fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

B Planı Tavsiyesi

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• B Planı Tavsiyesi

Merhaba arkadaşlar, yeni keşfettiğim faydalı bilgilerle dolu forum için teşekkürler.

Hepimiz ciddi bir ekonomik kriz yaşıyoruz ve görünen o ki işin daha başındayız. Bilhassa büyük şehirlerde yaşayanları pek iyi günler beklemiyor. Olası bir petrol krizinde bilhassa Istanbul çok kötü duruma düşebilir. Hatta açlık bile olabilir.

Işte burada bir B planı yapılması ve herkesin en azından gıda konusunda kendi kendine yeter hale gelebilmesi çok önemli hale geliyor.

Benim size sormak istediğim, üç aile (10-12 kişinin) gıda konusunda kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmesi ve kendi temel sebze, meyvelerini yetiştirebilmesi için minimum ne kadar arazi gerekiyor, hangi meyve sebze türlerinin yetiştirilmesini tavsiye edersiniz. Bölge olarak Ege diyelim.

Konu çok derin, daha çok soracaklarım var ama tartışmaya buradan bir başlayalım, gerisi ikinci etapta.

Selamlar
  • Fidanligi.com

Cevap: B Planı Tavsiyesi

Hoş geldiniz.
    Başlık olarak açtığınız konuya benim fikrim.
    1-Merak etmeyin kesinlikle açlık ve gıda krizi olmaz.
    2-Petrol bitse bile yine üzülmeyin onu ikame edecek hazır enerji kaynakları var.
    3-Bahsettiğiniz kriz çıksa bile dünyada en son etkilenecek ülke Türkiye’dir.
    4-Yine de korkularınız gerçekleşse bile 10–12 kişiyi Besleyecek bir Tarım arazisinin miktarı yörelere göre değişebilir. Ancak Ege bölgesinde 2-3 dekar bir sulu arazi fazlası
    ile sizin sebze ve meyvenizin yetiştirilmesine yeter.

Comment

Hoşbulduk,

Ben bu konuda o kadar emin değilim. Tarım benim uzmanlık alanım değil ama jeopolitik ve ekonomi uzmanlık alanım.

Büyük şehirleri, mesela Istanbul'u örnek alısak, marketlerde gördüğümüz gıdaların çoğu yüzlerce kilometre uzaklıktan kamyonlarla geliyor. Yani tedarik zinciri tamamen petrole bağlı.

Bugün Türkiye borcunun faizini ödemek için borçlanmak zorunda. Bu borçlanmada en ufak bir aksama çıkarsa pertol ürünleri dağıtımında sıkıntı başlar. Bu da anında gıda sıkıntısı olarak büyük şehirlerde yaşayanlara döner. Büyük şehirler bu konuda çok hassas durumda. Bu konuda bir araştırma yaptığım için biliyorum.

Büyük şehir gıda toptancıları minimum stokla çalıştıklarından stoklarının bitmesi için birkaç gün yeter. Onun için büyük şehirlerde yaşayanların bir B planı yapması hayatidir. Kırsalda yaşayanlar bu konuda daha şanslı.

Sırf gıda olarak bakmayın. Elektrik, kanalizasyon, kullanma suyu vs.vs. herşey petrol türevlerinin düzenli gelmesine bağlıdır. Bunlarda bir aksama olunca işler kısa zamanda çok değişik mecralara gidebilir.

Tabii bu yazdıklarım varsayım ama her geçen gün olabilirliği artan bir varsayım.

Comment

Sn ASBünya'da dengeler unsuru hakim.BU konuda karamsar olmayınız.Şu anki verilere göre petrol daha 60 ile 70 yıl yetecek kadar var.Eğer petrol biterse alternatif enerji kaynakları mevcut ancak;Sizinle şu konuda hemfirim.Yenilenebilir ve diğer enerji türlerine dönmemiz mutlaka şart.Hatda geç bile kalındı diyelim.Gıda konusuna gelince:Öyle endişeye gerek yok! Bilinçli üretimle, ülkemiz bunun gibi 10 kat daha kalabalık bir nufusu besleyecek durumda.Öte yandan;Marketler ve Kabzımallar,arz talep dengesine göre hareket etmektedirler.Ulaşım sektörünün artmasıyla,günlük ürünler piyasaya sürülmektedir.Ayrıca Son yıllarda ülkemiz petrol üretiminde epeyce ileri gitmiştir.Ama İnsanımıza düşen;kaliteli ve bol üretim yaparak,ihracat ve istihdamı artırmak ve rekabet şansımızı en üst seviyeye çıkarmaktır.Sağlıcakla kalınız.

Comment

ubeyd Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Hoş geldiniz.
          Başlık olarak açtığınız konuya benim fikrim.
          1-Merak etmeyin kesinlikle açlık ve gıda krizi olmaz.
          2-Petrol bitse bile yine üzülmeyin onu ikame edecek hazır enerji kaynakları var.
          3-Bahsettiğiniz kriz çıksa bile dünyada en son etkilenecek ülke Türkiye’dir.
          4-Yine de korkularınız gerçekleşse bile 10–12 kişiyi Besleyecek bir Tarım arazisinin miktarı yörelere göre değişebilir. Ancak Ege bölgesinde 2-3 dekar bir sulu arazi fazlası
          ile sizin sebze ve meyvenizin yetiştirilmesine yeter.

ama ubey abi ekmek yapmak için gereken buğday tarlası yok o en önemlisi yağ yapmak için ay çiçeği tarlası lazım hayvan besleyeceksek hayvanlar içinde gıda üretmemiz lazım nerden bulacağızki? ayrıca egede kışın domates büber olmaz onun için senin 2-3 dekara ek yapmalıyızki kış içinde bişiler kurutalım artı birde sera yapmak lazım meyve tarlası lazım mercimek nohut gibi şeyleriçin ayrı tarla lazım bunların hepsi bir araya gelmez zaten daha bir sürü exik var içinden çıkılmaz hepsini toplarsak 20 -30 dekar olur 10 katı olur

Comment

Aziz kardeşim sebasteli. Bak Dizayn gurup bir dekar yerden 80 ton domates alıyor.Zaman teknoloji zamanı. Zamana göre at koşturursanız merak etmeyin geride kalmaz sınız.

Comment

abi nettin sen onlar dizayn gurubu o adamlar işin reklam kısmındadır muhtemelende o 80 ton domates parasını o tarlaya çoktan gömmüşlerdir biz burada şehirlilerden bahsediyoz dönümden 8 kilo bile çıkaramaz çoğu insan

Comment

Sevgili Ubeyd, Tabiatçı arkadaşlar,

Çok iyimsersiniz. Inşallah sizin dediğiniz çıkar ve bütün hazırlıklar boşa gider. Fakat şu andaki durum pek öyle görünmüyor. Hazırlıklı olmak lazım.

Bu iş kalp krizi geçirdikten sonra spora başlamak gibi olmasın. Önceden hazırlıklara başlamak ve tarlayı ürün alınır hale getirmek lazım.

Peki unu, yağı vs. dışardan aldığımız farzedersek sebze, meyve, patates ekmek için 4-5 dönüm yer yeter mi? (10-12 kişi için) Sera fikri gayet güzel, bence de muhakkak olmalı.

Bir de şu yabancı genetiği oynanmış tohumlardan tamamen vazgeçmek lazım. Monsanto, Cargyll, Israil'li bazı firmaların tohumları krizde bulunamaz, ithal edilemez veya aşırı pahalı olacaktır.

Yerli tohumlar ve fidelerle bu iş başlatılabilir mi? Dekar başına alınacak ürün düşük olacaktır ama burada ticari bir kaygı olmadığı için problem değil.

Başlangıçta tabii ki bölgedeki ziraat mühendislerinden yardım ve danışmanlık alınacaktır.

Comment

Yine merak etmeyin.Şu an Ülkemizde tohum üzerine çok güzel gelişmeler ve çalışmalar var.Türkiye şu an 81 ülkeye tohum satıyor.Çok kısa bir zamanda Türkiye Tokumda dunyada ilk üçe girese şaşmayınız. Neden derseniz. bu çalışmaları yakinen takip ediyor ve ziyaret ediyorum.Bhceseldeki şü yazıyı lütfen okuyunuz. BAHCESEL BAHCE PEYZAJ TARIM ORMAN CEVRE - İsrail'in Tohumdaki Karın ağrısı basında ve çevrenizde duydugunuz olmusuz haberlerin hepsine inanmayınız.Millet gezmeden görmerden masa başında yazı üretiyor.
                  Diğer bir husus balböçeği kardeşim Dizayn gurubunun dekardan 80 ton domates aldıgı serası Antalya-kum lucada şu an faaliyetde inanmıyorsanız gider görür ve söylersiniz.Bizim milletde bu hastalık haline gelmiş.Duydukları bir şey aklına yatmıyorsa hemen inkar etmek. Neden olabilir yapılabilinir çalışılırsa neden olmasın denilmiyor.Adamlar yapmış ve üretiyor sen istediğin kadar inanma veya inkar et. Gözünü kapamakla geçe olmuyor güneş orada durdugu sürece sen istediğin kadar gözünü kapa.

Comment

ubeyd Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                    Güzel yazıymış, teşekkürler. Peki bu tohum geliştirmeyi beceren en büyüklerinden birkaç şirket ismi verebilirmisiniz? Merak ettim. Inşallah bunların arkasındanda yabancı sermayenin paravan şirketleri çıkmaz.

Yine bu yerli tohumlar, ithal tohumlar gibi genetiği oynanmış ve sizi her defasında tohum almaya mecbur ediyor mu?

Yazıda yazılanlar dışında konuyu biraz açarsanız herkes için çok faydalı olacaktır.

Selamlar

Comment

Ben bu konuda o kadar emin değilim. Tarım benim uzmanlık alanım değil ama jeopolitik ve ekonomi uzmanlık alanım.

ubeyd abi sen abs arkadaşı çok hafife alıyon adam ekonomi ve jeopolitik uzmanım diyo öle diyorsa vardır bir bildiği mesela o nasıl tarımdan anlamadığı için size soruyosa onunda jeopolitikten anladığı birşey vardır bizde ona sormalıyız mesela aslında sen bilirsin 10 kişilik ailenin kendini besleye bilmesi için neler yapmalı ne ekmeli ne kadar sera lazım kendini doyura bilmesi için onları yazman lazım arkadaş onları arıyo mesela sen deki bir kişi bir senede 100 kilo domates 100 kilo salatalık yerde ona göre o arkadaşda 10 kişik pilan yapsın mesela bir senelik 100 kilo domates kaç köken domatesten çıkar ama dizayndan bahsetme lazım deyil işallah anlaşılır yazmışımdır aslında burada düştüğünüz bir hata var mesela arkadaşın sorusuna cevap ve yanıt vermek yerine başka şeyler yazıyoruz aslında şu an sizin yaptığınız çekirgelik arkadaş ise karınca durumunda oluyo hani varya karınca yazın çalışmış çekirge boşver kışın bişi olmaz demiş gibi

Comment

Balböceği arkadaşım, doğru yazmışsın teşekkürler. Bana da top sanki taca atılıyor gibi geldi.

Bir başka konu ise, yukarıda verilen linkte Türkiye'nin Israil'e tohum bağımılığı %95'den yüzde %50'ye düştü deniyor, ama bir kaynak yok. Internette yaptığım araştırmada da istatistiki bir kaynağa rastlayamadım.

Bu çok önemli konuyu 3 gün önce makalenin yazarı Korkmaz Mert'e bir maille sordum ve kaynak varsa linkini göndermesini rica ettim.

Daha kendisinden bir cevap yok. Inşallah top burada da taca atılmaz. Birşeyler öğrenebilirsem yazarım.

Selamlar

Comment

Aziz kardeşim iki satırda sorduğun sorunun cevabı belki de iki bin satırdır. 10 Kişilik bir ailenin beslenmesi için gerekli meyve sebze veya tahıl için ne kadar arazi lazım sorusu bir defa baştan hatalı bir soru.

Mesela 10 kişilik aile senenin 365 gününün her gününde tüketmek üzere domates, hıyar, biber, patlıcan vb gibi sebzeyi isterse farklı arazi lazım. Yok her meyve sebze mevsiminde yiyelim derse yine farklıdır.

Diğer bir husus kullanılan sebze tohum standart yerli olursa verim ayrı, hibrit olursa ayrı ve GDO’lu olursa ayrıdır. Size söyledim Standart domates tohumu ile dekara 2-3 ton domates alınırken hibrit domates tohumu ile 80 tona kadar alırsın. Şimdi ben sana tüm meyve ve sebze çeşitlerini tek tek bu şekilde nasıl izah edeyim. Topun taca atılması diye bir şey yok. Hiç sevmediğim bir ifade. Bir şeyi bilmiyorsam bilmiyorum der işin içinden çıkarım. Yoksa kıvırmanın veya karşısındakine biliyorum havası atmanın anlamı yok. Hele de sanal alemde hiç tanımadığın insana hava atmak kadarda abes bir şey yok.

Diğer bir husus buğun bahcesel in ilk sayfasındaki habere de bakınız Türkiye İsrail’den ne kadar Tarım ürünü alıyor ne kadar satıyor. Bazı şeyleri, abartılı dinleyerek karşınızdakini olduğundan fazla büyük görerek kendi gücünüzü ve kudretinizi küçümsersiniz ve şevkiniz kırılır iş yapamaz duruma düşer güveninizi yitirirsiniz. Beklide İsrail’in istediği de bu.

Diğer bir hususa gelince. Türkiye’de Tarımda istihdam edilen nüfuz ülke nüfusunun yüzde 40 çıvarında. Oysa gelişmiş ülkelerde %4 çıvarında. Yani 4 kişi Tarım yapıp 100 kişiyi doyuruyor. Devletimiz bu oranı azaltmak için tarım sektöründekileri bazı politikalarla sanayi sektörüne kaydırmaya çalışıyor. Ben diyebilirim ki Devlet bilerek ve bir politika olarak belli bir zaman ( bu %40 oranı belli bir yüzdeye düşene kadar) çiftçiye zarar ettirerek tarımdan uzaklaştırmaya çalışıyor.

Bu iş dediğim gibi 2 satırla anlatılacak konu değil. Ülkemiz Tarımsal faaliyetler için çok müsait. Devlet isterse bu araziler değil 72 milyonu 500 milyon i,İnsanı besler. Ancak toplumun bilgi ve teknoloji toplumu olması lazım. Yani Tarımsal faaliyet de 3-4 kişinin çalışması ile 100 kişiyi besleyecek teknolojinin getirilmesi veya üretilmesi lazım.Hem teknolojiyi yakalarsanız bir gemi dolusu buğdayı iki parça teknoloji karşılığında alırsınız.

Comment

Ubeyd arkadaşım,

Ben bilmediğim bir konu hakkında soru sordum, bilmediğimi de baştan yazdım. Soru yanlışsa (ki bilmediğim konu olduğu için normaldir) doğrusunu yazarsın olur biter.

Ikinci ve daha önemli konu ise linkte yazılan "Türkiye'nin ithal tohum ihtiyacı %95'den %50'ye düştü" iddiası. Bu tip yazılarda kaynak belirtilemiyorsa ben ciddiye almam. Kaynaktan kasıtta mesela DIE verileri veya başka bir araştırma sonuçları. Bunlar devlet sırrı değil.

Şu söyledi, bu söyledi demek de beni inandırmaz. Ortalık palavradan geçilmiyor. Çok memnun olduğum bu haberi teyid etmek için internette araştırma yaptım hiç kaynak yok. Bu da doğru olma ihtimalini azaltıyor.

Korkmaz Bey (herhalde burada da aynı kişiye yazıyorum) kaynağın eğer varsa linkini yayınlasın hepimiz alkışlayalım. Eğer yoksa da bilelim.

Comment

abs arkadaş şimdi konuyu sapıttınız herhalde sen bilgi toplayıp on kişinin beslenmesi için gerekli koşulların bilgisini toplayıp herhalde elinde bilgiler olmasını istiyorsun birgün ihtiyaç olursa diye sonra herkeze bu konuda yardınmcı olacaksın herhalde ama böyle bişi olmaz eyerki bizim petrolümüzü kısarlarsa bizde onların arpalarını kısarız aslında sen önlem almak istiyorsun ama mesela sen tarımdan anlamıyorsun onun için korkuyorsun eyer senin dediğin gibi bişi olursa insanlar eşeklerle bile istanbula yiyecek taşır yeterki para olsun ama sen bu konuyu biraz fazla saplantı haline getirmişsin ama ubeyd abi bu konuları iyi bilir çünkü o birtane firmada çalışıyor satış uzmanı ondan iyi kimse bilemez ama türkiye sadece dışardan hibrit tohumu alıyor çünkü devletimiz bu konuda fazla yatırım yapmıyor mesela yapmak istiyenler var sitede bile var ama onların yapmasıda imkansız kanunlar ellerini ayaklarını bağlıyo çok zor yapmaları aslında ünüversitelerin yapması lazım hibrit tohum araştırmasını ama onlarda uğraşmaz neylesin el alem herkez ay başında başının derdindedir neyse aslında senin dediğin gibi bişi olursa bundan 400 sene önce insanlar nasıl yaşıyosa öle yaşarız bizde aşağı yukarı ama diyer yandan mesela tarımı antalya yapıyo tüketici ise istanbul olunca ikiside deniz kenarında olduğu için büyük yük gemileri ile sorun çözülür ve bir sürü çare bulunur ama aslında senin b pilanı biraz abartılı gibi sankim.: ama ubeyd abiyide ilk defa böyle kızgın gördüm onu ben bile çıldırtamamıştım herhalde çekirge ve top taca lafına kızdı adam şimdi konuya muhattap olduğuna olmadığına pişman olmuştur

Comment

Working...
                              X