Cevap: jojoba ekimiyle ilgili gerekli evraklar
tatar6118;20058 yazdıçiftçi'lik ile ilgili olmayan biriside jojoba üretimi için tarım bakanlığına müracaatta bulunabilirmi? bu hak yalnız çiftçi'leremi ait bilgisi olan lütfen cevap yazsın birde ne kadarlık yatırım gerektirir.şimdiden teşekkürler.
02.12.2000 Tarihli, 24248 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan "237 Sayılı GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ"nde mali esasları belirlenen,
Ziraat Odalar Birliği tarafından zirai ürünlerin nakli esnasında ürün yanında bulundurulması gereken 04.06.2004 tarih ve 44 sayılı genelge ile şablonu ve kullanım usulü belirlenen Müstahsil Yol Belgesinin çiftçiye verilebilmesi için kişinin çiftçi (bitki üretimi, hayvancılık veya tarım el sanatları ileiştigal ediyor) olması gerekir.
Çiftçilikle iştigal eden kişilerin kayıtlı olmaları gereken Meslek Kuruluşu Ziraat Odalarıdır.
Çiftçilikle iştigal eden kişi kayılı olduğu Ziraat Odasından bütün tarımsal araç-gereç, makina,bina, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve işleme, depolama varlığını gösteren Çiftçi Belgesini her yıl almalı, her yıl değişen varlığını kaydettirmelidir.
Çiftçilikle iştigal edenlerin değişen tarımsal varlık ve faaliyetlerinin kayıt altına alınması çiftçiye mali bir yük getirmemekte olup, üretim sonrasının kayıt altına alınmasının temelidir.
Çiftçilik; sahibi olduğu arazide, mülkte yapılabileceği gibi kiralık veya tahsisli yerde de yapılabilir. fidancılık ve ayvan üretimi çok yıllık çiftçiliği gerektirdiği halde, sebzecilik ve besicilik tek yıllık olduğundan her yıl farklı miktar ve türlerde üretim yapan çiftçi her yıl Çiftçi Belgesi alması gerekmektedir.
“””25.05.2007 tarih ve 26532 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından Kullandırılan Toplu Köy İkrazatı/Grup Kredilerinden doğan kefaletin sona erdirilmesi hakkında kanun’un 2. Maddesi gereğince, Bakanlığımız Çiftçi Kayıt Sistemine 2001 yılından itibaren herhangi bir yılda kayıt yaptıran çiftçilerden ( İlk defa Kayıt Yaptıracak Çiftçiler Hariç) gerek destekleme başvuruları, gerekse kayıt güncelleme sırasında bundan sonra Ziraat Odalarından çiftçi belgesi alma zorunluluğu kaldırılmıştır.””” kararı da ;
“”””Anayasa mahkemesinde 2007/66 esas sayılı dosya ile esastan görüşülerek 06.11.2008 tarihli karar ile iptal edilmiş””””
Çiftçi Belgesinin her yıl verilmesinin, çiftçinin üretimini her yıl kayıt ettirmesinin yolu açılmış, usulsüz teşviklerden istifade ettirilmenin önü kapatılmıştır.
18 yaşından büyük her Türk vatandaşı bulunduğu il veya ilçedeki Ziraat Odasına çiftçilik mal varlığını veya iştigal sahasını tapu veya sözleşme belgesi ile belgelendirerek kayıt yaptırarak çiftçi sayılabilir. Memur, esnaf , sanayici, öğrenci olması çiftçi olmasına engel değildir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı veya Çevre ve Orman Bakanlığı mevzuatları ve destekleri kapsamında, sahibi olunan, özel veya tüzel kişilerden kiralanan, Milli Emlak’tan, Vakıflar Genel Müdürlüğünden, Orman dan en az 10 dekar=10.000m2 arazi tahsis ettirerek, 30 yıl vadeli ve faizsiz kredi de kullanarak ağaçlandırma yapılabilir.
Kolay geleeee.