Cevap: Çim Bakımı Nsıl Yapılmalı ?
Behramkale;58389 yazdıİstanbul'da büyük bir peyzaj firmasına leonardit vermiştim. Ziraat mühendisi elemanı çeşitli bahçelerin bakımlarını yapıyorlar. Ben neticeleri öğrenmek için bir saat önce firmaya uğradım ve neticelerin nasıl olduğunu sordum. Ziraat mühendisi çim uygulaması yaparken kimyasal gübrelerle uygulama yaptıklarını ama istedikleri sonuçları alamadıklarını, beklenmeler, sararmalar olduğunu söyledi. Yirmi beş gün önce benim verdiğim leonarditi uyguladığını ve bu bahçeye son gittiğinde sorunların ortadan kalktığını, bahçe sahibinin istediği kendisininde beğendiği koyu yeşili yakaladıklarını, çimde kök gelişiminin ve kardeşlenmenin arttığını kesinlikle gördüğünü söyledi. Yeni sipariş vermeye hazırlandıklarını belirttiler. İşte müşteri memnuniyeti budur diye düşündüm.
Selam Behramkale Bey, memnun kaldiginiz bir urunu baskasi ile paylasmaniz cok guzel, anlattiginiz olay kimyasal gubrelemenin zorlugunu ve yan etkilerini gostermekde, ben insanlara acik alanlarda kimsayal gubreleme yapilmasini uygun gormuyorum, hele evinizde bahcenizde kullanilmasini tavsiye etmem, nefes darligi, alerji, koku gibi yan etkileri olmakdadir, kimyasal gubrelemenin ayari iyi tutturulmadiginda cim uclarinda paslanma yapar, cimin goruntusunde bir sararma meydana gelir, fazla miktarda yanlis sekilde kullanilmissa cim yanar, tamamen olur, eger sebzelerde meyvelerde kullaniliyorsa, yerken icinize sinerek yenmiyor, kimyasal gubreleme isini bilen buyuk firmalar tarafindan daha cok kullanilmakdadir, organic gubreleme yapamayanlarin kimyasal yerine dogal gubreleme yapmasi daha uygundur, dunyanin cogu yerinde artik insanlar alisveris yaparken organic yetismis urunleri tercih etmeye basladilar, kimsayal gubrelemenin yan etkileride uzun sure konusulucak bir konu, is yeri bahcesi ev bahcesi kucuk park gibi yerlere organic besleme yapilmasi en uygun olanidir, cim ilk baharin baslamasindan 1 2 hafta once yada 1 2 hafta sonra tohumlanmaya baslar, biraz dikkat ederseniz bunu cimlerde gorebilirsiniz, bu donemde cim kesim periyodu biraz uzatilarak cimlerde tam tohumlanma saglanir, bu tohumlanma doneminde cim kesimi yapilirken kesme makinesinin arkasina kesilen cimleri toplayici aparat takilmaz, onun yerine kucuk parcalara ayrilmis kesilmis cimi, makinenin yanindan geri topragin ve cimin ustune puskurtucu adaptoru takilir,(mulcher) bu sekilde kesilen cimin icindeki tohumlari ziyan etmis olmazsiniz, topraga geri puskurterek kazandirmis olursunuz, kesilen cim parcalarida 2 gun gibi bir sure icinde curuyerek, gubre olarak topragi besleme yapar, (dogal tohumlama yontemi), bu islem sonrasinda kati haldeki topraga benzeyen organic gubre/besinin icine fertilizer eklenir, (cim icin olan organic gubrelerin icine artik cim tohumuda karistirilmaya baslandi istege gore karisikda satin alabiliyorsunuz yada cim seyrekse kendiniz ekleyebilirsiniz cim saglikli ve yeterli ise gerek yokdur) organic gubre ve fertilizer eklenen karisim harmanlama ve serpme makinasi varsa onunla yoksa kucuk bir kurekle karistirilarak yarim parmak kalinliginda yada biraz daha az olucak sekilde cimin uzerine ince bir perde gibi yayilir ve ustten yeterli sulama yapilarak topragin emmesi saglanir, ilkbaharin birinci ayi bu sekilde organic besleme/gubreleme yapmaniz cimin yaz sonuna kadar 5-6 ay saglikli sekilde yesil kalmasini sagliyicakdir, cimin kokleri yeterince guclenicek, topraga iyi tutunucakdir, ayrica toprak sertlesmiyicek ve herzaman icin yumusak bir gorunum sergiliyicekdir, ayni islem sonbaharda 1 kere daha tekrarlanir, guzel gorunumlu bir bahceniz, ciminiz olmasi icin senede en az 1 kere sonbaharda yapamasaniz bile ilkbaharda yapilmasi tavsiye edilir, saglicakla.