Ýç Anadolu bölgesinde yaðmurun en bol olduðu ve hububatýn suya ihtiyaç duyduðu Nisan yaðmuru,bölge insaný için bolluk ve bereket anlamýna geliyor.Selçukluya baþkentlik yaptýðý dönemde KONYA'da Nisan yaðmurlarýnýn kaplarda toplanarak hastalara þifa daðýtýldýðý,yapýlan yemeklerin içine katýldýðý biliniyor. O dönemde Konya'da bulunan Mevlana dergahýnda mevleviler"Nisan Tasý" adý verilenkaplara topladýklarý Yaðmurlarýný,dergaha ziyarete gelen misafirlere ikram eder,Bu suyn bazý dertlere þifa olacaðýna inanýyorlardý.Rahmetli ebem(Babamýn annesi) biriktirdiði bu suyla saçlarýný yýkardý ve ölene kadar saçlarý uzun ve gürdü.Ýlhanlý Hükümdarý Ebu Sahip Bahadýrhan tarafýndan 14. yy.mevlana dergahýna armaðan edilen,34 kg aðýrlýðýndaki bronz üzerine altý-gümüþ kakmalý "Nisan Tasý" halen Mevlana müzesindedir.Mevlevilerin baþlarýna takdýklarý destarý(mevlevileri baþlarýna taktýklarý sikkelerin etrafýna sarýlan bez),kurak geçen yýllarda nisan yaðmuru doldurulmuþ kapta ýslatýp,destardan akan damlalarý,bol yaðmur yaðmasý için tarlalara serptikleri biliniyor.Bu gelenek azalsada KIÞEHÝR'in bazý bölgelerinde yaþamaya devam ediyor.Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü Mikrobiyoloji Ana bilim dalý Öðretim Üyesi Prf.Dr. Yusuf Durak yaptýðý açýklamada bu konuya deðindi.Ýlkbaharýn canlanmaya baþlamasýyla birlikte,bitki ve aðaçlarýn çiçek tozlarý,reçine,eterik yaðlarý(bitki kaynaklý,aðýr kokulu yaðlar) ve çiçek polenlerinin rüzgarla havaya karýþtýðýný;Yaðýþla birlikte Atmosferdeki bu maddelerle birlikte yer yüzüne düþer.Nisan yaðmurlarý bu özellikleriyle yarar saðlar.Ancak;hava kirliliðinin yoðun olduðu bölgelerde havada asýlý bulunan çeþitli karbon ve kükürt partikülleri ile çok sayýda zararlý kimyasal madde parçacýklarýda yaðmur sularýna karýþýr.Bu nedenle havasý kirli olan bölgelerde yaðmur sularý yarar yerine,zarar veren bir durumun ortaya çýkmasýna sebep olabilir. Havanýn temiz ve kirletici unsurlarýn olmadýðý yerlerde yaþayanlar,temiz kaplarda toplayarak kullandýklarý takdirde,saðlýk açýsýndan bir tehlikeden söz edilemez.
KAYNAK:KIRÞEHÝR Çýnar Gazetesi NOT:Sn Hocamýn demecini biraz kýsaltdým,kendisinden özür diliyorum.saygýlarýmla.
KAYNAK:KIRÞEHÝR Çýnar Gazetesi NOT:Sn Hocamýn demecini biraz kýsaltdým,kendisinden özür diliyorum.saygýlarýmla.

Comment