fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Boşta bekleyen tarlaya buğday dikilse toprağa zararı olur mu?

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Boşta bekleyen tarlaya buğday dikilse toprağa zararı olur mu?

Merhabalar,
    Daha önce bahsetmiştim. Havran Ovası, Burhaniye yakınlarında boş duran 20.5 da bir tarlam var. Toprak analizlerini yaptırdım, bir kenara koydum.
    Amacım oraya uygun olabilecek bir meyve türü ekebilmek. Kiraz, erik, elma, nar, fıstık çamı gibi bir çok şey çıkıyor ortaya ancak henüz bir netlik kazanmadı.
    Bu arada oradan bir çiftçi 'sizin tarlaya buğday ekebilir miyim ?' diye sordu.
    Acaba buğday ekince toprağa atacağı gübre veya ilaçlar bana 1-2 yıl içinde
    pişmalık yaratır mı? Toprağa geri dönülmez zararı olur mu? Benim dikmek istediğim meyve fidanları için dezavantaj oluşturur mu ? Ne dersiniz?

Cevap: Boşta bekleyen tarlaya buğday dikilse toprağa zararı olur mu?

Hünnap fidanı nı düşünün. buğdayın maliyeti sizin ilk yıl maliyetinize göre size fazla gelebilir gibime geliyor.

Comment

Anladığım kadarı ile sizin tarlanızı kiralamak istemiş vatandaş. Tahıl ekmenin toprağa zararı olmaz. Fakat önümüzdeki sezon fidanlığa çevirecekseniz tarla ekili olabilir ve vatandaşın ürününü bozamazsınız. Fidanları ne zaman dikeceksiniz? Sonra sonra bir-iki sezon beklemek zorunda kalmayın.

Comment

Selahattin YILMAZ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
        Hünnap fidanı nı düşünün. buğdayın maliyeti sizin ilk yıl maliyetinize göre size fazla gelebilir gibime geliyor.
        Cevabınız için teşekkür ederim. Hünnap konusunu araştıracağım. Pazar durumunu, yetiştirme külfetini, yatırım maliyetini v.s. öğrenmeye çalışacağım.
        Buğdayın maliyeti ilk yıl fazla gelebilir demekle ne kastettiğinizi anlayamadım.
        Birz açarsanız sevinirim.
        Hoşça kalın,

Comment

MASSEY FERGUSON Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
          Anladığım kadarı ile sizin tarlanızı kiralamak istemiş vatandaş. Tahıl ekmenin toprağa zararı olmaz. Fakat önümüzdeki sezon fidanlığa çevirecekseniz tarla ekili olabilir ve vatandaşın ürününü bozamazsınız. Fidanları ne zaman dikeceksiniz? Sonra sonra bir-iki sezon beklemek zorunda kalmayın.
          Cevapladığını için teşekkürler.
          Gerçi hiç bir kira konuşmadık ama bildiğim kadarıyla bu tür tarımsal işbirliğinde
          "ortakçıklık" , "icar" gibi kavramlar söz konusu. Tipik olarak bu tür anlaşmalarda nasıl bir bedel belirlenir acaba?

Mahsulü kaldırması için zaman tanımak gerektiğine ben de katılıyorum. Zaten emeğe yazık, günah olur. Beklemeyi göze almam gerekecektir ama benim endişem buğday için
          toprağa atacağı kimyasallar bana sonra bela olur mu?

Hoşça kalın,

Comment

Atılacak kimyasallar gübre olacaktır. Ekerken Diaminyum Fosfat, Bahar da 33 Nitrat gübre, zaten bunların oranı belli fazla atarsa kendisi zarar görür. Tahıl bitkileri yüzeysel köklere sahiptir. Yani korkacak birşey yok.

Hatta tarlayı icara vermek boş durmasından iyidir. Yatan tarla çok kısa zamanda yabani otlarla kaplanır hele birde Domuzdikeni, Ayrık gibi bitkiler tarlayı istila ederlerse sonradan temizlenmesi çok güç olur...

Fakat dediğim gibi ortakçılık uzun süre ister icara vermeden düşünün.

Comment

Buğdayda dekara verim ortalama 300 kg dır o da kuruda en iyi verim. Bunun için dekara atacağınız gübre, ot ilacı, sürüm, ekim, hasat masraflarını kurtarmayabilir hele bu işin acemisi olduğunuz düşünülürse işiniz dahada zor olacaktır, fakat icara (kiraya) verecekseniz o başka. Bahsettiğim o dur.

Comment

Ne ekilirse ekilsin, arazinize atılacak kimyasal gübreler ve kimyasal ilaçlar hem toprağınıza zarar verecek, hem de arazinizi kirletecektir. Temizlemek ve organik olmasını sağlamak için doğru yöntemlerle en az üç yıl uğraşmanız gerekecektir. Bunları şu anda arzinizin temiz ve organik olduğunu varsayarak yazıyorum. Kolay gelsin

Comment

Working...
                X