Bahçeselin ana sayfasında okumuş olduğum iki haber ilgimi çekti.Arıcılık ve balla ilgili olması nedeniyle kendimi cevap vermek zorunda hissetdim.Yazıların altına yorum yazmayıp,burada yazmamın sebebi ise;sitenin bilgi sahibi olmasıdır. Okuduğum haberin biri şu"Arıcılar balı pazarlayınca,bal paketleme tesisi boş kaldı".Bende diyorumki ala olmuş.Nedinine gelince siz l0-12 YTL'ye vatandaşın elinden, ürününü alacaksınız, az bir emekle 20-25 YTL fiyata satacaksınız.Varmı öyle yağma? insaf diye bir şey var.Elbetde bu tesis para kazanacak,tabiki girdileri olacak buna bir itirazımız yok.Ancak;Böyle bedeva mal alırcasına,alıp;yüzde, yüz karla mal pazarlamak insafa sığmaz.Diğer birkonu ise arıcıların sadece balı bildiği ve eğitilmesi gerektiği.Bu Konu tarşılacak konu.Öncelikle şunu belirteyim.Arı ürünleri; hem zahmetli,hemde bilgi isteyen bir olgu.Hem üretmek,hemde pazarlamak problem.Özellikle Muğla yöresi arıcılarımız dertli.Düşünün üreticinin elinde 500-600 tenek bal olduğunu, ne yapsın? Polenden bahsedelim.Bilindiği üzere polen arıların,çiçeklerin tozlayıcılarının arının arka ayaklarındaki polen sepetciklerindeki toplamış oldukları tozlardır.Bu çiçek tozlarını sadece bal arıları değil,bazı yabani arılarda toplarlar.Arılar bu polenleri bal ve diğer enzimlerle karıştırarak arı sütü yaparlar ve Yavru arılara yedirirler.Çok aç kalmaları halinde kendileride tüketirler.Bu nedenle polen arı için elzemdir.Polen bal arılarınadan polen tuzaklarıyla toplanır.Bu nedenle çeşitli dış ve iç polen tuzakları geliştirilmiştir.Ayrıca bazı arıcılarımız özel polen tuzaklı kovanlarla bu işi yapmaktadırlar.Arı ürünlerinin(bal harici) özel elde etme aparat ve gerçlere ihtayaç bulunmaktadır.Pazarlama ise en büyük problemdir.25 yıldan beri bu işi yaparım bir kaç kişi haricinde benden polen sormadı.Propolisi ise bir kaç kez; ANKARADA bir cilt doktoruna gönderdim.oda bedeva aldı.sonra irtibat kesildi.Bu ürünlerin saklanmsıda bir problem.Mesela poleni topladıktan sonra temizleyecek, kurutacak buzluk yada otoklavda belli müddet bekleteceksiniz.Sonra gelip birisi üç kuruşa alacaksınız.Bana gelmez bu işler.Balımı satar keyfime bakarım.Yiyenlere afiyet şifa olsun.esen kalınız.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
Ana saydaki 2 haber
Collapse
X