fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kuraklığa Çözüm Olan Zeolit

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Kuraklığa Çözüm Olan Zeolit

İçerisindeki "bal peteği" benzeri gözenekleri sayesinde suyu tutabilme özelliğine sahip olan "zeolit" madenini işleyerek dünyaya pazarlamaya hazırlanan ziraat mühendisi Arif Yenici ve işadamı İsmail Fikri Bozkurt, Balıkesir Bigadiç'te 3 milyon dolarlık bir yatırımla zeolit işleme tesisi kurdu. 30 bin metrekare açık alana sahip olan tesiste, yıllık 100 bin ton zeolit kırma kapasitesi bulunuyor.

Kurdukları Organik Tarım Ürünleri adlı şirketle, 2009 yılına kadar 15 ilde şube açmayı planladıklarını anlatan Yenici, özellikle Ortadoğu pazarına da yöneleceklerini ifade etti.
    Suyun bitki köklerinin altına inmesini engelleyen ve tuttuğu suyu neme çeviren zeoliti bugüne kadar hayvan yemlerinde ve gübrelerde verimliliği artırmak için kullandıklarını anlatan Arif Yenici, "Ancak üniversiteler ve bakanlık tarafından onaylı olarak yaptığımız deneylerde, zeolitli topraktaki su ve nem miktarının zeolitsiz toprağa oranla yüzde 30 daha fazla olduğunu gördük" dedi. Zeolitin, suyun yanı sıra gübreyi de tutarak daha verimli kullanılmasını sağladığını anlatan Yenici, yağmur yağmadığı koşullarda gübrenin aşınma payının yüzde 35 olduğunu, bu oranın zeolitle birlikte yüzde 10'a düştüğünü söyledi.

Su tasarrufu yüzde 50'ye çıkıyor
    Zeoliti pazara sunmadan önce birçok köy, fide alanları ve bahçelerde deneme kullanımları yaptıklarını ifade eden Yenici, 2 hafta zeolitin toprakta yarattığı nem ve sıcaklık değerlerini gözlemlediklerini kaydetti. Yenici, yaptıkları deneylere göre 1 birim zeolitin 0.85 ile 1.35 birim arası su tutabildiğini tespit ettiklerini ifade ederek, "Bu maden sıcaklık artınca bir nevi terliyor, tuttuğu suyu sıcağa orantılı olarak dağıtıyor ve toprağı nemlendiriyor. Tarım alanları, seracılık, fidecilik, park ve bahçelerde zeolit kullanarak sudan tasarruf edeceğiz" diye konuştu.
    Zeoliti sadece kuraklığa çözüm olarak sunmayacaklarını, kurdukları tesise eşit büyüklükte bir tesis daha inşa ederek zeoliti gübre olarak da hazırlayacaklarını açıklayan Yenici, "Zeoliti gübre formuna sokacağız, içine humik asit, azot, çinko, potasyum da koyarak gizli kalmış bu madeni değerlendirmeye devam edeceğiz" dedi.
    Yenici, su sektörünün dünya için petrolden önemli hale geldiğini ifade ederek, tarım sektörü için de sulamadan yüzde 30 tasarruf sağlayan zeolitin kritik bir maden olacağını söyledi.

Dünya zeolit rezervinin yüzde 40'ı Türkiye'de
    Zeolit madeni, "volkanik küllerin su ortamında değişime uğraması sonucunda oluşan, yapıları bal peteğine, kafese benzeyen, değişebilir katyonlar ve su ihtiva eden mikro gözenekli malzemeler" olarak tanımlanıyor. Madenin ilk olarak 1756 yılında İsveçli minerolog Fredrich Cronstdet tarafından bulunduğu biliniyor. Türkiye'de zeolit madeninin bulunduğu 13 bölge tespit edildi. Dünya zeolit rezervinin yüzde 40'ının Türkiye'de olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'deki maden yatakları arasında ise, Balıkesir'in Bigadiç ve Manisa'nın Gördes ilçesinde bulunan zeolitler çıkarılarak işlenebilir durumda. Dünyada 40'tan fazla doğal ve 150'den fazla yapay zeolit türü bulunuyor. Zeoliti en çok kullanan ülke olan İsrail, madeni "kibbutz" olarak tabir edilen kolektif tarım bölgelerinde kullanıyor.

Zeolit nasıl kullanılıyor
    Zeolit toprak sürülürken veya gübre ile birlikte toprağa veriliyor. Zeolitin atılacağı derinlik ise bitkinin kök derinliğine göre değişiyor. Örneğin buğday için toprağın 5 cm, mısır için 15-25 cm derinde bulunması gerekiyor.

Radyoaktif atıkları da temizliyor

- Endüstriyel atık suların temizlenmesi.
    - Çöp depolama sahalarındaki sızıntı suyu arıtımı.
    - Organik kentsel katı atıkların kompostlaştırılması.
    - Arsenik giderimi.
    - Havuz ve SPA filtre malzemesi.
    - Radyoaktif atıkların temizlenmesi.
    - Baca gazlarının temizlenmesi.

- Oksijen üretimi.

Kaynak: Referansgazetesi.com
  • Fidanligi.com

Cevap: Kuraklığa Çözüm Olan Zeolit

Arif Yenici Beyle geçen yıl fuarda tanıştık.

Bize hem köşe yazarı olacak hem de zeolit konusunda uzmansel servisinde danışman olarak sorulara cevap verecekti. Tabi işlerimizin yoğunluğundan tekrar görüşmeyi ihmal ettik.
    Arkadaşımızı buradan tebrik ediyor, işlerinde başarılar diliyorum.

Comment

Zeolit konusunda ben daha önce ayrıntısı ile yazmıştım sayın saraç bu yazıyı neden öne çıkarmıyorsunuz. Zeolitin 26 sektörde değişik kullanım alanları var bunları size ayrıntılı anlatabilecek elimde raporlar var bunuda yazmıştım bunu ortaya çıkarırmısınız lütfen. Kullanım alanları
      1- Tarımda % 50 net su tasarrufu sağladığını
      2- İyi bir PH dengeleyici olduğunu ve Ph yı devamlı Nötr ve altında tuttuğunu
      3- Gübre tasarrufu ve verimliliği sağladığını
      4- Aleminyum silikatın yaptığı tüm işlevleri organik olarak yptığını
      5- zararlı anyon ve katyonları tutarak yararlı olanların alınmasını sağladığını
      6- Uygulanan Tüm tarım alanlarında %20 net verim artışı sağladığını ( Özellikle meyvelerde su stresi yaşatmadığını)
      Saksı karışımlarında mutlaka buklunması gerektiğini
      Tarım dışında
      1- Dericilik sektöründe
      2- Arıtmada (çöp arıtma denemesi 2006 büyükşehir istaç)
      3- yem sektöründe gaztirite karşı
      4- Buzhanelerde Etilenin salgılanmasını azalttığını
      .
      .
      .
      Size 26 sektör ve maddeleri ile sıralaya bilirim bunun araştırmalarınıda yapmış birisi olarak en güzel:
      ** Buzlanmaya karşı rahatlıla kullanılabileceğini ve tuzun zararlı etkilerini yok edip yollada buzlanmyı kestiğini ve asfaltı +5 derecenin altına soğuk olarak düşürmediğini söyleyebilrim daha ne yazayım. Yıllarca bu ülkeden dolgu malzemesi diye fransızların götürdüğünü ve 1985 de bir tübitak araştırması ile faydalatının anlaşıldığını. Bu işin profösörünün Sakarya Ünv. hoca bir rus olduğunu vs. vs. Zeolit deyip yaramı deşmeyin beş yıldır anlatamadım bir anlatsamda rahatlayamam milli servet çünkü saygılar sunarım

Comment

Ben size zeolit konusunda çook istemediğiniz kadar cevap verebilirim çünkü benim aşık olduğum yararlı madenlerdendir kendisi

Comment

Selami bey bu konuda başka birini danışman yapmanıza bile gerek yok aslında zeolit konusunda benim daha önce yazdığım yazıları yayınlamöay veya buraya aktarmaya ne dersiniz çünkü bu benim aşık olduğum bir maden dir. Ben size bunun faydalarını yazmaya kalksam inanın çok sürer inanın bu madenin yani önemli olan bunun içindeki kliniptilinoit miktarıdır bu oran %90 altında olması demek sıkıntı demktir. Kendi ağırlığı kaadr su tutan bir madendir 26 sektörde kullanım alanı vardır. 1- temiz su arıtma
          2- deri sanayii
          3- tarım
          4- hayvancılık ve yem sanayii
          5- Çöp ve atık arıtması
          6- Buzlanmaya karşı yollarda
          7- Madencilikte
          8- Dış mekan süs Bitkileri yetiştirmede
          9- binaların yalıtımında bor'la beraber
          10- inşaat tuğlası yapımında
          11- Buzhanelerde
          .
          .
          .
          . daha 26 ya kadar sıralayabilirim bunlardaki ayrı ayrı özellikleri ile beraber düşünürsek mükemmel bir ürün. Bu ürün yıllarca yurt dışına dolgu malzemesi diye taşınmış. Ama deli bir ziraat mühendisi bu adamların dolgu malzemesi yokmu diye 1985 yılında giden malzemeden tahlil yaptırdığında tubitak raporu alınmış ve faydaları olduğu anlaşılınca para ile satılmaya başlanılmıştır. En büyük kaynakları balıkesir bigadiç ve manisa gördes tir. Ayrıntılı bilgi daha çok varda soran öğrenir artık bu kadar yeter. Saygılar sunarım slm dua

Comment

Sayın Kardelen, Zeolit konusunda elinizde ne kadar bilgi varsa ya siz foruma ekleyin yada bana gönderin ben ekleyeyim. Sitemizde çalışma prensibi olarak önce sorulsun sonra cevap verelim düşüncesi yerine, sorulabilecek hatta sorulmayacak tarımsal alanda ne kadar konu bilgi makale yazı resim video varsa dijital ortama atılabilecek yayınlanabilecek ne kadar bilgi varsa yayınlamak ve insanlığın hizmetine sunmaktır.

Zeolit konusunu ben kafamdan siliyorum. Top sizde...

Comment

Kuraklığa karşı çözüm önerileri ana başlığı altında, alt başlıklar açılabilir ve soru, bilgi ve birikimlerimizi paylaşabiliriz.

Comment

Yarın İstanbulda kuraklık konulu bir toplantıya katılacağım il tarım müdürlüğünde bu konuda bakalım görüşleri size aktarabilirim saygılar sunarım. Bu araad zeolit konusunda yazı hazırlıyorum yakında biter ve yayınlarız burada inşaallah saygılarımla

Comment

şirketimizin atık su artıtmada zeolit maddesi kullanılıyor
                  tarımda kullanılan zeolit ile ,şuanda şirkette kullanılan aynı özelliklerrmi taşıyor??????
                  bu konuda bilgisi olan)

Comment

sn kardelen bu zeoliti ben tarımda kullandım ama birkaç sorum olcaktı size cevaplarsanız sevinirim.dekara kaç kg klino atılmalı.bugdayda kullandım.150kg attım fazlasının zararı varmı?

Comment

Working...
                    X