fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Tarım ve Gıda Kanun Taslağı Hakkında Değerlendirme:

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

  • Tarım ve Gıda Kanun Taslağı Hakkında Değerlendirme:

    Tarım ve Gıda Kanun Taslağı Hakkında Değerlendirme:


    Taslakta ziraatta, hayvancılıkta ve gıda da düzenleme yapmak, düzenlemelere göre uygulamaları gerçekleştirecek sistemi kurmak. Sistem kurulurken hukuk kuralları çerçevesinde hareket edilmesi esastır. Aksi halde ortaya düzen değil düzensizlik ve bundan da mağdurlar çıkar.



    Hukuk bilimi özellikle sorumluluk hukukunda dört kuralın aranmasını emreder.



    Bunlardan birincisi ZARAR' dır. Olayda müştekilerin zararı nedir? İkinci kural HAKSIZ EYLEM veya KUSUR aranmasıdır. İddia edilen ve suç olarak ileri sürülen işlem haksız eylem ürünü müdür, bu eylem de kusur var mıdır? Üçüncü kural İLLİYET araştırılmalıdır. Eylem ile ortaya çıkan zarar arasında bir bağ var mıdır? Dördüncü kural da HUKUKA UYGUNLUK ilkesinin araştırılmasıdır. İşlemi yapan ile işlem yapılanda ilişkinin varlığı nedir?



    ABD de 1990 yılında fonksiyonel gıda üretimine başlamıştır. 1993 yılında besin öğeleri ile sağlık arasındaki ilişki gündeme gelmiştir. FDA beslenme ve sağlık arasında ki ilişkiyi ekonomik açıdan değerlendirmiş, şirketlerin satışlarını yükselttikleri için bu gıda ürünleri içindeki besin öğelerinin sağlığa etkileri olup olmadığı üzerinde durmuştur. 1998 yılında FDA, aşağıda belirtilen gıda veya besin öğeleriyle, hastalıklar veya koşullar arasındaki ilişkinin yeterli bilimsel kanıta dayandığını ifade etmiştir. Lifli hububat ürünleri, meyveler, sebzeler ile kanser, Doymuş yağ asidi içeren yemeklik yağlar, kolesterol ile koroner kalp rahatsızlığı riski; Meyveler, sebzeler, lifli unlu mamuller ve çözünebilen lifli gıdalar ile koroner kalp hastalığı riski; Sodyum ile hipertansiyon; Kalsiyum ile osteoporosis vb.



    Mevcut Tarım Bakanlığı teşkilat kanunu ve buna dayanılarak çıkarılan 5179 sayılı Gıda Kanunuyla yukarıda tanımlanan hukuki sistem kurulamamıştır.



    Yasa taslağı örgütlenme biçimi ile insan ve hayvan sağlığına etkileri değerlendirecek yönlendirecek karar verecek bir yapılanmayı içermemekte sadece endüstriyel üretimde şekil şartlarını içermektedir. Mevcut sistemde sağlığa uygunluk değil tebliğe uygunluk gündeme gelmiştir. Oysa rutin kontrollerde ve laboratuarlarda kontrol uzmanlık gerektirir ve sağlıkta uzmanlık YÖK teşkilat kanunu gereğince Sağlık Bilimleri Enstitülerinde sağlık meslek gruplarınca yapılır. Bozuk çıkan bir ürün konusunda karar verme hukuk sınırları içinde kalması risk analizi ve alınacak önlemleri içermemektedir. Yasa taslağında aynı yanlış örgütlenme biçimini içermektedir.



    İslam’da da gıda hukuku, bunun yanında sağlık hukuku uygulamaları vardır. Tüketimde helal haram kavramları bu hukuk üzerine işlenmiştir. Yenilecek hayvanlarda kanın akıtılması bu yaklaşımlardan birisidir. Yırtıcı hayvanların yenilmemesi yine bunun içinde değerlendirilmektedir.



    Bitki, hayvan, gıda ve yem sağlığını gözeterek tüketiciyi ve halk sağlığını korumak amacıyla tedbirler almak:



    Sağlıkla ilgili sorumluluk almak vesayet almaktır. Alınacak kararlar sonucunda ortaya çıkacak sorumluluğun tanımı sağlık sorunundan sorumlu olmaktır. Herhangi bir şeyin sağlıklı veya sağlıksız olduğuna karar vermek sağlıkta uzmanlık gerektirir. Mühendislik uygulama alanı ile tanımlanamaz. Tarım bakanlığında sağlıkla ilgili karar verebilme mesleki yeteneğine sahip meslek grubu Veteriner Hekimliktir. Bu konuların muhatap tanımlaması açık kalmaktadır. Bitki, hayvan ve gıda kaynaklı; tüketici olan halkın sağlığını koruma amaçlı vesayet uygulaması yasa taslağında sağlık hukuku içerisinde Veteriner Hekimler tarafından sağlanır. Gıda hukuku burada teknolojik uygulamalarda geçerlidir. Teknolojik uygulamalar sağlık hukuku içerisinde tanım bulan ve sınırları belirlenmiş tasarımların yapılması, projelendirilmesi, imalatı olarak tanımlanmalıdır. Mühendislik uygulama alanları ancak bu sistem içinde geçerliliğini sağlayabilecektir. Mühendis kelimesi Arapça’dır. Hendese yani geometri bilen demektir. Pek çok batı dillerinde kullanılan mühendis kelimesinin karşılığı olan engineer kelimesi ise Latince ingeniatorem kelimesinden alınmış, yaratıcı yetenekli kişidir.20.yüzyılın ortalarında ise mühendislik, insanlığın yararlanması için çeşitli makine, malzeme ve yapıların projelendirilmesine, üretimine, teorik ve ampirik bilgiyi uygulama sanatıdır. Şeklinde tanımlanmıştır.



    Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün 4.maddesi, Gıda Kontrol Müdürlüğünün 1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12, 13.14.15.16.17.18.19. Maddesi Hayvancılık Genel Müdürlüğünün1,2.3.4. Maddeleri, Su ürünleri Genel müdürlüğünün 1.2.3.4.Maddeleri bu niteliktedir. Yasa taslağında yapılanmada dikkate alınması gereken en önemli unsur budur.



    Su Ürünleri Genel Müdürlüğü;



    Balık bir hayvan olup su ürünü değildir. Su ürünleri buz, kar, yağmur, dolu, nehir, göl gibi tanımlamalardır. Su ile elde edilen ürünlerde mevcuttur meşrubatlar bunlara örnektir. Balık bir su ürünü değildir. Sucul ekosistemde yaşayan, üreyen bir hayvandır. Kastedilen aquaculture ise suda kültüre alınan hayvanları içermektedir. Yapılmak istenen Balıkçılık Genel Müdürlüğü ise doğru isim verilmelidir. Hayvancılık işletmelerinin, kurulması, işletilmesi, denetlenmesi, koruma alanları ve korumaya ilişkin esaslar tüketici ele alındığında sadece gıda hukuku içinde ele alınmamalı sağlık hukuku içinde değerlendirilmelidir. Hayvanlar yaşamları süresince tükettikleri gıdalardan, yaşam koşullarından ve hastalık etkeni parazit, bakteri ve viruslardan etkilenmektedir. Bu etkilenmenin sonucunda tedavi edilmeleri gerekmektedir. Tedavi edilseler bile taşıyıcı olmaktadırlar. Bu diğer canlılar için risktir. Konu mühendislik konusu değildir. Balıkçılıkla ilgili tüm işlemler Hayvancılık Genel Müdürlüğü altında ele alınmalıdır.



    Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü;



    3) Üreticilerin bilgi düzeyini yükseltmek; kooperatif, birlik ve diğer üretici örgütlerinin kurulmasına izin vermek; kooperatif, birlik, oda, üretici örgütleri ve bunların iştiraklerini denetlemek, bunların eylem ve işlemlerinin hukuka uygun olarak sonuçlandırılması için gerekli tedbirleri almak,



    Odaların çalışma usul ve esasları bakımından kırsal kalkınma Genel Müdürlüğü altında konuşlandırılması uygun değildir. Etik ve deontoloji kurallarına göre çalışan odalarda alınan kararların değerlendirilmesinde karar otoritesi olacak konumu yoktur.



    4) Tarımsal toprak ve sulama suyu analiz laboratuarlarının kuruluş esaslarını belirlemek; arazi, toprak, su kaynakları ile ilgili analizleri ve toprak sınıflaması yapmak,



    Toprağı analiz açısından tarımsal topraklar ve diğerleri olarak ayırmak jeolojik incelemeler gerektirmektedir. Bakanlığın taslak yapısında ilgili meslek grupları olmadığından ve amaca yönelik çalışma yapan Fakülteler ve laboratuarları varken bu tip laboratuarlar açmak işlevsel olmayacaktır. Tarım toprağı olarak tanımlanan bir yerin toprağı, yapılaşma, sanayinin kurulması, jeolojik hareketlerle niteliğini yitirmektedir. Su analizleri sulama suyu, içme suyu tanımlamasıyla ayrılmamalıdır. Sulama suyu içme suyu niteliklerini taşımıyorsa değerlendirilmesi farklı olmamaktadır. Su konusunda karar verme sağlık hukuku içinde değerlendirilmelidir. Bu konuda vesayet yetkisi sağlık vesayetidir.



    Atama, kadrolar ve Tarım Uzmanlığı



    4) Tarım Uzman Yardımcılığına atananlar, en az üç yıl çalışmak ve olumlu sicil almak şartıyla, istihdam edildikleri birimlerce belirlenecek konularda hazırlayacakları uzmanlık tezinin, oluşturulacak tez jürisi tarafından kabul edilmesi kaydıyla, yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanır. Süresi içinde tezlerini sunmayan veya hazırladıkları tez kabul edilmeyenlere tezlerini sunmaları veya yeni bir tez hazırlamaları için altı ayı aşmamak üzere ilave süre verilir. Yeterlik sınavında başarılı olanlar Tarım Uzmanı kadrolarına atanır. Sınavda başarılı olamayanlar veya sınava girmeye hak kazandığı hâlde geçerli mazereti olmaksızın sınav hakkını kullanmayanlara, bir yıl içinde ikinci kez sınav hakkı verilir. Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar, Tarım Uzman Yardımcısı unvanını kaybederler ve Bakanlıkta durumlarına uygun başka kadrolara atanırlar.



    Türk eğitim sisteminde Uzmanlık bilimsel bir tanım olarak alınmış YÖK teşkilat kanununda belirlenmiştir. Tarım uzmanlığı tanımının bu tanımlamalar içine alınması gerekmektedir. Kanun taslağının; İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü; 2. Fıkrasında bu tanımlama yapılmıştır. Atama, kadro ve Tarım uzmanlığı bu kapsamda işlenmeli ve Atama, kadrolar ve Tarım Uzmanlığı 4. Madde iptal edilmelidir.



    Ayrıca:



    Türk eğitim sisteminde Uzmanlık bilimsel bir tanım olarak alınmış YÖK teşkilat kanununda belirlenmiştir. Tarım uzmanlığı tanımının bu tanımlamalar içine alınması gerekmektedir. Kanun taslağının; İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü; 2. Fıkrasında bu tanımlama yapılmıştır. Atama, kadrolar ve Tarım Uzmanlığı 4. Maddesi iptal edilmelidir.



    YEKTA ÜNSAL



    VETERİNER HAKİM



    [email protected]

  • #2
    Tarım ve Gıda Kanun Taslağı Hakkında Değerlendirme:

    Comment

    Working...
    X