[I]degerli dostlar kültür mantarı üretimi ile 10 yıldan fazla bir ugraşıyorum.üretimi seviyorum ancak birtürlü üretimin karşılıgını alamadıgımı düşünüyorum.sizlerin bu konuda düşüncelerini bilmek istiyorum.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
kültür mantarı üretiminin bugünü ve gelecegi
Collapse
X
-
Cevap: kültür mantarı üretiminin bugünü ve gelecegi
Selam arkadaşlar.1991 den beri bende mantar üretimi ile uğraşıyorum ve arkadaşın dediğine tamamen katılıyorum.Kompostu hazır alıyorum.Üretimhanelerim tam teşekküllü.5 adet 17-22 ton/kompost kapasiteli.1 ton komposttan %22 ila 30 arası ürün alıyorum.Kompost ve işletme giderlerinin yüksekliğine rağmen mantar fiyatlarının düşüklüğü işi caziplikten çıkarıyor.
Comment
-
Kültür mantarı yetiştiriciliginde gözden kaçan en önemli husus hijyendir. Yeterince dikkat edilmezse hastalıklar ve sinekler ürününüze ortak olabilir. Bu basit gibi görünen noktaya dikkat edilirse verimde artış olacaktır (tabii kompost ve misel kalitesi belirleyici faktörlerdir)
Comment
-
Malesef ülkemizde üretici değilde,aracı kazanıyor.Üstelikde tüketicede ürünü pahalı alıyor.Bu tür işletmelerde Kompost çok önemli,şayet siz kompost yapamıyorsanız,hevesinizi kırmak istemem ama, kazanamazsınız.Yıllar önce TÜRKTUR mantar fabrikasında çalıştım.BU işler komple işler.Yani Koppost tesisiniz,üretim tesisiniz,soğuk hava deponuz,sevk araçlarınızki(teferruatlı),Mantar işleme üniteniz(Konserve,çorba vs) en önemlisi pazarlama departmanınız mutlaka olması gerekli;yoksa anca karnınız doyar.
Comment
-
Mantar zehirlenmesine dikkat! Tarih : 23.11.2008 09:41:27
Milas ve yöresinde çıntar başta olmak üzere, doğadan toplanılarak yenilen mantarlara vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle, Sağlık Grup Başkanlığı yazılı olarak bir açıklama yaparak vatandaşları uyardı.
Milas ve yöresinde çıntar başta olmak üzere, doğadan toplanılarak yenilen mantarlara vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle, Sağlık Grup Başkanlığı yazılı olarak bir açıklama yaparak vatandaşları uyardı.
Milas Sağlık Grup Başkanlığı tarafından bu konuda yapılan duyuruda; mantar zehirlenmelerine karşı önemli konulara değinildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak, çiğ veya pişirilmiş olarak yenmesi sonucu, ölümle sonuçlanan ciddi bir durumdur. Zehirlenme belirtileri, mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben; iki saat sonra, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma, terleme belirtileri görülebilir. Bazı mantar türlerinin yenmesini takiben de; 6 saat sonra bulantı ve kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler görülebilir. Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.
Mantar yiyen bir kişide; yukarıda verilen belirtilerin görülmesi halinde, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zehirlenmeler konusunda, '114 Numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden' de bilgi alınabilir. Vatandaşlarımız bilmediği mantar türleri yerine, kültür mantarını tercih etmelidirler.”
Yapılan açıklamada ayrıca mantarla ilgili halk arasında söylenen yanlış inanışlar konusunda da açıklamalarda bulunuldu. Buna göre vatandaşlar arasında zehirli mantarları öğrenmenin yöntemleri arasında yanlış olan inanışlar şöyle:
-Yoğurtla yenen mantar zehirlemez.
-Pişirilen mantarlarda zehir yok olur.
-Sirkeli ve tuzlu suda kaynatılması ile mantarın zehri alınır.
-Kurutulmuş mantarların yenmesiyle zehirlenme olmaz.
-Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir.
-Mantar koparıldığında rengi değişmezse, mantar zehirsizdir; mantarın iç kısmı mavileşirse, bu mantar zehirlidir.
-Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir.
-Zehirli mantarlar gümüş kaşıkla pişirilirse, kaşık kararır.
-Salyangozlar zehirli mantarları yemezler…
Kaynak:Milas Haberleri
Comment
-
Kültür mantarı üretimini 10 yıldan beri yapıyorum bir türlü verim alamadım diyorsunuz.Üretimde verim almanın yolu iyi pastörize edilmiş kompost ekimi yapmak veya kendiniz kompostu yapıyorsanız pastörize hatalarınız var 10 yıldan beri.Yok eğer hazır kompost alıyossanız ve kaliteli ise üretimde eksiklikleriniz var.Aksi halde verim alamamak olmaz.Dr.Zir.Müt.H.Altuncu [email protected] ararsanız benimle bire bir bilgi alma olanağınız olur.
Comment
-
bende 6 yıldır kültür mantarı üretiyorum, verimler komposuna göre değişmekte ama bence bizim gibi komposunu hazır alanlar için en büyük sorun; kompos fabrikalarının aralarında en küçük bir rekabet olmaması kompost fabrikalarının 1 aylık üretttiği kompostun müşterisi hazır yani kompostu parayla değil sırayla alıyoruz, bu yüzden fabrikalar talebi karşılayabilmek için komposu tam anlamıyla kompostlaştırmadan vaktinden önce üreticiye veriyorlar nasıl olsa sırada müşteri bekliyor, ama; fabrika sayısı fazla olsa aralarında rekabet olsa işler değişir en iyisini yapmaya çalışırlar daha ucuza vermek için uğraşırlar, rekabet yoksa kalitede yok kısaca işin özü bu, kompost ve mantar pazarı ilerisi olan önü açık bir sektör, ama bir kompost fabrikası kurmak da hiç kolay bir iş değil, en önemliside türkiye'de kompost hazırlamayı bilen kişi 5-10 kişi var, kurulduğu zaman ise kaliteli üretim yapıldığı takdirde büyük paralar kazandırabilecek bir iş...
Comment
-
Kompost üretimini kendisi yapmayan, dolayısıyla dışarıya bağlı olanlar ne yazık ki kontrol kendilerinde olmadığı için sorunlar yaşıyorlar, mantar fiyatlarının düşük olması da ayrı bir sorun.
Mantar yetiştiriciliğinde beyaz kültür mantarı yerine , üretmde dışarıya bağlı olmayacağınız, kompost üretimi daha basit olduğu için kompostunu kendiniz hazırlayacağınız egzotk çeşitlerin üretimini düşünebilirsiniz. Isı oynamalarına karşı daha az hassas olan, hastalık riski daha az lan ve una karşın piyasa fiyatı daha yüksek olan kayın mantarı(kavak mantarı veya istridye diye de bilinir), shiitakemantarı gibi farklı türleriyetiştirmeyi deeyebilirsiniz. Üretim ile ilgili detaylı bilgi ve tohum için, Türkiye'de bu konuda yıllardır çalışmalarını sürdüren Nevzat Erkel ile görüşebilirsiniz( Erkel Gıda, 02163076345, [email protected])
Comment
-
Doğrudur.Türkiyede Kompost yapımını %20 verimin üstünde bilen ve yapan 10 kişi olmaz.Kompost yapımı yalnız başına bilgi ve beceriye dayanan Bir kültürdır.Nasılki Kültür Mantarı ilminde 10 tane Ziraat Müh Uzman var ve bunlar bildiklerini mezara götürecek ve kitap yazarak maddi gelir temin edenlerden ibaret olduğu gibi.Bir misal vermeden geçemiyeceğim.Yazdıkları kitaplar da 50 sene önceki tekniğe uygun.Bu günümüzdeki tekniğe uyan bir eser yoktur.Ben ise son tekniği ile Kültür mantarı Üretimi-Kompost yapımı-Kült.Mantarı Kuruluşu Proje teknikleri ve fizibilite son teknileri ile yazdığım bu kitapları yakında bu sitede eğitiminize sunacağım.Şididen müjde veriyorum.Zira ben bildiklerimi,araştırmalarımı tecrubelerimi siz genç dimalara vermek mezara getirmemeye kararlıyım.
Comment

Comment