Cevap: AŞILI FİDAN YETİŞTİRME
Sayın sebasteli aramıza hoşgeldiniz, tarım işleriyle uğraşmak güzel bir şey.. Şimdi ben cevap vermek istesem hangi sorunuza cevap veriyim bir umman bu işler. Şu sorduğunuz sorulara bir profesör dahi bir anda cevap veremez. Cevap yazmaya kalksa gene ciltler dolusu kitap yazması gerekecektir. Mesela bir tüme varım yapalım; (Okuyun anlayacaksınız)
Siz bir tarım işiyle meşgulsünüz, halbuki bilim yüzlerce koldan oluşur, elektronik, makine , biyoloji, tıp.. Tarım da bunlardan bir tanesi.. Tarım içinde kollara ayrılır, meyvecilik, sebzecilik vs., meyvcilik kendi içinde dallara ayrılır, bilmem ne, bilmem ne.. O da içinde dallara ayrılır...o da , o da...Eğer siz, sorularınızı en basitinden sormaya başlayarak, cevaplarını algılarsanız ve teker teker bu edindiğiniz bilgileri kendi faydanıza göre kullanırsanız ortaya bir iş çıkar ve amacınıza ulaşırsınız..
Mesela ben bir Biyologum. Biyoloji bölümü de, bütün bilim dalları gibi bir daldır,canlılıkla alakalı tüm verileri kapsar, ama ben meyve yetiştiriciliğini bilmem. Uzmanlaştığım bir dal vardır. Ancak bu uzmanlaştığım dalda sorulan soruları cevaplayabilirim, kaldı ki; bu bile oldukça büyük bir umman, herşeyi bilmek imkansız. Yüce yaratıcı ne müthiş yaratmış ki; kendi dalımızda bile cevaplayamadığımız sorular ve sorunlar bulunmakta..
Dediğim gibi, küçük küçük bilgileri toplayıp kendinize göre bir malzeme çıkarmanız gerekir.Elinizdeki veriler ne kadar küçük olursa, o kadar kolay kullanılır hale getirirsiniz, küçük parçaların kullanılması, büyüklerine kıyasla daha kolaydır.
Bu yolu deneyiniz derim..
İşiniz zor, yaptığınız iş çok mukaddes. Çok araştırmalısınız.. 🙂
Ha bir de; kitap bilgisi demişsiniz de, her insanın algılama biçimi farklı farklıdır, kafa yorup bilgileri kendinize göre, kullanım şeklinize göre yontunuz derim. İnşaallah ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
Saygılar...