Duyuru

Collapse
No announcement yet.

KAZDAĞLARI

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• KAZDAĞLARI

Kazdaðlarý’ nýn eteklerinde yaþayan Türkmenlerin Ýstanbul’ un veya Midilli’nin fethi fethi sýrasýnda gemilerde kullanýlmak üzere kereste üretmeleri için Fatih Sultan Mehmet tarafýndan Toroslar‘dan getirildiði söylenmektedir.
    Kazdaðlarý Çanakkale ve Balýkesir sýnýrlarý içerisinde yer almaktadýr. Doðusundan batýsýna kadar efsanelerle dolu. Tarih boyunca pek çok yerleþimin kurulduðu, günümüze kadar gelen tarihi kalýntýlardan anlaþýlmaktadýr.

Biz gezimize Tahtakuþlar köyünden baþlýyoruz bugün. Kýzýl çamlar el sallýyor, kývrýmlý yollar yüreðimizi hoplatýyor. Yükseklik arttýkça kýzýl çamlar yerini kara çamlara býrakýyor.

Kýzýlçam: 5-20m boylarýnda hýzlý büyürler, kalýn dallarý var ve kýzýl renklidirler. Ýðne yapraklarý uzundur. Kozalaklarý da topaç biçimindedir.

Karaçam: 35-40m boy yaparlar. Bol reçineli, tomurcuklarý büyüktür. Yapraklarý koyu yeþil ve serttir.

Köyün giriþinde karþýlýyor bizi Etnografya müzesi. Bu müzenin bir özelliði var: Ýlk özel Etnografya müzesidir.
    Kaz Daðlarý’nýn eteklerinde bulunan 130 haneli 600 nüfuslu þirin Tahtakuþlar Köyü, 1991 yýlýnda açýlan Türkiye’nin ilk özel Etnografya Müzesi (Galerisi) ile 1992 yýlýnda açýlan ve Türkiye’de ilk kez bir köyde kurulan sanat galerisini barýndýrýyor. Alibey Kudar ve ailesinin çabalarýyla kurulan Galeri, yasal nedenlerden dolayý Müze olarak adlandýrýlmasa da Birleþmiþ Milletler’in 1994 UNESCO Ödülü’ne layýk bulunmuþ. Etnografya galerisinde Orta Asya'dan Türkiye'ye göç eden Konar - Göçer Türk Boylarinin ilginç ve özgün kültür varliklari, giyim, ev esyalari, aletleri, halilari ve çadirlari, sanat galerisinde her tür sanat yapitlari yil boyunca sergilenmektedir.
    Þimdi sýra Hasan boðuldu ve Sütüven þelalesinde…
    Hasan boðulduyu duymayan yoktur gibi. Filmi çekilmiþti. Ama ben bize anlatýlan hikayesini anlatmak istiyorum.
    Hasan köyün genç ama fakir delikanlýsýdýr. Yiðitliði dört bir yana nam salmýþtýr. Ama ne var ki bu genç köyün aðasýnýn kýzýna sevdalanmýþtýr. Ailesi istemeye gider ama Türkmen adetleri çok aðýrdýr. Babasý kýzýný ne kadar sevdiðini sýnamak ister ve bir vazife verir. Hasan Aþaðý köyden yukarý köye 40 okkalýk 40 torba tuz taþýyacaktýr.
    Hasan sýrtlanýr çuvallarý birer birer, taþýmaya koyulur. Ne var ki terlemektedir ve tuzlar sýrtýnda yara açmýþtýr. Kaçýncý çuval taþýyordu bilinmez ama, dereye ulaþýnca sýrtýnda çuvalla oraya düþer. Kýz, köyde beklemektedir ve gelmediðini görünce koþar, gittiði yolu takip ederek Hasan ý aramaktadýr. Ve derede Hasanýn mendilini bulmuþtur. Alýr ve onunla kendini ordaki söðüt aðacýna asar.
    Þimdi o dereye Hasanboðuldu deresi ve o söðüte de Emine Söðütü derler.

Çok uzaðýnda deðildir Sütüven þelaleside. Sesi o kadar yankýlanýyor ki ormanda, sanki her yerden damlalar taþlarý dövüyor gibi. Adý da zaten oradan gelmemiþ mi.
    Sütüven þelalesinin ilk adý Su dövenmiþ. Kayalara çarpýp karþýya sýçradýklarý için bu ad verilmiþ. Zamanla deðiþkliðe uðrayýnca bu hali almýþtýr.
    Ben deðil, manzara anlatsýn geri kalanýný….
  • Fidanligi sponsor reklami

Cevap: KAZDAÐLARI

Sn Üveyik kuþu:Bundan takriben 15 yýl önce Altýnoluk ilçesine gitdim.Buradan da Kaz Daðlarý eteklerinde biraz Oksijen almak bize nasip oldu.Ülkemizin Akciðerleri olan bu yerler,Son yýllarda her iþin içine etme huyumuzdan dolayý,buralarada Maden arama,yangýn,sayviye evleri vs gibi nedenlerden dolayý bu güzelim yerlerimizde tehlike altýnda olduðunu basýnýmýzdan takip etmekteyiz.Dileðimiz buralara gerekli önemin verilerek gelecek nesillere aktarýlmasýdýr.Saðlýk ve esenlik dileðimle...

Comment

Sayýn Tabiyatçý
      dediklerinize son cümlesine kadar katýlýyorum. Evet tahrip edilen bazý yerleri de gördük yol boyunca. Ama þunun için de þükretmemiz gerekiyor. Kaz daðlarý koruma altýnda ve çoðu yere rehbersiz kesinlikle gidilmiyor. Bu da bir çok kazayý ya da ihmali önlemeye yardýmcý. Gezdiðimiz bölgelerde yýkýmýn yanýsýra yapýlanmalar da gördük. Örneðin Adatepe köyünde restorasyonlaryapýlýyor ve evler asýllarýna uygun yapýlmakta. Köy yeniden kurulmakta. Bu da sevindirici tabi. Ama dediðiniz gibi birçok alan da harabe olmaktan kurtulamamýþ. Buna örnek Efes' in arkasýndaki yedi uyurlar.

Comment

Hayýrlýsý olsun bakalým üstü maden altý maden olan bu alaný çok gezdim ve çok severim orad yol kenarýnda gözleme yemek ve ayran içmek çok zevklidir. saygýlarýmla

Comment

Working...
        X