Cevap: iyi bal nasıl anlaşılır
Sn İsmail Karagülle:
Ben Bahcesel'in Arıcılık Konusunda uzman danışmanıyım. Malesef her işte hile olduğu gibi, memleketimizde de hileli bal mevcutdur.
Bu Hileli balları; iki guruba ayırabiliriz.
1. ve zararsız olanı; Bal arılarına Bol Nektar akışı esnasında şekerli şurup, yada Glikoz verilerek yaptırılan hileli baldır.
Diğeri ise tamamen Kimyasal karışımlarla(Bal esansı, atık şeker, mısır şurubu ve tatlandırıcı vs) gibi karışımlarla yapılan sahte bal'dır.
Petekli bal'da katkı oranı daha az olacağından size önerim, petekli balı tercih etmenizdir. Balı anlamak için uzman olmak gereklidir; Ancak hakiki balı'ın kendine has kokusu, rayihası, rengi ve akışkanlığı vardır. Bal'ın özelliği, arının çiçekten aldığı nektara göre değişir.
Bu iş bana göre iki şekilde öğrenilir. En garantili yöntem Laboratuvarda analizidir. Diğeri ise bir arı uzmanıdır. Ama size bir kopya vereyim, aldığınız baldan azbir miktar, bölüp bir tabak içerisine yerleştirip, buz dolabının derin dondurucusu yada soğuk bölümüne yerleştiriniz. Haliyle bal donacaktır, donan bal tereyağı gibiyse bal sahte değildir; şayet balda bötürlenme ve reçeldeki gibi ağıza alınca çıtıdama varsa hile var demektir.
Tüm tüketici kardeşlerime önerim Balı üreticiden alınız. Ayrıca esmer bal, açık renkli bala göre vitamin ve mineral bakımından, çok daha zengindir ve hile yapılması daha zordur. Ben BOLU yöresini kısmen gezdim; Nektar ve çiçek durumu yıllara göre değişir, Bu Yağış miktarı, Bölgenin sıcaklık durumu, rakımı vs gibi durumlarla alakalıdır. Ayrıca bölgede bulunan Ballı bitkiler, ağaçlar, Yem ve süs bitkileride bu olayı etkiler. Yörenizde kaç kovan arı olduğu ve kaç kilometrekare alanınız olduğunu belirtmediğinizden size bir fikir veremiyeceğim. Ancak Bolu yöresinin Kuzey Kısmı Arıcılık bakımından, son derece elverişlidir. Aslında genel olarak ülkemiz arıcılık bakımından son derece uygun bir konumdadır.
Size başarılar dilerim kolay gelsin.