Herkese sağlık ve afiyet dileyerek başlamak istiyorum.İnsanı,insan yapan unsurlardan biride,yardımlaşma ve paylaşmasıdır diyebiliriz.Bir ferdi olarak şeref duyduğum aziz TÜRK milleti,tarihin her devrinde yardıma, paylaşmaya büyük önem vermiştir.Bu amaçla özellikle;Selçuklu Devleti zamanında yaygınlaşan Kervansaray'larla ecdadımız yol boylarında,insan ve hayvanlar için bu tür imari yapılara ağırlık vermişlerdir.Buralarda;İnsanların yeme,içme ve diğer ihtiyaçlarının karşılandığı gibi;"Yaratılanı severim,yaratandan ötürü" düsturu gereği,hayvanların ihtiyaçlarının bile karşılanması için tedbirler alınmıştır.Öte yandan Şehirlerde;fakir halk ve yolcular içinde Bir nevi aş evi hizmeti veren ve adını İMARET olarak nitelendirilen tesisler yapılmıştır.Bu tesislerde Kazanlar kaynamış;fakirin,düşkünün,yolcunun ve ihtiyacı olan pek çok kişinin günlük ihtiyacı karşılanmış vede hayır duaları alınmıştır.Bunlardan biri de yaşadığım vilayet olan KIRŞEHİR'de İMARET mahallesi adıyla anılan bir mahalle mevcutdur.Bu mahallede,küçük bir mezarlık ve mezarlık yanında medfun bulunan ve Şeyh Süleyman adıyla anılan ve halen onarılması için yardım bekleyen bir yapı mevcutdur.Araştırmalarım neticesinde;Şeyh Süleyman'ın Horasan erenlerinden geldiği;Yolda kalana,düşküne ve fukaraya yardım amacıyla böyle bir yapı yaptığı ve ak sakalıyla kazan başında eliyle fakirlere yemek dağıtdığı rivayet edilmektedir.Ancak;ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle bu yapının çoğu bölümlerinin yıkıldığı,İçerindeki kap,kaçak ve öteberinin ise yağmalandığı tesbit edilmiştir.Günümüzde ise bu gönüllü insanların işini Vakıflar Genel müdürlüğü,bazı yerlerde belediyeler vede Valiliklere bağlı sosyal yardımlaşma kurumları yapmaktadır.Temennimiz odurki;Bu tür faliyetlerin koordineli şekilde yapılması için Bir Bakanlık çatısı altında yeniden, ilmi ve akılcı olarak yapılandırılmasıdır.Başta bu gibi hizmetleri yapan ve ahiret'e intikal etmiş ecdadımıza rahmet ve dualar diyerek selam ve saygıları sunarım.
Duyuru
Collapse
No announcement yet.
İMARET'LER
Collapse
X
-
Cevap: İMARET'LER
Sayın Tabiatçı;çok doğru söylüyorsunuz, fakat globalleşen medeni(!) ve materyalist dünyada bu tür hayır ve hizmet kruluşlarına maalesef gereken değer verilmiyor.
Ne güzel olurdu ecdadımızın bizlere bıraktığı bu ananeyi islamiyyeyi devam ettirebilseydik.Bizlerin zamanla dejenere olmasıyla bu kavramlarda dejenere olarak içleri boşaltıldı.Bir zamanlar Sultan Ahmet Camii'nin at ahırı yapıldığını, ne kadar balık hafızalı olsakta unutmadık.
Şanlı tarihimizin en önemli abideleri olan vakıf camileri bile bundan 3-5 yıl evveline kadar ne kadar perişan bir halde idi.
Vakıflar genel müdürlüğü son yıllarada bu camilerimize ve vakıf eserlerimize sahip çıkmaya başladı.
İnşaallah bu duyarlı uygulama İstanbul'un haricindeki yer ve eserlerdede cari olur.
selam ve saygılarımla...
-
seyyah Nickli Üyeden Alıntı Mesajı gösterSayın Tabiatçı;çok doğru söylüyorsunuz, fakat globalleşen medeni(!) ve materyalist dünyada bu tür hayır ve hizmet kruluşlarına maalesef gereken değer verilmiyor.
Ne güzel olurdu ecdadımızın bizlere bıraktığı bu ananeyi islamiyyeyi devam ettirebilseydik.Bizlerin zamanla dejenere olmasıyla bu kavramlarda dejenere olarak içleri boşaltıldı.Bir zamanlar Sultan Ahmet Camii'nin at ahırı yapıldığını, ne kadar balık hafızalı olsakta unutmadık.
Şanlı tarihimizin en önemli abideleri olan vakıf camileri bile bundan 3-5 yıl evveline kadar ne kadar perişan bir halde idi.
Vakıflar genel müdürlüğü son yıllarada bu camilerimize ve vakıf eserlerimize sahip çıkmaya başladı.
İnşaallah bu duyarlı uygulama İstanbul'un haricindeki yer ve eserlerdede cari olur.
selam ve saygılarımla...
Sayın seyyah
size katılmakla beraber, şunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
Ne güzel olurdu ecdadımızın bizlere bıraktığı bu ananeyi islamiyyeyi devam ettirebilseydik
dediniz. Yapın o zaman. Yapalım dyani sen yap, o yapsın, ben yapayım. Birilerin yapmasını beklemeyelim. Elimizden ne geliyor ona bakalım. Maaşımıza değil, imkanımız yok demeden yapabileceklerimizi yapalım ama yapalım. Bir yerden başlanmalı. Yurtlar nasıl kuruluyor sanıyrsunuz. Eğitim yuvaları. Senin benim asgari ücret maaşımızla. Bende olanı veriyorum, verebilecek birini buluyorum Bu işler böyle yürüyor.
Ümitvar olunuz. Bu dünyada en büyük sada bizim sadamız olacaktır
Saygılar
Comment
-
Gelin ozaman bir dernek kuralım bahcesel üyeleri olarak. Bu derneğin bir amacı olsun ve herkez maaşının zekatını buraya versin damlaya damlaya göl olur. Bizde 28 binin üzerinde üye var herkes 1 lira koysa ayda 28 bin lira yapar. Buna göre ayarlama yapsak ve bu toplanan paraları ise gerçekten ihtiyacı olanlara ulaştırsak.
Bu şekilde oluşan gönüllü derneğimiz olarak öğrencilere burs versek. Gerçekten ihtiyacı olanları bulalım ve onlara bu paraları ulaştıralım ben bu olaya varım ve bahceselin ilklerinden olarak bu olayı kamu oyuna sunuyorum. Saygılar sunarım namı değer Kardelen
Comment

Comment