Cevap: Çiftçimizi kurtarmak
19 Nisan 2008 yılında köy sitemize yazdığım yazıyı buraya aktarmak istiyorum. Nednlerden birisi de bu olsa gerek. Yuıkarıda kısaca bilgi vermiştim. Sayın Tabiatcı nın yazdıklarınıda bir düşünelim.
Trakya bölgemizin ve dolayısıyla köyümüzünde ekonomisinde büyük önemi olan bir bitki. Bugün(Sabah Gazetesinde köşesi olan sayın Meliha Okur'un)okuduğum bir yazıyı sizlere aktarmak istedim.Bu vesileyle Sayın Halil Sürek' e şükranlarımızı sunmuş oluruz.
Çeltik deyip geçmeyin! Filibinler'in başkenti Manilada enstitüsü var.'Uluslar Arası Çeltik Araştırma Enstitüsü' çeltik çeşitlerini dünyaya tanıtıyor.Bu enstitüde tam 10 bin çeltik çeşidi var.Çeltik çeşidi yarışında Türkiye ön saflarda yerini alıyor.
Türkiyenin 23 çeltik çeşidinin 21 çeşidi Uluslararası Çeltik Araştırma Enstitüsünde sergileniyor.Türkiye,bu farklılığını Türkiye'nin çeltik stratejisini berlirleyen Trakya Tohum Araştırma Enstitüsü'ne borçlu.Trakya Tohum Araştırma Enstitüsü 'Buğday,Pirinç,Arpa,Ayçiçek,'üzerine çalışıyor.
Bu enstitüde 23 çeltik çeşidinin isim babalığını yapan kişi ise Ziraat Mühendisİ (Not.c.tonba.bizim kendisini tanıdığımızda Doktor'du) Halil Sürek.
Kendisi Türk pirincinin isim babası,hatta marka mucidi.
30 yldır çeltik üzerinde çalışıyor.
21 çeltik çeşidi içinde en önemli markaları,'Edirne,Halilbey,ve Osmancık-97.
Osmancık -97 deyip geçmeyin!
Türkiyenin pirinç üretiminin % 85' i Osmancık-97 ye ait. Bu da 400 bin tonluk pirinç üretiminin en az 350 bin tonunun Osmancık -97 olduğunu gösteriyor.
AZ ŞEYMİ.
Türk halkı yediği pirincin ne olduğunu bilmeli.O yüzden naçizane bir önerim var.Halil Sürek'e bugüne kadar kimse ödül vermemiş.Ben'de,''AR-GE' ye, gen teknolojisine inanan bir kurum,yani birileri ödül vermeli'' diyorum.
Öyle ya, çeltik mucidini iyi tanıyalım,Eğer Türkiye,iyi planlama yapar,
GAP taki tuzlanmış toprakları deyerlendirmeye kalkarsa pirinç ithalatçısı değil,pirinç ihracatçısı olur.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına duyurulur. Meliha OKUR/ Sabah
Cidden çok güzel bir yazı.Bu çalışmalarını hangi şartlar altında yaptığını öğrenmeniz için,köyümüzde yapılan bir sohpette şunları söylemişti.
Araştırma yapıyorum.Yeri geliyor deneme yerinin otlarını kazdıramıyorum.Dairedeki şoför,çaycı,,v.s. arkadaşları yardıma çağırmaktan utanır hale geldim.
Düşünebiliyormu sunuz.
Halil beyin birde elinin altında her türlü imkanının olduğunu hayal edin. Belkide imkansızlıktan ne projeler eteledi.Bu sayı zor şartlarda 21 ise belkide imkan verilse 121 olurdu.