fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Teknoloji insanları yalnızlaştırıyor mu, yoksa sosyalleştiriyor mu?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Teknoloji insanları yalnızlaştırıyor mu, yoksa sosyalleştiriyor mu?

1. Yalnızlaştırıyor
    2. Sosyalleştiriyor
    3. Kararsızım
    Konu hakkındaki fikirlerinizi paylaşmanızı bekliyoruz.

Cevap: Teknoloji insanları yalnızlaştırıyor mu, yoksa sosyalleştiriyor mu?

Anketin sonucu gerçekten ilginç çıkmış. Yalnızlaşmakla, sosyalleşmek birbirine eşit görünüyor. Acaba, burada kalabalık gruplar içerisinde yaşayıp, yalnızlık duygusu hissetmek gibi bir sonuç çıkartabilir miyiz. Bedenen sosyallik olsa bile ruhen yalnızlık duygusu.

Comment

Bizler üniversite öğrencisiyken, bize hocalık yapan insanlar, ağız birliği etmişçesine, bireyselliğinizi yaşayın derlerdi. Ne amaçla iki de bir bize bu lafı deyip duruyorlar diye aklıma gelirdi. Bireyselliğinizi yaşayın! Yani, sizin davranışlarınızı denetleyen kimse olmasın. Dışardan herhangi etki altında kalmayın, deyim yerindeyse, takmayın onları, içinizden geldiği gibi, doya doya yaşayın demek isterlermiş.
      Yaşayın da nasıl olursa olsun, sosyal gruplar, cemiyetler, cemaatler, arkadaş grupları vs. kimseyi hesaba almayın. Eller ne der demeyin! Siz bireyselliğinizi yaşayın! Boşverin, insanlar, belli bir dönem belki kınarlar sizi, ama, göreceksiniz ki; bir süre sonra onlarda bireyselliğini yaşayacaklar. Siz bireyselliğinizi yaşayında, ölçü önemli değil, hayvan gibi de yaşayabilirsiniz.

Teknoloji,bir çok nimet sayılabilecek yanları olmasına rağmen, insan neslini, bireyselliğe, yani yalnızlığa itecek. Biliyorum telefonlar olduğu sürece, görmeyecek, analar evlatlarını. Baksanıza, şu anda birbirimize kuru bir bilgisayar tıkırtısıyla ulaşıyoruz. Birbirimize ulaşmak bir nimettir eyvallah. Ben gecenin bu saatinde kuru bilgisayarı tıkırtadırken, iki sokak ötede, bir muhtaç varsa. Eminmisiniz, olmadığına. Ben ulaşildiklerimden sorumluyum, aksi haller benim bireyselliğimin ürünü mü dediniz yoksa! Hadi bakalım, ona da eyvallah. Yahut bireyselliğinizi kullanarak hiç bir şey de demeyebilirsiniz. İşte buna eyvallah yok.

Comment

Sayın Hocam, teknoloji bir araçtır. Sözlerinize tamamen katılıyorum. Yüzyüze görüşmenin yerini hiçbir şey tutamaz. Anne ve babamla görüşmeyeli 10 ay oldu. Halbuki her gün olmasa da 2-3 günde bir telefonla görüşüyoruz ama yinede hiç görüşmemişiz gibi annem her telefonda uzaklıktan ve görüşemediğimizden yakınıyor. Velhasıl bilgisayar sadece iş manasında işlerimizi kolaylaştırmak ve haberleşmek içindir. Yoksa özlem gidermek için değil... Kısacası bilgisayar ve teknoloji sadece bir araçtır. Eğer amaç olmaya başlarsa ve amaç olarak görülmeye başlarsa sorun var demektir. Bu konuyu, demek istediğimi zannederim siz daha iyi açıklayacaksınız. Saygılarımla.

Comment

Sosyologlar derler ki, emperyalizm, tüm alanı emperyal eder. Yani sadece istila ettiği milletin ekonomik kaynaklarını sömürmekle kalmaz, kendi kültürlerini de hedef millete aşılarlar.

Teknoloji de, emperyalizmin yaptığı etkinin bir benzerini yaptı ve yapmaya devam edecek. Teknoloji bir yönüyle hayatın ayrılmaz bir parçası olmaya devam ederken, bir yönüyle de, bizde ummadığımız değişiklikler oluşturacak.

Gençliğimi hatırlıyorum.(Hanım hâlâ genç olduğum konusunda ısrarlı) Tv.'nun tek kanallı olduğu yıllardı. Gündüz kuşağında, şu anda adını hatırlayamadığım bir birezilya dizisi oynardı. Tarlada çalışan köy hanımlarının çalışmaya ara vererek, eve heyecanla ve hiç aksatmadan o diziyi seyretmeye gelişlerini hiç unutmadım.

O dizilerde, ortak bir tema vardı. İşlenen ortak tema da, bir kadın evli olsa da, evliyken başka bir erkeğe aşık olabilir. Ondan sonra bir sürü entrikalar döner durur.

Bu diziler köy kadınlarının hayatına girdikten sonra, telefon denilen, teknoloji harikasının da, köy evlerinin baş köşelerinde yerini almasıyla, (Rahmetli Özal dönemi) evli köy kadınlarının başkaların kocalarına aşık olduğuna şahit olduk. Veya en azından bu konu bir şekilde gündeme geldi.

Kültür emperyalizminin taşındığı tek kanal ve tek suçlu olarak teknolojiyi ilan ettik. Eğitimleri, donanımları yeterli olmayan insanlara teknolojiyi araç kılarak istediğiniz şekli vermeniz pekâla mümkün. Öyleyse, yapılacak çok iş var daha. Teknoloji nimetini insanlarımıza sunarken, onların duruma uygun olan eğitimlerini de gözardı etmemeliyiz.

Sayın Saraç, uzunmu oldu bilmiyorum. Kusura kalmayın biz sosyalciler, kısa ve öz anlatımı pek beceremeyiz. Sizin iş kolay (sayısal bilimciler ve mühendislik bilimleri) , değerleri fomüle yerleştirmek sanırım pek çok şeyi çözüyor. Bize uygun formül bulursanız da, bize de haber veriniz. Vesselam...

Comment

Teşekkür ederim İbrahim Bey.

Uzun sözün, gerekli ve anlaşılır olduktan sonra hiçbir zararı yortur. Hatta bu uzun değil.

Yazınızdan şunu anladım ki, bahcesel.com sitesi olarak demek ki doğru bir amaç seçmişiz. Şu an köylerimize yeni yeni internet giriyor ve insanlar daha çok tarımsal konularda araştırmalar yapacaklar. Hiç olmazsa bildikleri kelimeleri ve tabirleri arayacaklar. Uğraşlarını googleden soracaklar. Karşılarına bahcesel gibi bir site çıktığı zaman her ne kadar bizim teknik yazılarımızı görseler de sizin gibi sosyal bilimcilerin yazılarını da okuyacaklar. Lütfen bu konuya dikkat edin, bizden desteğinizi ve değerli tecrübe ve bilgi birikimlerinizi esirgemeyiniz. Aslında biz sadece teknik tarım konularına değil insanımızı ilgilendiren tüm konuların konuşulmasına ve doğruyu öğretmeye talibiz. Zor bir görev seçtiğimizin farkındayım ama sizin gibi değerli destekçilerimiz sayesinde çok daha kolay olduğunu görüyorum.
            Saygılarımla...

Comment

Sn H. İbrahim Aktaş ve Sn Saraç:benim yıllardır düşündüğüm ve inandığım konulara temas etmişsiniz.Bu tür düşünen değerli ve saygıdeğer insanların olması beni mutlu etmekte,gelecek için azmimizi kamçılamakta.. hislerime tercüman olduğunuz için sonsuz teşekkürler,Rabbim yar ve yardımcınız olsun,Esen kalınız.

Comment

Üzerimizdeki her türlü yapışkan boya, sıyrılmaya mahkumdur. Sıbgatullah ise bozulmayan Allahın boyasıdır. Etrafımızı sarmalayan onca bulanıklığa rağmen, gözümüzü aralayabiliyorsak, işte bu sıbgatullahtır.

Comment

Working...
                X