniversitesi, Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu yönetmeliğine uygun hazırladığı yönerge ile “Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu”nu kurdu.

Kurul, eğitim faaliyetleri kapsamında, araştırmacılara yönelik “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Kursu” düzenledi. Kurs, sertifika sahibi olan bilim adamlarının, sağlık bilimleri alanlarında hayvanları kullanarak deney yapmasına imkan veriyor. Sertifikası olmayanların ise deney yapmalarını engelliyor.

İÜ Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kaya, yürüttükleri çalışmalar kapsamında, üniversitede deneysel araştırma yapacak araştırmacıların projelerini değerlendirdiklerini, deneylerinde hayvanlar üzerinde herhangi bir acı, kötü muamele gibi bir işlemin olup olmadığını kontrol ettiklerini, etik değerlere uygunluğunu denetlediklerini, eksikliklerin düzeltilmesini istediklerini bildirdi.

Prof. Dr. Kaya, laboratuvar hayvanına işlem yapacak araştırmacının eğitilmesi gerektiğini bu nedenle “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası Eğitim Kursu” düzenlediklerini belirterek, ilkini Mayıs ayında gerçekleştirdikleri kursun bu yılın Ekim, Aralık ayları ile 2009 yılı Mart ve Mayıs aylarında da açılacağını kaydetti.

Kaya, kursun 80 saatlik bir eğitimi kapsadığını, araştırmacılara laboratuvar hayvanlarının fizyolojisi, patolojisi, anatomisi, enfeksiyonu, mikrobiyolojik koşulları ile hayvanlara yaklaşım, tutmak, anestezi yapmak, kan almak gibi konularda bilgi verildiğini anlattı.

“Hayvan hakkında bilgisi olmayan kişiye deney yaptırırsanız, hayvan kişiyi ısırır ya da kişi hayvana kötü muamele yapar” diyen Kaya, şu bilgileri verdi:

“Deneysel araştırmalar sırasında hayvanlara kötü muamele yapılmasını istemiyoruz. Sertifikası olmayan araştırmacıların, artık hayvan üzerinde işlem yapma şansı yok. Deneysel araştırma yapacak bilim adamlarını eğitmek amacıyla düzenlediğimiz kurs sonunda sınav yapıyoruz. Sınavda başarılı olan araştırmacılar, sertifika almaya hak kazanıyor.

Şu an İstanbul'da bu alanda eğitim veren bizden başka enstitü yok. Bu eğitim programı, öncelikle İÜ araştırmacılarına yönelik ama dışarıya da açmak istiyoruz. Sağlık bilimleri alanında araştırma yapan doktora öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri, tıpta uzmanlık öğrencileri, bunun yanında doktorlar, doçentler ve profesörler ile onkoloji, kardiyoloji, eczacılık, dişçilik alanlarında çalışan kişiler bu eğitimlere katılabilir.”

ARAŞTIRMALAR DAHA SAĞLIKLI OLACAK

Prof. Dr. Mehmet Kaya, eğitim çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapılan araştırmalardan daha sağlıklı sonuçlar elde edileceğini ifade etti.

Araştırmacıların, eğitimler sonunda üzerinde çalışacağı hayvan hakkında her türlü bilgiye sahip olacağını belirten Kaya, “Araştırmacı, özünde hayvanı tanıdığı için onunla dost olacak. Ona işkence yapmayacak. Hayvanı uyuturken hangi metodu kullanacak, hangi anesteziyi kullanacak bunları bilecek” dedi.

Kaya ağırlıklı olarak, beyaz laboratuvar sıçanı, beyaz fareler, tavşan ve kobaylar üzerinde araştırmalar yapıldığına işaret ederek, laboratuvar ortamında bu hayvanların üretimini de sağladıklarını söyledi.

Mehmet Kaya, tıp fakültesi kaynaklı deneysel araştırmalarda, kandaki biyokimyasal değişiklikler, yara iyileşmeleri, kemik iyileşmeleri, diş dolgusu materyalleri gibi konular üzerinde çalışıldığını bildirdi.

Hürriyet
Working...
X