fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Zeytini çuvala doldurmak / Kasaya doldurmak farkı??

Collapse
X

• Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

• Zeytini çuvala doldurmak / Kasaya doldurmak farkı??

Merhaba. Ben Aydın'daki Memecik zeytin ağaçlarıma hasada başlamak üzereyim. Bizim yörede zeytinler sırıkla dökülüp, çuvala doldurulur hep. Bunun, asiti yükselttiği de bilinen bir gerçek.

Ama başka yol yok. Çünkü dağ-taş, dik kayalıklara traktörler çok zor çıkıyor, 5-6 çuval için her gün inip, çıkmak olmuyor. Bu yüzden, zeytinler çuvallara doldurulur ve ağaçların altına yaslanır. Eve dönerken o çuvallar mecburen orada kalır. Taa ki, dağın o bölgesindeki zeytinler bitinceye kadar çuvallar orada bekler. 3 gün, 5 gün...

Artık yağmur yağarsa da çuvalların üstüne...! Yapacak bir şey yok... Olan, zeytinlere olur gene...!

Hasat bittiği zaman, traktör ile gidilir, alabildiği kadar çuval üst üste yüklenir, eve dönülür.

Dağdaki bütün çuvallar bitinceye kadar yükleyip, eve getirme olayı bir kaç kez tekrarlanır.

Hepsi tamamlanınca bir kerede römork ile yağhaneye gidilir... Günler sonra ne kadar asit olacağını varın siz hesaplayın artık...

Bütün bunlar mecburiyetten idi... Ancak bu çağdışı sistemi artık değiştirmek istiyorum...!

Çuval olayını kaldırıp, delikli kasalara geçiş yapmak istiyorum... Daha önce 30-40 tane boş kasayı yaya olarak dağın tepesine götürmek zordu ama şimdi katlanır kasalar çıkmış. Taşıması daha kolay. Zeytinleri kasada toplayacağım. Sırıkla toplama yöntemine de son verip, hasat makinası ile toplayacağım için tahminimce en fazla iki gün dağda bekler zeytinler...Kasada olduğundan dolayı, illa ki çuvala göre kat be kat faydası olacaktır.

Bir uzman şöyle diyor:

Zeytin çuvalların içinde değil, plastik kasalarla taşınacak. Ben bunu test ettim kendi açımdan. Aynı zeytini çuvalla fabrikaya götürdüm, beklettim 2 gün, 2 asit yağ aldım; aynı zeytini plastik kasayla götürdüm, 2 gün beklettim, 1 asit yağ aldım. Bu kadar basit.

Şimdi benim merak ettiğim şu;

Daha önce kendi zeytinlerimizi başkasına işlettirdiğimiz için teknik ve ticari konuları pek bilmiyorum...

Yukarıda anlatılan, aynı zeytinin biri 2 asit, öbürü 1 asitmiş...

Bunun paraya yansıması ne kadar olur acaba? Bu durumda tüccar; atıyorum, birisine 4 TL verirken, öbürüne 6 TL'mi verir, 7 TL'mi verir? Oran olarak fark iyi midir yani?

Bir başka deyişle 40 adet kasa alacağım ve nakliye parasıyla beraber bana 500 TL'ye màl olacak...

Değer mi acaba? Mesela 1 ton zeytinyağı çıkarsam; çuval yüzünden 4 liraya satacağım yağı, kasa sayesinde 5 liraya bile satsam, o bile iyidir... Çünkü kasa sayesinde 1.000 lira artı kazanç sağlamış olurum.
  • Fidanligi.com

Cevap: Zeytini çuvala doldurmak / Kasaya doldurmak farkı??

Konuştuğum bir çok zeytin üreticisi var. Kaliteli zeytin yağı alabilmek için topladığı zeytini 3-4 saat içinde sıktırıyorlar. Böylece dizyem derecesinde zeytin yağı elde edebiliyorlar. Elde ettikleri bölgede fiyat pek fark etmiyor, ama çok daha kolay satıp paraya ceviriyorlar veya büyük şehirlere getirip, hele birde organik sertifikası alırlarsa çok daha pahalıya satıyorlar. Örnek olarak yöresinde kilosunu 7 tl ye satarken organik sertifikası ile lilosunun İstanbul'da 15 tl ye satıyorlar.
    Sizin yazınızda (Sırıkla toplama yöntemine de son verip, hasat makinası ile toplayacağım) cümlesi bence en önemli açıklamalardan bir tanesi. Artık zeytin ağaçının filizlerine zarar veriyecek olmanız. Böylece ağaça zarar vermiyerek zeytin mahsulunde artışı sağlamış olacaksınız. İyi hasatlar

Comment

Evet, organik sertikası da aklımdan geçen fikirler arasında ama bu sefer de sürekli, ağaçların bulunduğu şehirde olmam gerekiyor. Normalde İstanbul'dayım.

Bizim ağaçlar kendi kendine organik aslında Dağda oldukları ve işlenmesi zor olduğu için ne su veriyoruz, ne gübre, ne de ilaç... Tamamen Tabiatana'ya emanet yetişiyorlar.

Arbequina zeytinlerin litresine Manisa'da 9 TL verildiğini söylemişti üreticinin biri... Oldukça kaliteli yağ imiş... Bunu, Edremit Zr. Fakültesi'nden Mücahit Kıvrak Bey'e danıştığımda ise;

"Gerek yok, kendi yörenizin ağacı olan Memecik'i dikin. İyi bakım şartlarında Memecik'ten de litresine 9 TL alırsınız... Yeter ki su, gübre, çapa, budama, makina ile toplama, kasaya biriktirme gibi işlemlere uygun hareket edin" demişti...

Uygulamalı olarak bu asit-kalitedeki olumlu farkı parasal olarak yaşayan var mı diyerek sormuştum...

Aksi takdirde, zaten yağhaneye çok kolay veriyoruz yağımızı. Bir sorun olmuyor. Parasal olarak bana fazladan kazanç da getirmeyecekse kasalara o kadar masraf etmemeli miyim diye düşünüyorum.

Comment

Bende İstanbul'dayım. Benimde küçük bir zeytinliğim var. Onun için ne demek istediğinizi çok iyi anlıyorum. Geçen sene nihayet zeytinliğim ile ilgilenecek bir köylü buldum. İlk defa geçen sene zeytinimi topladı ve bana zeytinyağı verdi. Traktörü var ilkbaharda bizim leonarditten attı ve sürdü. Budamayıda yapıyor. Geçtiğim yaz ağaçlarda gözle görülür büyük bir fark oldu. Benim zeytinim elle toplanıp torbalanıyor ve hemen sıkılıyor. Zeytinyağımdan son derece memnunum.
        Parasal fark yaratmak çok kolay Kilosunu şu fiyattan satıyorum dersiniz olur biter ama satabilirmisiniz onu bilemiyorum. Düşük asit dereceli zeytinyağını yüksek asitli zeytinyağına göre çok daha kolay paraya çevirebilirsiniz. Kasa maliyetiniz çok yüksek olacağını tahmin etmiyorum. Genede araştırmak lazım.

Comment

Working...
        X