fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Bahçemizde Yağmur Suyunu Değerlendirme ve Çevrecilik.

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
Clear All
new posts

• Bahçemizde Yağmur Suyunu Değerlendirme ve Çevrecilik.

Artık yeni sistemlerde yağmur suyu olukları kanalizasyonlara bağlanıyor. Sebebi ise binalara zarar vermemesi ve yollarda su derelerinin oluşmaması... Bu durum aslında beni derinden etkiliyor. Yağmur suları en kıymetli sulardır, sonra kaynak suları ve sonra akarsular gelir. Bir çiftçi olarak kuraklığın ne olduğunu çok iyi bilirim.

Ben acizane olarak kendi çapımda evimin yağmur suyu olukları için yıllar önce bir çalışma yapmıştım. Eğer apartmanlar hariç iş yerleri, çiftlikler ve evleri bahçe içerisinde olanlar varsa belki örnek olur kanaatindeyim.

Çünkü Allah'ü Teala ayeti kerimelerde buyuruyorki; "Biz önce nimetlerimizden biraz veririz, eğer değerini bilmez ve şükretmezseniz o zaman azabımız büyük olur." - "O içtiğiniz sulara bir bakın! Onları gökten damla damla indiren siz misiniz? Yoksa biz miyiz? Eğer o suyun içine tuz koysaydık ne olurdu haliniz? Siz hâlâ Rabbinizin verdiği nimetleri inkar mı ediyorsunuz?" (Biz hiç şüphesiz iman edenlerdeniz.)

Altı adet 120 litrelik plastik varillerden almıştım. Bunlar ikinci el varillerdi. Yağmur oluklarını bunlara yönlendirdim. Her yağmur yağışında 720 litre su anında hazır oluyor.

Hepsinin fotoğraflarını koymaya gerek yok sanırım. İki tanesini sizin için fotoğrafladım.

Benim evimin dört tarafı bahçe. İki tarafında toplam 100 kadar üzüm asmaları var. Diğer iki taraf ise çiçeklik ve kenarlarda ceviz vs. muhtelif meyve ağaçları var. Dolayısı ile sulama suyunu en kalitelisinden bu şekilde temin ediyorum. Bu şekilde her ay rahat bir şekilde bu variller doluyor ve asmaların sulanmasına yetiyor.

Ayrıca variller dolunca yağmur oluklarından taşan suların çevreye zarar vermemesi için küçük oluklar hazırladım ve buralardan fazla suların ağaçların diplerindeki çukurlara dolmasını sağladım

Kısaca yağmur her yağdığında sular hem israf edilmiyor, hem anında bahçedeki ağaçlar ve çiçekler sulanıyor ve aynı zamanda güneşli ve sıcak havalar için yeterli bir miktar suyu depolamış oluyorum.

Bu kadar suyu nereden bulacağız diyebilir siniz? Fakat her yağmurda sadece bir konuttan tonlarca suyun akıp gittiğini unutmayalım. Herhalde sadece bir oluktan akan suyun bu fotoğrafı yeterli olur sanırım dikkatlice bakıldığında oluğun dolu olduğu görülüyor.

Allah'a emanet olun...

Cevap: Bahçemizde Yağmur Suyunu Değerlendirme ve Çevrecilik.

Sn Traktörcü Kardeşim:Hassasiyetiniz , iman ve akıl dolu görüşleriniz için teşekkürler.Umarım bu isabetli görüşleriniz,insanımıza örnek teşkil eder.Berhudar olunuz!.Selam,saygı ve muhabbetle...

Comment

ah sayın massey ferguson ah!
      içimi daralttınız.
      kızım lise 2'deyken böyle bir projeyi daha detaylı yaptık. bütün çatı sularını toplayacaktık. topladık da. hem tübitak yarışmasına katıldık, hem avrupa'da bilmem ne uluslararası yarışmaya katıldık, istanbul'da 1-2 yarışmaya katıldık aynı projeyle. sonuç; UYGULAMA YOK.
      size önerim, yağmur suları fazla gelirse, yakınlarda da bir tulumba varsa, fazla suları tulumba civarına yönlendirin ki, yer altı suları beslensin.
      saygılar

Comment

Tabiatçı ve Mavikartal5 kardeşlerime iyi dilekleri için teşekkür ediyorum. Bu çalışma bir mikro çalışma, daha büyük imkanları olan insanlara makro projeler için ışık tutar umarım.

Comment

gerçekten fazlasıyla takdir edilesi..

Comment

Teşekkür ederim efendim.

Comment

massey ferguson, bu konu başlığı foruma yeni gelen bir üye olarak hemen dikkatimi çekmiş okumuştum, ancak vakit bulabildim yorum göndermeye.
              konuyu bilimsel ve manevi açıdan ele aldığınız için teşekkürler.
              Fotoğraf ile ayrıca aydınlatıcı ve ufku genişletici olmuştur.

Comment

Abdülmecid bey ilginize çok teşekkür ederim. Biliyorsunuz burada paylaşılan bilgiler bütün dünyaya açık. Mümkünse bir iki kare fotoğraf atmanız çok faydalı olur.

Comment

MASSEY FERGUSON Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
                  Abdülmecid bey ilginize çok teşekkür ederim. Biliyorsunuz burada paylaşılan bilgiler bütün dünyaya açık.
                  Mümkünse bir iki kare fotoğraf atmanız çok faydalı olur.

Üstteki resimde yağmur oluklarından inen su borusuna takılı menteşeli kapağı görüyoruz, şu anda kapalı konumdadır.
                  Yukardada bahsettiğim gibi tenekeci ustalarımız bie bunlardan bol bol imal edip halkımızıda bir alıştırsak yağmur suyu biriktirmeye, depolamaya ve değerlendirmeye ne güzel olur.
                  Arabada yıkanır, kaldırımlarda yıkanır, tuvaletlerde dahi kullanılabilir bahcemiz bile olmasa.

Bu karede ise kapağın açılışını görmekteyiz, menteşeli kapak açık konumda iken borunun giderini tamamen tıkamakta olup gelecek yağmur suyunu istediğiniz yere borular vasıtası ile yönlendirebilirsiniz.

Buradada misal olarak dolmakta olan fıçıyı ve ondanda diğerlerine geçişi görmektesiniz.

Seranın çatısından ve yine seranın içerisinden (yan tavan) gelen Yağmur suyunun değerlendirilmesi;

Bu resimdeTerasın plastik çatı kaplamalarına bağlı oluktan gelen Yağmur suyunun toplanması ile ilgili, Fıçı dolduğunda teras tavanından gelen boruyu kanalizasyona giden boruya takıyoruz, elimizde burayı bağlayacak Fıçı kalmadı şimdilik, yerde biraz dardı bu kısımda..

ve odunluktan bir kare, fıçıdan fıçıya ve ondanda kovaya küçük hortum parçaları ile bağlantı kurarak akıntı vermek..

Bu alışkanlığı ülkemizde yaymak mümkün değilmi sizce arkadaşlar?
                  Bakınız bu yıl bahar oldukca yağmurlu geçti, bu kaynaklar aktı gitti ...

selam ve sevgiler...

Comment

Efendim Allah Razı olsun çok aydınlatıcı oldu. Ben çok şükür becerikli bir insanım bunlardan kendime uygun zamanda yapmaya çalışacağım. O zaman forumda tekrar paylaşır insanların bilgisine sunarım.

Allah'a Emanet.

Comment

Çok haklısınız, insanların bahçesinin olmasına gerek yok. Evlerin apartmanların merdivenlerini, kaldırımlarını yıkayabilirler.

Ayrıca dediğiniz gibi binlerce otomobil var ve insanlar bunları yıkamak için çok fazla su harcıyorlar. İnsanlar arabalarını bu sularla yıkayabilirler.

Hem kendi bütçelerine hemde su tasarrufu ile ülkemiz kaynaklarına çok büyük katkı sağlanmış olur.

Hayırlara vesile olur inşallah.

Comment

Bakırdan bir açılır kapanır kapak

Galvenizli sacdan yapılmış bir kapak..

Burada gördüğünüz kapak modeli ise , Yağmur suyu deponuza, fıçınıza, varilinize vesaire dolduğunda bu şamandıra sayesinde su seviyesi yükseldiğinde kendiliğinden kapanıyor.

Burada ise bu açılır kapanır kapaklı sistemin evinizin oluğundan inen yağmur suyu borusuna nasıl bağlanacağını görmektesiniz, dikkatli bakarsanız suyun dışarı kaşmaması için bilezik bükümleri var.

Buda değişik ve hoş bir bağlantı küpü

Garaj yanında bir yağmur suyu toplama imkânı..
                        Hemen Arabanıda yıka Traktörünüde

Bir çeşit yağmur suyu deposu ve altında musluk tertibatı, ister bahşenizi sulayın, ister ellerinizin bahce işlerinden sonra kaba pisliğini yıkayın istersenizde arabanızı..

Bu üstteki iki şemada gördüğünüz sistem ise, Fıçı dolduğu zaman taşmaması için oluktan inen yağmur suyunun otomatikman kanalizasyona yönlenmesi ile ilgili.

Değerli arkadaşlar, içim gidiyor inanın, elbette Türkiyede bunlar yok değil, lakin yaygın değil ve bunu elinizden geldiği kadar sağa sola gçsteriniz ve duyurunuz.
                        Massey Ferguson arkadaşımız yukarda çok güzel sebebleri belirtti, gerşekten büyük bir kayıp Yağmur sularının değerlendirilmemesi.

Alman sayfalarından sizlere faydalı olmak ve ufkunuzu genişletmek için eklemiş olduğum bu resimlerle ilgili sormak istedikleriniz var ise hazırım yardımcı olmaya.

Selam ve sevgiler

Comment

Çok harika fotoğraflar olmuş. İkinci galvanizli olanı uygulayacağım
                          İnşallah.

Şamandıralı olanı da çok beğendim.

Comment

Working...
                          X