Her şeyden önce tarım danışmanlığı da, arz-talep orantısı ile alkalı olmaktadır. Ülkemizde Tarım Danışmanlığı, Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde, tarımın kontrollü ve bilinçli uygulanabilmesi için önemli ve gerekli görülen bir yapıdır. Maalesef, hayata geçirilmesi sözünün edilmesi kadar pratik olmadığı için uygulama örnekleri nadirdir.
Öyle ya, kanuni zorunluluk olmadığı müddetçe, tarımsal faaliyetlerle uğraşan çoğu girişimcilerin, tarım danışmanı bulundurması gereksiz!, nasıl olsa bir şekilde kitabına uydurulur!...
Tarım Danışmanları Güzel bir fikirdir ancak uygulamada birçok sorunlar çıktı ve bence başarılı olunamadı. Köylere gönderilen danışmanların sorunları ile fazlaca ilgilenilmedi, önleri açılmadı, beklentilerine cevap verilmedi. Bu mantıkla Bir yere varılmaz. Fikir güzel ama uygulama yanlış. Çiftçide zaten danışmana ödeyecek para yok. Nasıl olsa bir şekilde ürün almaya devam ediyorlar. Tarım danışmanları önce kendilerini üreticilere ispat etmeli ve katkılarının ne denli büyük olabileceğini gözlerine göstermeleri gerekir.
Her şeyden önce, güzel fikirlerin hayata geçebilmesi için, insanların bilinçlenmesi ve önemini anlaması gerekir. Bu danışmanlık konusunda bizzat kendi başıma gelen bir hadiseyi anlatayım; Kiraz ihracatı, çiftçinin de, tüccarında parasal yönden yüzünü güldüren bir tarımsal faaliyettir. Ne var ki burada da, tüccarımız en az masrafla, maksimum kâr elde etme yollarnın ahlakı veya gayri ahlaki yollarına başvuruyorlar. Kirazın kalitesinden memnun olmayıp, düşük fiyata çiftçinin elinden alan tüccarlardan birisi ile şöyle bir diyaloğumuz oldu. Ben, bölge insanlarını tanıyorum. İnsanların bilinçli tarım yapması için bizzat bahçelerinde kontrol yapacağımı, ihracata uygun kalite değeri yüksek ürünlerin elde edilmesi için, hasada kadar denetim ve danışmanlığını yapabileceğimi teklif ettim. Amaç, çiftçinin ıskartaya çıkarılan ürünlerinin değer kazanması, tüccarda şikayet ettiğinin ötesinde kaliteli ürünleri pazara sürmesi idi. Aldığım cevap," satın aldığı kirazların ayıklanmasında çalışmak isteyip, istemediğim." Maalesef, bilinç düzeyimiz bu kadar!
Kim kimi kandırabilir, ticareti piyasaya hakim oldukça, maalesef ahlaksız piyasanını vebalini herkes çekiyor.
Comment