fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

ÇEVREYE VERİLEN ZARARDAN BİR ÖRNEK

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• ÇEVREYE VERİLEN ZARARDAN BİR ÖRNEK

Efendim bu sitede yazılarımı okuyanlar bilirler ben ANADOLU'nun küçük bir ilinde yaşamaktayım.Su yüce mevlamızın bize ihsan etdiği en güzel nimetlerinden birisidir.Tüm bilim adamları bile,bir yanıcı gaz ile yakıcı gazın birleşmesinin bu kadar mükemmel bir nebatatın,hayat kaynağının oluşmasını hayretle karşılamaktadırlar.İşin kimya yönünü bırakıp,asıl konumuza bağlantısını yapmak istiyorum.İnsanoğlu suya ihtiyaçdan dolayı,yerleşim yerlerini hep suya yakın yerlere yapmıştır.bu itibarla benim kaldığım,babama ait bahçede Kılıçözü deresi adlı bir çayın kenarında.Bundan yaklaşık 20 sene öncesine kadar bu çay pırıl,pırıl akar ve üzerinde ördekler yüzer,altında balıklar gezerdi.bizimde çocukluğumuz bu dere kenarında geçti.Bu derede yüzdük,bu derede balık avladık,Vatandaş bu derenin sularıyla sebze ve meyve yetiştirdi.Ne zamanki DSİ bu dereyi ıslah etmeye başladı işler karıştı.DSİ taşkın bahanesiyle bu derenin kenarındaki binlerce,asırlık söğütleri bitki örtüsünü söktü atdı ve beton içine aldı.Bu dereye hayat veren bitki örtüsü kaybolunca,bu bitkilerde yaşayan bir sürü kuş ve canlı türü bu bölgeden ayrıldı.Artık o güzelim bülbül sesleri,sığırcıt çığırtıları dinlenmez oldu.dereyi temizleyen bitki örtüsü yok olunca pırıl,pırıl akan derede artık simsiyah akmaya başladı.Her yıl pikniğe gelen aileler artık buraya uğramaz oldu.Derede su debisi iyice azaldı ve geçimini sebzecilikle yapan çiftcilerin ürünü düştü.Yaklaşık 50 yaşındayım ülkemizin illerinin büyük bir kısmını gezdim ve şunu tecrübemle tesbit etdim.Ülkemiz bitki örtüsünün büyük bir kısmı Kamu kuruluşlarının eliyle yok oluyor.bu işleri yapan kurumlarda çalışanlarında Tabiat bilinci malesef yok.Dün akşam babama ait bahçede dut ağacının dibinde çayıra bir pala atıp oturuyordum.Birde adeta bir feryat sesiyle irkildim vede ses bu dereden gelmekteydi.Hemen dere kenarına baktım.Meğerse bu derenin kanalına bir köpek düşmüştü.Betonla çevrili olan bu kanaldan çıkamıyan köpek adeta isyan ediyordu.Sanki"bu kanalı niye yaptınız?,içine düştüm çabuk beni çıkarın" der gibiydi.Derhal itfaiye'ye haber verdim.yaklaşık bir yarım saat sonra geldiler vede uzun bir uğraştan sonra bu hayvanı çıkardılar.İtfaiyeciler homurdanıyor."Gardaşım bunla kaçıncı oldu?,bu kanalı yaptılar,adeta tuzak gibi,milletin arabası düşüyor,köpeği düşüyor,kedisi düşüyor bu ne yavvv!!!,bizim işimiz yangın söndürmekmi?,yoksa dereden kurtarıcılıkmı?"Üstelik bu derede taşkın yapacak suda yok ve dere ıslahı için harcanan paralara yazık değilmi? diyorum ve yorumu siz kardeşlerime bırakıyorum.sağlık ve esenlik dileğimle...
  • Fidanligi.com

Cevap: ÇEVREYE VERİLEN ZARARDAN BİR ÖRNEK

ee bu derenın suyu nereye akar demişler demek yeri geldiginde barıyerlerede akarmış
    ama bu su belkı golet baraj gıbı bır yere aktarılmısda olabılır bunu belırtmemıssınız saygılar

Comment

Sayın tabiatçı abi çok doğru yazmışsınız. Yapılan çalışmalarda hatalı projeler vardır olabilir, daha dikkatli yapılması konusunda uyarıcı yazınız umarım yetkili kişilerce görülür. Ülkemizin her yerinde belki bu gibi hatalı yapılan projeler vardır bunlara belki birşey yapılamaz ama sonraki yapılacak projeler daha iyi ölçüp biçilir kaynaklar heba olmadan yapılır.

Comment

Öncelikle bu çay'ın çıkış yeri bir köy ve bu çayı besleyen derelere gölet yapıldı ve bu çay'ın başlama noktasına bir baraj yapıldı.Yani bu barajı besleyen sular tamaemen kurutuldu.Bu işi bilenler iyi bilir.Yurdumuzda bu tip su yatırımları iki kuruma verilmiş.su debisi az olan göletlere Mülga Köy Hizmetleri ki şimdi yetkileri İl özel idarelerine devredildi.su debisi yüksek olanlara ise DSİ bakıyor.Yani iki kurum arasındaki yetki kargaşasından bir sürü yatırım heba oluyor.Anadolu'nun pek çok yerinde gördüm.şimdi bir dere yada akan çay var.Bu çay'ın çıkış yeri Aksaray yada Nevşehir vilayeti bu çay akarak kızılırmak nehrine dökülüyor.Bu çay üzerine aşağıda dökülen yere yakın bir gölet dikiliyor.Daha sonra çayın çıktığı yukarı yerdeki vilayetde bu dere üzerine gölet dikiliyor ve altdaki vilayete ait göletin suları kesiliyor ve gölet kuruyor yada su çok azalıyor.Bu şekilde plansız,proğramsız bir sürü yatırım var.hatda geçen kurumuş bir gölet gördüm içine ekin ekmişler tarla olmuş.Şimdi adım gibi eminim.Bu yok edilen bitki örtüsünün büyük bir kısmı kamu kuruluşları tarafından yapılmakta.İster yol açmak amacıyla,ister baraj yapmak amacıyla,ister başka bir amaçla.Şimdi ne tez unutduk yahuuu..Antalyada golf sahası yapacağız diye asırlık çamları kim kesti.Neyse diyelim...

Comment

Working...
        X