Cevap: Çim Bakımı Nsıl Yapılmalı ?
ssregitoss;62760 yazdıÇim bakımı karşidan göründüğü kadar kolay değildir.futbol sahalari haric hiç bir bahcede yada ev önünde yada parkta şöyle insanin gözünü alan bir çim örtüsü görmedim.ya kel kel yada yabani otlar çimlerin yerini almiş.
Ne yazıkki türkiye de çim tohumu satan firmalar dahil peyajcilar bile bu işin tam olarak nasil yapildiğini bilmiyor ve basma kalıp bilgiler ile donatilmişler.türkiyedeki web siteleri zaten hangi siteye girsen hep kopyala yapiştir bilgileri.mesela burda bile çim haftada şu kadar kesilir bu kadar kesilir deniyor.yanliş.çimi yazın cok sularsaniz cok kesersiniz az sularsaniz az kesersiniz.bermuda çimini yayılmasini istiyorsaniz haftada 3-5 kere kesmeniz gerekecektir ve kesim yüksekliği 2 ile 3 cm olmalidir.bir yanlişi daha söylemek isterim metre kareye atilacak miktar hakkinda.iyi bir örtü olmasini istiyorsaniz ingiliz cimi karışımı ceşitleri 50 ile 75 gram arasi metre kareye bermuda ciminide bilinenin aksine metre kareye 50 gram atmaniz gerekecektir.(cunkü bermudanin bile yayilma süresi 2 ay bulacaktir ve bermuda gec filizlendiği ve mayıs başlarinda ekildiği icin yabani otlarin cikma olasılığı cok yüksektir)cabık kapatan bir bermuda yabani ot az cikartir.
herşeyi doğru yaptiniz ve yabani ot problemi yok cim topraği doldurdu.artik cok iyi bir gübre almaniz gerekecektir.sakin yerli gübrelerden kullanmayin bunlar hemen eridiği icin cok hızlı etki yapacaktir ama ciminizin belli bölgeleri yakacaktir ve etkisi cok kısa sürecektir.bu yüzden benim tavsiyem scotts firmasinin gübreleridir.bunlarinda aralarinda cok ceşitleri vardir.bu artik size ve bütcenize kalmiş.yavaş salınımlı ve kaplamali bu gübreler pahalidir ama 2-3 ay bazilari 5-6 ay etkilidir.organik gübreler kulağa hoş geliyor ama vaat ettiklerini bana göre vermiyorlar.
Selam ssregitoss bey, size birkaç sey sormak istiyorum, madde madde yaziyorum bu şekilde cevaplarsanız sevinirim, teşekkürler.
1- bütün sonbahar ve kış fazlaca yağmur yağmasına,toprağın devamlı nemli ve ıslak
olmasına rağmen neden çim çok yavaş uzar?
2- çimi hızlı uzatan sumudur yoksa sıcaklık ve güneş ışığımı? cevabınız su ise fotosentez
nedir?
3- çim 1 günde kaç santim uzamakdadır? çim 1 haftada kaç santim uzamakdadır?
haftada 5 defa çim nasıl kesilir izah edermisiniz.
4- çimin yayılmasını sağlamak için kesmekmi gerekmekdedir yoksa tohumlanmasınımı
beklemek gerekmekdedir? eğer çim haftada 5 gun kesiliyorsa nasıl tohum verir ve
yayılır bunu da öğrenmek isterim.
5- karedenizin yemyeşil yaylalarına çobanlar çimen bol olduğu için hayvan otlatmaya
çıkarlar, sizce birileri oralara gidip kimyasal gübrelememi yapmakdadır? yoksa tabiyat
kendini organikmi beslemekdedir?
6- ülkemizde her sene üniversitelerden binlerce ziraat mühendisi mezun olmakdadır, bu
üniversitelerde sizce bu mühendis gençlere ne öğretilmekdedir? çim bakımı gibi basit
bir konu unutulmuşmudur?
7- marketlerden alışveriş yaparken ürünlerin üstünde organik yetistirilmişdir mi yazar?
yoksa kimyasal ve hayvansal gübreleme ile üretilmiştir?
8- organik gübrelemeyi kaç sene denediniz? Leonardit türü organik gübrenin içinde ne
vardır? ve organik gübrenin en bilindik özelliği nedir?
9- çim bakımı için 200 metrekarelik bir alana ne kadar süre gerekmekdedir?
10- yabani bitkiler çim içinde yazınmı daha çok olur yoksa kışınmı? cevabınız yaz ise
eminmisiniz?
11- çim köklendirmesi yaparken köklerin büyümesinemi çalışırsınız yoksa küçük
kalmasınamı? neden?
12- 18.mesajdaki gedilli beyin sorusunun cevabıni verebilirmisiniz?
teşekkürler.