Cevap: chandler çeşidine tozlayıcı
Şimdi Ülkemiz tabiat varlığı son derece zengin vede pek çok çeşit bize bakıyor ancak;Nedendir bilinmez, bizim yabancı özentimize şaşmamak elde değil.Bu giysiden tutunuz,araca-gerece kadar.Üstelik bu konuda araştırma yapmak isteyen ve mücadele yapmak isteyenlerin önüne adeta set çekilirrrr!!!.Yıllardır ülkemizde varolan Kaman1 çeşidine daha yeni tescil getirildi.Oda Bu sitenin Ceviz Uzmansel Danışmanı Sayın Mehmet SÜTYEMEZ Hoca'nın gayretleriyle.Bunun gibi kaman2,kaman3,Kaman4 ve bir Ceviz Padişahı olarak gördüğüm KAMAN5 çeşidide tescil bekliyor.Bu sitede bir kaç kez ismi zikredilen ve şuan ceviz fidan işiyle İştigal eden emekli Orman Teknikeri bir vatandaşla bu yıl epeyce sohbet imkanım oldu.Aynen şöyle diyor. "Güzel bir ceviz çeşidi buldum veda bu devlet kademesinde yıllardır görev yaptım. O cevizi tescil ettirmek istedim.Amaaa..heyhat!!! yıllardır emek verdiğim,beraber çalıştığım arkadaşlarım bile mevzuat dediler.Artık;bıktım,usandım vede peşini bıraktım" diyor ve kendileri;Bakınız bizim sahip çıkamadığımız bu değerli çeşitleri biri alıp götürecek vede bize parayla geri satacak.Ne kadar acı değilmi?Bundan yaklaşık 3 yıl önceydi arabamla gezerken bir dostumun bahcesinde 6 adet ceviz ağacı gördüm.Kendisi biraz yaşlı vede rahatsız.Ona sordum"Ağbi bu cevizlerin hangisi iyi,tavsiye edebilirmisin?,aşılık alcam da".Aynen şöyle dedi."Şooo..baştaki cevizin Emsali yokkk!!".Kendisini kırmayıp iki adet aşılık alıp,Bahçede kendiliğinden çıkan,iki cevize dilcikli aşı yaptım ve tutdu.Yazın sonunda aşı kalemi aldığım,o cevizin yanına vardım.One?? gözlerime inanamadım.Yapraktan çok ceviz vardı,Hemen meyvesinden bir tene aldım.Elimle basınca kırıldı,içi bembeyaz,Lezzet sanki baklava.Üç yıl bu cevizi takip etdim.Paradise göstermedi yani her yıl aynı meyveyi verdi.Üstelik geç çiçekleniyor,iç kurduna ve Antakroza mukavim.Ammaa...Garibin şansı yok.Ne ilaç görüyor,nede su,nede budama.Üstelik sahibi Yaz sonunda sırıkla hasat ediyorki sormayınız.Ne dal kalıyor,nede budak.Bir arkadaşımın oraya bu yıl 20 tane kadar aşıladım.Bendede iki ağaç var .Epeyce büyüdü.İsmini ilimize hatıra olarak KIRŞEHİR40 cevizi koydum.Geçen gün buna benzer bir ceviz daha buldum.Araştırıyorum,bekliyorum Ammaa..benim gibi yaşı belli yere gelmiş,az ilim tahsil etmiş vede çoluk,çocuk sahibi adam na yapsın? Bu iş benim işim değil gardaşım.Ancak,vicdanımda elvermiyor ki..Şimdi yorumu varın siz yapınız.bizim bu çeşitler Chedler midir nedir Onu sollarda.. işte garipler bekliyor.Ne diyelim .....