fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Ceviz

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Ceviz

Bahceselin ana sayfasında kaman cevizi ile ilgili haberi okudum.Kendimin Kırşehir'li olmam sebebiyle,(Kaman Bizim ilçemiz ve yaklaşık 40 km uzaklıkta).Ana sayfa yerine yorumumu buraya uygun gördüm.Öncelikle,Memleketimizde ceviz bir sektör haline geldi.Yurtdışından epeyce talep var.Ancak kaman haricindede epeyce kapama bahçeleri mevcut.Bunların bir kısmı yeni,yeni ürün vermeye başladı.Diğer bir ilçemiz olan Mucur'da özellikle Acıöz'de çok değişik türde ceviz ağaçları var.Dileğimiz bunların araştırılarak TÜRK ceviz literatürüne kayıt edilmesi.Bu konudada uzmanlarımıza işdüşüyor.Bu sitede cevizle ilgili her konuyu dikkatle izliyor,kendimcede cevap vermek istiyorum.Benim önerdiğim ceviz çeşidi bunlar. Şöyleki; Bunlar kabuğu ince olması,içinin dolgun ve beyaz olması, yağ oaranın yüksek olması ve iç kurduna karşı mukavemetli olması yanında,Geç uyanması nedeniyle donlardan etkilenmiyor.Ayrıca yan dalları sonderece verimli ve bu iklime adepte olmuş ceviz türleri.Üstelik Kaman1 ve Kaman5 birbirinin tozlayıcı olması sebebiyle önem kazanıyor.Yalnız ceviz dikenlere önerim bu iki cevizde fazla sıcağı pek sevmiyor.Ancak sıcak bölgeler içinde Kaman 4 adıyla başka bir ceviz türümüz mevcut.Bu Kaman4'de soğuk iklimlere mukavemetli değil ama;Verimi kaman l ve Kaman5'e göre daha fazla ve daha randımanlı ayrıca bu türlerden hariç şu an Yelekl ve yelek 5 adında bir tür ceviz var buda, çok gösterişli, ve son derece iri,al benisi yüksek.Dediğim gibi bu türlerin tescillenmesi.Ayrıca Mananda ceviz araştırma ve uygulama merkezi var.Gerek belediye ve gerekse özel fidancılık yapanlarda fidan mevcut.yiyenlere afiyet olsun.i
  • Fidanligi.com

Cevap: ceviz

Sayın Tabiatcı;
    Bilginiz varsa kaman 3 hakkında bilgi almak isterim.

Comment

Cevap: Ceviz

Sn Pasör:Kaman 3 hakkında fazla bir bilgim mevcut değil,Ama sizin için Kamandaki fidancı arkadaşlarla görüştüm.Diğer Kaman cevizleri ile arasında pek fark olmadığını,ancak ; Kaman 1 ve Kaman 5'e göre erken çiçek açtığını,ve veriminin onlara göre daha az olduğunu, bunun yanında kabuğunun çok ince olduğunu belirtdiler.Bana önerdikleri Kaman1 ve Kaman5 i söylediler.Esen kalnınız.

Comment

sayın Tabiatcı;
        Bilgi için çok teşekkür.Ayrıca yazılarını zevkle okuyorun; bilgileniyorum.
        Selamlar.

Comment

Bahceselden aracılığıyla mesaj atan bir kardeşimize cevabımdır.Yere düşen ceviz ve bademlerin değerlendirilmelerini soaran kardeşimize cevabimdır.Şayet çöğür temin edemiyorsanız ve bu yere düşen ceizleri değerlendirmek istiyorsanız;Dikim yapabilirsiniz.Ancak;sağlamlığından emin olmanız gereklidir.Bu itibarla yaklaşık,enaz 1,5metre derinliğinde ve 1 metre eninde bir çukur açınız.Şayet dikeceğiniz tohum fazla ise bu işi traktör kepçeyle kazdırınız.Çukurdan çıkan topragı, ahır gübresiyle karıştırınız.Çukuru tamamen kapatmayıp,Tahmini 20cm boşluk bırakıp,dikdörtgen şekilde köşe başlarına, birer tohum atınız.Tohumlar daldan yere düştüğü gibi dikiniz.yani yanaklar alta gelsin.Daha sonra ortaya bir tohum daha atınız.Bu şekilde 5 li dikim olur.1. yılda çıkan tohumların 1' i hariç diğerlerini, söküp uygun yerlere dikebilirsiniz.Şayet bu fidanları aşılatmak istiyorsanızki tavsiye ederim.Mutlaka aşılatınız.yeride aşılatmada fayda vardır. Kolay gelsin.

Comment

TABİATCI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
            Bahceselden aracılığıyla mesaj atan bir kardeşimize cevabımdır.Yere düşen ceviz ve bademlerin değerlendirilmelerini soaran kardeşimize cevabimdır.Şayet çöğür temin edemiyorsanız ve bu yere düşen ceizleri değerlendirmek istiyorsanız;Dikim yapabilirsiniz.Ancak;sağlamlığından emin olmanız gereklidir.Bu itibarla yaklaşık,enaz 1,5metre derinliğinde ve 1 metre eninde bir çukur açınız.Şayet dikeceğiniz tohum fazla ise bu işi traktör kepçeyle kazdırınız.Çukurdan çıkan topragı, ahır gübresiyle karıştırınız.Çukuru tamamen kapatmayıp,Tahmini 20cm boşluk bırakıp,dikdörtgen şekilde köşe başlarına, birer tohum atınız.Tohumlar daldan yere düştüğü gibi dikiniz.yani yanaklar alta gelsin.Daha sonra ortaya bir tohum daha atınız.Bu şekilde 5 li dikim olur.1. yılda çıkan tohumların 1' i hariç diğerlerini, söküp uygun yerlere dikebilirsiniz.Şayet bu fidanları aşılatmak istiyorsanızki tavsiye ederim.Mutlaka aşılatınız.yeride aşılatmada fayda vardır. Kolay gelsin.
            merhaba bu konuya benzer bir sorum da bemin olacak.benim cevizlerim yörenin kendiliğinden çıkmış ince kabuklu,içi dolgun ve beyaz cevizi olan bir ağacın cevizlerinden çöğür elde edilerek dikildi,tabii ürün vermeye başladıklarında hepsinin aynı olmayacağını biliyorum.Düşüncem ürün vermeye başladıklarında aynı olmayanları yine güzel bir cevizle aşılamak.Fakat karar veremediğim yine aynı yörenin iyi ağaçlarından,ya da cevizini diktiğim ağaçtan mı yoksa bu işi yapan bir fidanlıkla görüşüp cins bir cevizi mi aşılamak.cinsinin adı olmasa da yöresel cevizlerden aşılamak iklim ve toprak koşulları açısından verim açısından daha iyi olurmuş gibi geliyor.Görüştüğüm köylülerden aşılı cins fidan dikenlerin bir kısmı istedikleri verimi alamadıklarını,cevizlerin çok güzel büyüdüğünü ama içlerinin boş çıktığını söylüyorlar.ziraat mühendislerine soruyorum tam tersini söylüyorlar.Ben bu ceviz çeşidi konusunda mühendisler ve köylüler arasında kaldım.

Comment

Sn Nurdan Güler: Bu sitede benim yazılarımı okuyanlar bilirler.Ben fidancı değilim.Size acizane önerim:Yörenizde bu mühendislerin önerdiği cevizler varmı?,verimlerini gözünüzle görünüz!Şayet yoksa; başkasının sözüne aldanmayınız bu ben bile olsam.Yörenizde bulunan hoşunanuza giden cevizlerden aşılayınız yada aşılatınız.Kolay gelsin,başarılar dileğimle...

Comment

Selamlar
                İki tane ceviz ağacım var 3 yaşına girecekler. Aşı yerlerini çok aradım bulamadım.
                1-Dilcikli aşı yeri belli olmayabilirmi? Aşısı varmı yokmu anlamak için neyine dikkat edeyim? (kertik çıkıntı vs hiç göremedim)
                2-Aşıları yoksa ben kendim aşı yapacağım kabuk aşısı yapmak istiyorum ama cevizlerin capı 3cm kadar. 3 adet çubuk kabuk aşısı yapsam tutatrmı veya sizin öneriniz nedir ve nelere dikkat etmmemi önerirsiniz. Bu benim ilk aşım olacak. Cevizler 3 cm çap kalınlığında, 80 cm den tepeleri vurulmuş ( geçen yıl iki ana sürgünü var yaklaşık boyları 125 cm)
                Aşı konusunda pek çok yazı okudum video seyrettim kendim de meraklıyım ve cevizlerim aşılı değilse kendim yapmak istiyorum. Küçük ama önemli ayrıntılar varsa beni aydınlatırsanız sevinirim. İlk aşım olduğunu ve cevizlerin durumunuda göz önüne alarak hengi aşı şeklini önerirsiniz.
                Teşekkürler

Comment

merhaba sefil baykuş ben ceviz fidanı üreticisiyim beni ararsanız size yardımcı olabilirim 0539 432 34 85

Comment

Working...
                  X