Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) bünyesinde kurulan kısa süre önce kurulan Antepfıstığı Tanıtım Grubu'nun çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. 2006-2007 sezonunda yurt dışına ihraç edilen Antepfıstığı, miktar bazında yüzde 64, dolar bazında yüzde 67 oranında arttı. Dünyanın sayılı gıda fuarlarına katılarak Antepfıstığına eski itibarını yeniden kazandırdıklarını belirten GAİB Genel Sekreteri Fahrettin Canpolat, "Uluslararası tanıtımla, İspanya, İtalya ve Almanya gibi eski pazarlarımızda yeniden söz sahibi olduk." dedi. Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in teşviki, Ege ve İstanbul İhracatçı birliklerinin desteğiyle GAİB bünyesinde kurulan Antepfıstığı Tanıtım Grubu, son 2 yıldır dünyanın sayılı gıda fuarlarında tanıtım yapıyor. Grubun başkanlığını Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Sever yapıyor. Tanıtım için 300 milyon dolarlık bir bütçe oluşturan Antepfıstığı Tanıtım Grubu, her yıl ortalama 5 uluslararası fuarda açtığı stantlar, dünyanın sayılı gıda dergilerine verdiği reklamlar ve fuarlardaki alıcıları Türk üreticileriyle buluşturarak önemli bir başarıya imza attı. 2006-2007 sezonunda Antep fıstığı ihracatı miktar bazında yüzde 64, dolar bazında ise yüzde 67 artış gösterdi. 2005-2006 sezonunda yaklaşık 2 ton ürün ihraç edilerek bunun karşılığında yaklaşık 18 milyon dolarlık bir döviz girdisi sağlandı. Geçtiğimiz sezon ise ihraç edilen miktar 3 bin 500 tona, döviz girdisi de 28 milyon dolara yükseldi.
GAİB Genel Sekreteri Fahrettin Canpolat, " Antepfıstığı Tanıtım Grubu'nun, Türkiye'nin onur konuğu olduğu Jenadriye Festivali ile Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde, Doğu Asya'nın en büyük gıda fuarı olan Foodex Japan Fuarı ile Japonya'da ve bir zamanlar Antepfıstığının başlıca dış pazarı olan İspanya'nın Barselona şehrinde açılan Alimentaria 2008 Fuarı'nda tanıtımlarına devam ediyoruz. 2006-2007 sezonunda Antepfıstığı ihracatında yüzde 67 gibi rekor bir artış oldu. İhracatta son 30 yılın en yüksek rakamına ulaşıldı." dedi.
2006'da 5, 2007'de 4 uluslar arası fuara katıldıklarını, bu yıl da 8 uluslararası gıda fuarına katılarak Türkiye'de üretilen Antepfıstığını tanıtmaya devam edeceklerini dile getiren Canpolat, Türkiye'nin üretimde İran ve ABD'den sonra 3. sırada olduğunu bildirdi. Tanıtım çalışmaları sonucu, Hindistan, Bangladeş, Rusya, Gürcistan, Orta Asya Türk cumhuriyetleri gibi ülkelere de Türk ürünlerini satmaya başladıklarını anlatan Canpolat, "Avrupa pazarında özellikle fiyat konusunda ABD ve İran fıstığıyla rekabette zorlanıyoruz. Onlar 5-6 dolara ihraç ederken bizim fıstığımızın maliyeti 10 doları buluyor. Ancak lezzet ve renk açısından bizim ürünümüzün üzerine yok. Bu da bizim avantajımız. Yaptığımız tanıtım çalışmaları sonucu, bir zamanlar en iyi pazarımız olan İspanya, Almanya ve İtalya'da yeniden söz sahibi olduk. Diğer Avrupa ülkelerinde pazar payımızı yeniden artırdık." diye konuştu.
Fiyat konusunda rekabet için katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çeken Canpolat, üreticileri bu konuda sürekli bilgilendirdiklerini ve katma değeri yüksek Antepfıstığı ürünleri üretmeleri konusunda teşvik ettiklerini sözlerine ekledi. (Cihan Haber Ajansı)