fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Glikoz

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Glikoz

Ana sayfadaki Arıcı kardeşimizin yazısını okudum.Gerçi ufak bir yorum yazdım ancak;Forumsel'in özelliği nedeniyle bazı görüşlerimi burada yazıyorum.Öncelikle Glikoz sadece Bal'da kullanılmıyor. Ben Gıda mühendisi değilim ancak bazı bildiklerimiz ve şahit olduklarımız mevcut.Glikoz genellikle tatlılarda,reçellerde,hatda ucuz olamsı nedeniyle Baklavada bile kullanılıyor.Tabi fazlası insan sağlına ne etkisi olur? Oda Uzmanların işi..Gelelim Bal İşinee.Gikoz balda iki amaçla kullanılmakta: ilki bal aroması,boya ve azda petek kırıntısı,Limon tuzu karıştırlarak sahte bal üretiliyor.Tabi bu yapılan sahte bal'a kişinin marifetine bağlı olarak başkaca maddelerde ilave ediliyor.Ancak,temel maddeler bunlar.Gelelim 2. çeşide buda art niyetli ve tamah arıcılarımız tarafından yapılan yapılan bir olgu.Arıların nektar akışı esnasında arıya, Glikoz,şeker ve Limon tuzu ve sudan oluşan şerbet karışımı veriliyor.Tabi bazende yapılan sahte bal'ı beyazlatmak için çok az miktarda süt tozuda karıştıranlar var.Bu Karışım genellikle gece veriliyor.çok kısa zamanda bal edlde edilip, piyasaya sürülüyor.Şimdi bu iştende ençok zarar gören başta arıcılar.Zira Sahte bal ucuz olduğundan hakiki bal satan,başta üreticilerimiz ve dürüst satıcılar mağdur olmakta.Glikoz'u yasaklamak bence çözüm değil,denetim şart.Ayrıca tüketicinin bilinçli olması şart.Cami önlerinde,mahalle aralarında 2,5TL- 3TL 'ye bal satanlara vatandaşın sorması gerekmezmi: "Kardeşim şeker kaç lira,bunu sen bu fiyata nasıl veriyorsun?" diye.Son olarak tüketici kardeşlerime önerimiz:bal'ı üreticiden alınız ve petekli balı tercih edeceksiniz esmer bal'ı tercih ediniz.Şayet marketden alacaksanız markalı ve TÜRK gıda kopleksli bal çeşitlerimiz vardır.Onları tercih ediniz.
  • Fidanligi.com

Cevap: Glikoz

Sayın Tabiatçı teşekkür ederim. Zira yıllardır bu sorunun cevabını kimse doğru dürüst anlatamıyordu.

Comment

Sayın Sarç:Üstelik bu sahte bal yapanlar,gerçek bal üreticilerinden çok kazanıyorlar.İşin daha ilginç boyutu,2. kategorideki sahte bal üreticileri,yani Glikoz ve diğer karışımlarla tamah arıcılarızın yaptırdığı bal'lar içindeki Bol limon tuzu sayesinde,bu bal hiç donmamakta,gerçek bal'a nazaran daha hafif olduğundan, daha çabuk tüketilmekte ve beğenilmekte.Ayrıca petekli bal olarak,çıta beyaz ve düzgün görünümü nedeniylede daha fazla tercih ediliyor.Burada hem üretici,hemde tüketici zarar görmekte.Şimdi bu yazıyı okuyan arıcı kardeşlerimiz bana kızacak belki ama malesef bunlar gerçek.Üstelik gıdada yine en az tahribat bal'da.Hiç olmazsa kullanılan maddeler gıda maddesi;pekela diğer gıdalardaki kimyasla maddelere kim dur diyecekkk!!.Denetim mekanizması ve bilinçli tüketici şart.Ayrıca bu satıcıların belgelendirilmesi gerekli kanaatindeyim.Bence bu arıcılık yapanlara belge şartı getirilmesi vede satıcı'nında bu belgeyle satması,pek çok konuya çözüm getirecektir.Esen kalınız.

Comment

Abi benim bildiğim gerçek bal donar ama görüyorumki halktan bazıları donan balı sevmiyor çünkü bu konudada insanlar bilinçsiz saygılar sunarım

Comment

Asil kardeşim:Çok haklısınız,ama halkımız bilmediğinden hakiki bal'a dondu yada şekerlendi diyerek ya iade ediyor,yada çöp'e atıyor.Üstelik Glikozlu veya katkılı bal içindeki bu karışımlar sayesinde donmadığından makbule geçiyor.Bu çeşit donan bal'ı kalorifer üzerine; şayet cam kavanozda ise,altına bir bez konularak sıcak suda ısıtılmasıyla eski haline dönecektir.Ancak;Burada dikkat edilecek husus fazla ısıtıldığında içindeki mineral ve vitaminler öleceğinden, buna dikkat edilmesi gerekir.Esen kalınız.

Comment

Tabiatci, verdigin bilgiler icin tesekkurler, genel hatlari ile verdigin bilgiler dogru, ve koyluler cidden bu iki yontemi kullaniyorlar.
            Ama gida muhendisi olmadiginizi belirtmişsiniz, bu da cok dogru, cunku sahte bal yapiminda glikoz kullanilmaz, fruktoz kullanilir. Hatta ticari adi fruktoz surubu olan F10 kullanilir. GF8- yada GF9 olsa idi adı glikoz surubu ama F10 oldugu icin direkt adı fruktoz surubudur.

Bu onemli bir ayrıntıdır, cunku ulkemizde hem fruktoza hemde glikoza kota vardır, ve ulkemizdeki seker kanunu tamamen yanlıştır. seker kanunu denetlense ve AB deki gibi dogru uygulansa, sahte bal yapanlar hammadde bulamazlar, tum fruktoz, icecek sanayine gider.

AB de sadece frukoza %2 kota vardır, glikoz teknik olarak kullanılması gerektiginden serbestce satılmaktadır. Ulkemizde yanlışlıkla glikozada kota vardır ve toplam kota miktarı glikoz bulunamıyor diye % 15 tir. Ama sırf fruktoza kota olsa bizdede kota miktarı %2 olurdu ve tum fruktoz icecek sanayine giderdi, ve sahte bal yapılamazdı. Korkmayın glikoz kota dışına cıksa daha çok sahte bal yapılır zannetmeyin, bu teknik olarak mümkün değildir, kullanılacak yegane ürün fruktoz10 dur.

Comment

Working...
            X