fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

gül

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

Cevap: gül

ubeyd abi ben bir yerde bişi gördüm gülleri hibritleyip yeni güller elde etmenin yollarını gösteriyorlerdı ben orayı iyi inceledim aklımda kaldı ama birdaha görmedim bulamadım siteyi o yöntemi bende yapa bilirmiyim gülleri bir birine döllesek yeni güller elde edebilirmiyiz mesela adamlar daha açmamış gonca güllerin yapraklarını koparıyorlar erkek çiçekleri alıyorlar başka renkte bir gülünde erkek ç,içeklerini alıp onun üzerine ekliyorllar bölece hibritlemiş oluyorlar ve yeni güller elde ediyolar bunu bizde yapa bilirmiyiz diye soracaktım orda anlatılan kadar basitmidir bu iş yoksa başka ayrıntılar varda göstermezlermi ilacı falan varmı bu işin gibi birde tohumdan gül çıkarsa aynı gül olurmu kırmızı gülü eksek aynı güzel gülü alabilirmiyiz aynı sene çiçek açarmı bir sorum daha vardı unuttum

Comment

abi diyer soruyuda hatırladım şimdi biz meyve ağaçlarına aşı yaptığımızda anaçın yapısı nasılsa üzerine vurulan aşıda aynı şekli alıyorya mesela bodur bir anaçsa aşıda bodur oluyoya mesela asma güle normal gül aşılasak asma gül olurmu o aşıladığımız gül anacamı benzer yoksa kendi doğal ali nasılsa o büyüklüktemi olur abi birde gül hibritleme işini bende yapa bilirmiyim:?

Comment

Tohum ile üretim

Tohumla üretim bir yandan yabani genç bitki elde edilmesinde ki bu aşılamada, anaç bitki olarak kullanılır. Diğer yandan da ticari amaçların dışında yeni varyetelerin araştırılmasında uygulanır. Bütün amatörler, bahçelerindeki güllerin olgunlaşmış tohumlarını toplayarak, tohum ekmekten hoşlanırlar. Fakat bu ekimlerle iyi kalite güllerin üretilmesi nadirdir. Tohumların hastalıksız, sağlam bitkilerden alınması doğrusudur. Temiz,saf,ağır dolgun ve çimlenme kabiliyetinin tam olması gerekir. Gül tohumları oldukça serttir. Ekildiği yıl çimlenmez. Çimlenmeyi kolaylaştırmak için sonbaharda toplanan ve temizlenen tohumlar katlamaya tabi tutulur. Tohumla ilk bahara kadar katlamada kalırlar hava ısınmaya başlayınca yavaş yavaş sulanmaya başlar. Çimlenen tohumlar kasalara veya tavalara 10 cm aralıklarla ekilir.eğer ekim çok sık yapılmışsa genç bitkilerin iyi gelişmesini sağlamak için seyreltme yapılmalıdır.

Gül’de Tohum Üretimi Nasıl Yapılır?

Erkek gül bitkisinden henüz yeni açılmaya başlamış ancak tozlarını yayacak şekilde tam açılmamış olan çiçeklerinden biri seçilir.

Taç yaprakları nazikçe çiçek tablasından tutularak kopartılır.

Polenleri kullanmak üzere makas yardımıyla keserek bir kaba konur.

Polenler tamamen erkek çiçekten ayrılır.

Tozlanmayı gerçekleştirebilmek için bir tane henüz tam açılmamış dişi çiçek seçilir.

Taç yaprakları nazikce kopartılır.

Dişi organlara zarar verilmemelidir.

Kaba aldığımız polenler bir iki gün içerisinde dişi çiçek ile tozlandırılmalıdır.

Yumuşak uçlu bir fırça ile polenlerin fırçaya yapışması sağlanır ve dişi organların üzerine sürtülerek tozlanma yapılır.

Tozlanma ve döllenme olduktan 2 ay sonra meyvesi oluşmaya başlar ve portakal büyüklüğüne ulaşır.

3 ay sonra ise rengi sararmaya başlar. Bu aşamada meyvenin içinde tohumlar oluşmaya başlar.

4 ay sonra (yani bu yaz sonlarını kapsar) meyve oluşumu tam olarak gerçekleşmiştir ve meyve tam olarak portakal rengini almıştır.

6 ay geçtikten sonra meyvenin içi açılarak oluşan tohumlar çıkarılır.

Gül tohumları temizlendikten sonra Şubat sonlarında soğuk yastıklara alınarak fide oluşumu sağlanır.

abi buldum

kaynak http://ozarfidancilik.blogspot.com/2...i-hakknda.html

Comment

Hibritleme olayı anlattıgınız gibi. Mesela Renğini sevdiğiniz bir gül ile kokusunu sevdiğiniz bir gül var. Bunların erkek veya dişilerini sen kendin tozlaşmasını yapıyorsun.İlaçı felan yok. Ancak bu çok uzun sürebilir. Ayni tozlaşmayı bir defa yapmaklada istediğin yeni türü elde edebildiğin gibi bu olayı 15 yıl da yapıp istediğin sonucu alamassın.Bunun için hem çok masraflı işyerleri için hemde çok zaman alabilir. Başka bir özelliği yok.

Comment

Working...
          X