İç Anadolu bölgesinde yağmurun en bol olduğu ve hububatın suya ihtiyaç duyduğu Nisan yağmuru,bölge insanı için bolluk ve bereket anlamına geliyor.Selçukluya başkentlik yaptığı dönemde KONYA'da Nisan yağmurlarının kaplarda toplanarak hastalara şifa dağıtıldığı,yapılan yemeklerin içine katıldığı biliniyor. O dönemde Konya'da bulunan Mevlana dergahında mevleviler"Nisan Tası" adı verilenkaplara topladıkları Yağmurlarını,dergaha ziyarete gelen misafirlere ikram eder,Bu suyn bazı dertlere şifa olacağına inanıyorlardı.Rahmetli ebem(Babamın annesi) biriktirdiği bu suyla saçlarını yıkardı ve ölene kadar saçları uzun ve gürdü.İlhanlı Hükümdarı Ebu Sahip Bahadırhan tarafından 14. yy.mevlana dergahına armağan edilen,34 kg ağırlığındaki bronz üzerine altı-gümüş kakmalı "Nisan Tası" halen Mevlana müzesindedir.Mevlevilerin başlarına takdıkları destarı(mevlevileri başlarına taktıkları sikkelerin etrafına sarılan bez),kurak geçen yıllarda nisan yağmuru doldurulmuş kapta ıslatıp,destardan akan damlaları,bol yağmur yağması için tarlalara serptikleri biliniyor.Bu gelenek azalsada KIŞEHİR'in bazı bölgelerinde yaşamaya devam ediyor.Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü Mikrobiyoloji Ana bilim dalı Öğretim Üyesi Prf.Dr. Yusuf Durak yaptığı açıklamada bu konuya değindi.İlkbaharın canlanmaya başlamasıyla birlikte,bitki ve ağaçların çiçek tozları,reçine,eterik yağları(bitki kaynaklı,ağır kokulu yağlar) ve çiçek polenlerinin rüzgarla havaya karıştığını;Yağışla birlikte Atmosferdeki bu maddelerle birlikte yer yüzüne düşer.Nisan yağmurları bu özellikleriyle yarar sağlar.Ancak;hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde havada asılı bulunan çeşitli karbon ve kükürt partikülleri ile çok sayıda zararlı kimyasal madde parçacıklarıda yağmur sularına karışır.Bu nedenle havası kirli olan bölgelerde yağmur suları yarar yerine,zarar veren bir durumun ortaya çıkmasına sebep olabilir. Havanın temiz ve kirletici unsurların olmadığı yerlerde yaşayanlar,temiz kaplarda toplayarak kullandıkları takdirde,sağlık açısından bir tehlikeden söz edilemez.
KAYNAK:KIRŞEHİR Çınar Gazetesi NOT:Sn Hocamın demecini biraz kısaltdım,kendisinden özür diliyorum.saygılarımla.
KAYNAK:KIRŞEHİR Çınar Gazetesi NOT:Sn Hocamın demecini biraz kısaltdım,kendisinden özür diliyorum.saygılarımla.

Comment