fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

UNLU GIDALAR

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• UNLU GIDALAR

Ben Gıda uzmanı değilim.Burada çoçukluğumda geçen bazı anılarımı ve hayat tecrübemi aktarmak istiyorum.Ben Andolu'nun küçük bir vilayeti olan KIRŞEHİR'de doğdum ve orada ikamet etmekteyim.Yaşları ilerleyen ve bazıları hayatda olmayan fırıncı dostlarımın tecrübeleri beni bunları yazmaya yöneltdi.Eskiden memleketimizde iki yada üç simit fırını vardı.Simit derken;bugünkü simit değil!!!.Bugün büyük şehirlerde satılan yuvarlak ve susama bezenmiş ekmeksi gıdanın asıl adı GEVREK'tir.Gerçek simit'e bazı yerlerde parmak simit yada NEVŞEHİR simidi denir.Bu simit şun bildiğim kadarı ile sadece NEVŞEHİR vilayetimizde yapılmakta.Fırıncı dostlarımın bana anlatdığına göre;NEVŞEHİR simidi ve eskiden ekmeğin mayası nohut'un ıslatılmasıyla elde edilen özel bir mayayla yapılırmış.Gevreğeise maya katılmaz sadece yoğrulan hamur,yuvarlak hale getirilerek,hazırlanan pekmezli suya daldırılır ve susama bezenerek,özel tavalarda pirilir.Ancak parmak simitdeki tat ve lezzeti vermez.Bugün malesef ekmekteğe katılan katkı maddeleri ve unlardan gelen özellikler ekmekteki lezzet,tat ve damak güzelliğini bozmuştur.Tabi bunların insan sağlığına etkilerinide işin uzmanları uğraşsın.Nemize lazım? başımız ağrır sonra...Ben yolum NEVŞEHİR'e düştükce ilk işim parmak simidi almak olur.Epeyce alıp,Poşetde ve buzdolabında saklayıp yerim.Siz değerli kardeşlerimde tavsiye ediyorum.Afiyet,şifa olsun.Esen kalınız.
  • Fidanligi.com

Cevap: UNLU GIDALAR

Evet hemşerim çok haklısın hiç bir yerin simidi Nevşehir’in simidinin lezzetini vermiyor. Ayrıca Niğde nin de meşhur simit Tatlısında çok nefis di.Orta ve lise tahsilimde ne kadar da yerdik.Haçlığımızın büyük bir kısmı bu tatlıya giderdi. Çok özledik o günleri. Bizim çocukluğumuz çok dolu geçti. Şimdiki çocuklara inan çok acıyorum. Yavrucaklar yarış atı gibi sınavdan sınava koşuyor. Hayatın hiçbir şeyinden haberleri olmadan.

Comment

Üstat:Burada yaşayan NİĞDE'li kardeşlerimizde sağolsunlar.O tatlıyı yapıp,satıyorlar ve lezzeti dediğini gibi güzel.Ancak;NEVŞEHİR simidi çıkaran yok.Benim çabam bu eski geleneksel gıdalarımızın yok olmaması ve birilerinin bunlara sahip çıkmasıdır.esen kalınız.

Comment

Üstad şuandaki simitlerin tadının olmamasının ana nedeni undan değil mayasından ve pekmezle değil şekerle yapılmasından bozulmuştur ayrıca şimdiki pekmezlerin hepsine şeker katılmaktadır pekmeze şeker katılmaz bizzat öz suyundan yapılırdı eskiden. Şimdi gelelim şimit yapımına nohut mayası ile mayalanan hamur şekil verildikten sonra kaynayan pekmezin içine atılırdı eskiden ve buradan çıkarılıp susam tavasına konur susamlandıktan sonrada ırına sürülürdü. Şimdi nasıl ypıyorlar hazır maya şekerli su kaynatılıyor ve içine atılıyor ayip olmasındiye az pekmaz ve devam işte tat bunun için bozuldu saygılar

Comment

Gerçekten, artık hamur işi mayalı börekler yaparken hiç içime sinmiyor. Mayalar da, eski mayalar değil. Eskiden yaşlılara eski toprak denilirdi, herhalde bundan sonra da yaşlılara katkı maddeli suni toprak denilecek.

Comment

Sn Ebrar:Böyle giderse biz ve bizden sonraki nesil kanser türleri,kalp hastalıkları vs gibi çağınhastalıklarıyla erkenden geçip gidecek ve fazla yaşlanma olmayacak ve o deyimde kullanılmayacak.Zira bu kimyasal ilaç kalıntıları ve hileli gıdalar bizi yaşlanmadan götürecek.Rabbim imanımızla gitmeyi nasip eylesin.Ayrıca bu konuyu açmamdaki amaç;Geleneksel gıdalarımızın tanıtılması,Hile ve hurda yapılmadan insanlarımıza ve gelecek nesillerimize sunulmasıdır.Esen kalınız.

Comment

Working...
            X