fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ne Olacak Bu Sözleşmeli Personelin Hali

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Ne Olacak Bu Sözleşmeli Personelin Hali

Sevgili Arkadaşlarım ve bahcesel okurları bu konuyu özellikle açtım ve sizin fikirlerinizi almak istedim.

Türkiyede şuanda 150 binin üzerinde sözleşmeli personel istihdam edilmektedir. Buda yaklaşık olarak kanunun verdiği hak olan %10 lara yaklaşmaktadır. Ancak bu arkadaşların bir çoğu gerek ailevi yönden gerekse acaba bu yıl ne olacak korkusuyla yaşamaktadırlar.

Tabi bazı arkadaşlar diyececekki işini iyi yapan için sorun yok. Ama hayatı İnsanoğlunun iki dudağı arasında çıkan kelimeyle 1 yıl değişebilecek insanlar sizce ne kadar rahat olabilirler?

1970 yılında yapılan kanun sizce bugünkü sözleşmeli personelin istihdamı için ne kadar mantıklı ve akli olur. Bu kanun bu gün ne kadar hümanist ve insan haklarına uygundur.?

Bunların hepsini düşünerek sizlerin görüşüne sunuyorum saygılar sunarım.
  • Fidanligi.com

Cevap: Ne Olacak Bu Sözleşmeli Personelin Hali

Sn Kardelen malesef bu kamudaki personelin işi ve özlük hakları,statüleri tabiri caizse arap saçına döndüüü!!.Ülkemizde her seçim döneminde bu insanlar hatırlanır,seçimden sonra Ohhh! ne ala iş unutulur gider.Yaklaşık 28 yıllık devlet işinde çalıştım vede halen görevdeyim.Az,çokda; mevzuata aklım erer.Bildiğimiz kadarı ile izah edelim.Ülkemizde kamuda görevlli personelleri sıralayalım.657 sayılı kanuna tabi Devlet memurları ki bunlar devletin öz evlatları...daha sonra 1475 sayılı iş Kanuna tabi işci personel ki; onlarda ya emekli ola yada KİT'lerin emekli olması nedeniyle sayıları gitdikce azalan ve siyasi iktidarların kullanmak istedikleri ve halen,TÜRKİŞ,HAKİŞ;DİSK gibi guruplara bölünmüş sendikalı ve sendikasız işci kesimi.Daha sonra,son yıllarda sözleşmeli olarak çalıştırılan ve yukarda bahse konu kimi 1 yıllık,kimisi 10 ay çalıştırılan 4B si,4C si vs gibi guruplara ayrılan, son yıllarda özlük haklarında azda olsa iyileştirme sağlanan kamu personeli.Ancak bu personelin kurum amirlerinin insifiyatına bırakılması,fikri ve çalışma sistemi uyuşmazsa ne olacağıda ayrı sorun gerektir.Bunların yıllık izinlerinin,terfilerinin,makamlarının ne derece değerlendirildiği de ayrı bir konudur.Ben siyaseti sevmem ancak;her gelen siyasi iktidar bu kamudaki özlük hakların vede emeklilik sistemleride dahil olmak üzere ayarlanacağını,kamu personel reformunu yapılandırmaya gideceğini belirtmekte ama malesef sorunlar hala masada yatmaktadır.Öte yandan ülkemizde çalışan personelin bir kısmı Bağkur,bir kısmı SSK;bir kısmıda emekli sandığına tabidir.Gerçi son yıllarda bu kurumlar SGK adı altında birleşmesine rağmen emekli sandığı lehine avantajlar devam etmektedir.Üstelik yukarda söze konu insanlarımızın prim sistemi ve prim oranlarıda değişiktir.Asıl olan çok prim ödeyenin yasal haklardan en fazla faydalanması esastır.Şu an gelişmiş Avrupa ülkelerinde böyledir.Bizde ise bu tam tersidir.Bunun da hakkaniyet ölçüsünü varın siz mütaala ediniz.Önemi olmamasına rağmen şahsi görüşüme gelince:Kamuda bu tür istahdama tabi tutulan kardeşlerimiz bir an önce ya 657 yada 1475 sayılı kanuna tabi personel statüsüne tabi olarak istihdam edilmelidir.Daha sonrada ülkemiz idarecileri elini taşın altına koyup,geniş katılımlı bir konsey oluşturarak yeniden bir kamu personel yasası hazırlamalıdır.Sağlık ve esenlik dileğimle..

Comment

Yorumun için sağol abii; ben de onu kastederek yazdım inşaallah en yakın zamanda ellerini taşın altına koyup 06.06.1978 de yapılmış kanunların bir an önce güncelleştirilmesi dir. Saygılar sunarım

Comment

Ben bu konuda bir köşe yazısı hazırlamıştım. Sözleşmeli teknik elemanları özelliklede Ziraat mühendisi arkadaşlarımızın sıkıntılarını dile getirmek için.Ancak, Ankara’da sözleşmeli çalışan bir ziraat mühendisi arkadaşıma son olarak bir danışayım dedim.Arkadaş o kadar memnun anlattı ki yazıdan vaz geçtim.Tüm haklarımız kadrolu arkadaşlarla ayni bir farklılığımız yok gibi şeyler anlattı. Yani durumu isterseniz daha detaylı açıklayın.

Comment

Sn Hemşerim:Bu iş dallandı budaklandı vede çorbaya döndü.Her kurumda ayrı statü var.Ancak o konuştuğunuz mühendis biraz yavan davranmış,yada mevzuatı bilmiyor.Sonra hadi diyelim o kurum üç,beş o personeli memnun etmiş,pekela öteki kurumdakiler ne olcak?Üstelik para haricinde sosyal haklarda var.İzin durumu,tayin,nakil,terfi,sicil.vs.emekli olunca kıdem tazminatı,ikramiye,aylık bağlama oranı,ayrıca o mühendis o kurama amir olma konumu nedir?Bence siz detaylı şekilde yazınızı hazırlayınız.Bizde okuyalım.Yukarda belirtdim ben bu konulara aşina insanım,o vatandaş kendini kandırmış.Dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir karışık sistem yoktur.Vede acil el atılması gerekl olduğu düşüncesindeyim.En başta bu iş Milletvekillerinden başlıyacak.öyleee yağma yokkk!!! Ben 30 sene prim ödeyeyim.Zar,zor üç kuruş aylıkla emekli et,Kendine gelince hemen kısa zamanda hak sahibi olll yaa.Nerdeymiş öyle yoğurdun bolluğuuu!!.Ondan sonra Hak-Huk;Adalet vs.vs.Sözüm hepsine.Bu memlektde bir tek Adnan KAHVECİ yok olmaz dedi.oda rahmetli oldu.Yaa hemşerim beni niye böyle abuk,subuk konuşturuyonuz.Sonra hem sitenin,hem benim başım ağrıycak nemize gerek,elin üç koyunu,beş keçisi.Sonra Güneşe karşı iş...din derler.Selam ve saygılar.

Comment

Hemşerim akşam akşam beni güldürürün. Ama ben tekrar o yazıyı bir ele alayım detaylı olarak haklarında personel genel müdürlüğünden sorayım.

Comment

Sayın Ubeyd bu konuda o arkadaş açık söyliyeyim atmış ve uyumuş çünkü beni iyi tanırsın ve bilirsin söz ağzımdan bir kere çıkar. Bu konuda en son kanun 06.06.1978 de yapılmış ondan sonrakilerin hepsi KHK dır yani kanun hükmünde kararname... sen demek istediğimi çook iyi anladın ve anlatırsın abisi.

Bu konu gerçekten büyük bir yara ama herkes memnunum demek zorunda çünkü iki dudak arasında gidip gelen bir sözleşme ve iş hayatı var sen dünyanın en iyi konusunda uzman olan adamı olsanda farketmiyor. Amir bu at diyorsa zürafa at olmak zorundadır. Sistem bu çünkü o filde olsa zürafada olsa farketmez o at dır artık değişmez.

Memnunum demek zorundadır çünkü sözleşmeliler işini severek yapan insanlardır. Sözleşmeli personeller olarak istekli gelinmiştir buralara kimse zorlanmamıştır.

Abi sözleşmeli arkadaşların derdi çok büyük eğer bu konuya el atılması çok büyük bir katkı olacaktır. Saygılar sunarım

Comment

Sn Hemşerim:Ehh.. birazda espiri yapalım yani dedik.Ayrıca Sn Kardelen kardeşimizin haklı konuları çok vede sizde bu konulara vakıf insansınız.Zira bu konuların içindesiniz.Burada son olarak işin başka bir boyutunuda ele alayım.Sözleşmeli personeller özellikle genç olanlar adeta gelinlik Kız gibi,yani her an diken üstünde olduğu için;hem kendini garantiye almak için,daha iyi ve kadrolu iş arıyor.Buda iş verimini etkiliyor.Bunu biz MPK uzmanlarınca tartışdık vede bize hak verdiler.yani adamlarda haklılar.Ayrıca bu konunun detaylı şekilde tartışılması site içinde iyi,zira ülkemizde bu konumda binlerce insan var.Neyse işi fazla uztmadan keseceğim selam,sağlık ve afiyetle...

Comment

Sanırım aranızda en rahat olan vatandaş benim. Menim devletimle vatandaşlık haricinde hiçbir alakam yok.

Ya tüm devlet personeli (menim vekilim de dahil) sözleşmeli konumda bulunmalı, ya da tam kadrolu..
                  (Bir cumhurbaşkanımız kadrolu olsun yeter.)

Bu düpedüz ayrımcılıktır ve insan haklarına tamamen aykırı bir durumdur.

Demokrasiyle yönetilen ülkelerde ayrımcılık olmamalı. Kaldı ki bu ayrımcılık devletin kendi kurumunda...

Comment

4b li personelin en önemli sıkıntısı özlük haklarıdır.Hükümetten bu konudu insaf bekliyoruz.

Comment

Anlaşılan bu sitedeki hiçbir arkadaşın sözleşmeliler umurunda değil canınız sağolsun işte bakın ilk defa milletle devlet aynı çizgide ikiside olaya alakasız çünkü çokta umrunda değil. Biz sözleşmelilerle kaderimizle ve Allah la başbaşa hayat devam edeceğiz sağolun ilginize teşekkürler. İstisnalar kaidei bozmaz kimse alınmasın ama durum ortada. Bu ülkede milletle devlet bu konuda aynı fikirde o belli oldu saygılar sunarım namı değer Kardelen

Comment

Working...
                      X