fidan ve peyzaj fırsatları fidanligi.com’da

Duyuru

Collapse
No announcement yet.

Kuraklığın etkisi büyümeyi de vuracak

Collapse
X
 
  • Filter
  • Saat
  • Show
yeni mesajlar

  • Kuraklığın etkisi büyümeyi de vuracak

    Güneydoğu Anadolu'daki kuraklık, enflasyonu ve büyümeyi olumsuz etkileyecek. Kuraklığın etkisiyle tarım ürünlerinin fiyatlarındaki artışın önümüzdeki aylarda enflasyonu yukarı çekmesi bekleniyor. Hem enflasyonda hem de büyümede olumsuz etkiler ise kendini asıl üçüncü çeyrekte hissettirecek.
    Merkez Bankası her ay yaptığı enflasyon değerlendirmesinde, sıcak hava ve kuraklığın gıda fiyatlarını artırıp enflasyonu yükseltmesinden endişelendiğini açıklamıştı. Haziranda işlenmemiş gıda ürünlerinin fiyatları sebze ve meyvedeki daralan ihracat nedeniyle yüzde 9,9 azalmış, yıllık bazda ise yüzde 1,60 artmıştı.
    Gelecek dönemde ise işlenmemiş gıda fiyatları da artış kuraklığın etkisiyle daha da yükselecek. Bu da Merkez'in para politikası için izlediği çekirdek enflasyonu daha da artıracak. İlk çeyrek büyüme rakamlarında tarımdaki yüzde 5,6'lık güçlü toparlanma sürpriz orana yansımıştı. Ancak bu yıl devam eden kuraklığın özellikle ikinci ve üçüncü çeyrekte büyümede kendini olumsuz hissettirmesi bekleniyor.
    Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Erol Katırcıoğlu, tarım ürünlerinde yukarı doğru fiyat artışlarıyla karşı karşıya olunduğunu söyleyerek, "Bunun küresel ısınmayla ilgisi var. Yaşanan kuraklığın tarım ürünlerini kötü etkilediği ve fiyatların yükseleceğini biliyoruz. Türkiye'de de önceden hissediliyordu ve etkisini artıracak. Kuraklığın fiyat artışlarına sebep olması ihtimali çok kuvvetli" dedi.
    Türkiye'de enflasyonun emtia fiyatlarındaki artışıla gelen maliyet enflasyonunun da kısakcı altında olduğunu ifade eden Katırcıoğlu, tarımın büyümeye katkısının da azalacağını belirterek, "Bu da büyümeyi aşağı doğru çekecek. Kuraklığın enflasyon ve büyümeye olumsuz etkisini özellikle üçüncü çeyrekte hissedeceğiz" diye konuştu.
    Yapı Kredi Bankası ekonomisti Ahmet Çimenoğlu da, kuraklığın hem tarım ürünü fiyatlarını hem de büyümeyi olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Çimenoğlu, "Kuraklığın üretime yansıması mutlaka etkili olacak. Özellikle de üçüncü çeyrekte görülecek. Dış etkilerle karşılaştırıldığında çok daha sınırlı olmasını bekliyoruz" diye konuştu
  • Fidanligi.com

  • #2
    Cevap: Kuraklığın etkisi büyümeyi de vuracak

    Sn Ubeyd çok haklısınız ama bu iştede geç kaldık.Bilim adamları yıllar önce uyardı ama,biz yine sessiz kalıp önlemimizi almadık.Kuraklıkla mücadele konusunda neler yapılması gerektiği;Basınımızda,TV'lerde ve Bilimsel toplantılarda dile getirildi ama ne çare;üstelik Güzelim Ormanlarımız göz göre,göre gidiyor.Bunun için TBMM nin acilen yasal düzenlemelere gidilmesi için kanun şart.Tabi bu kanunuda akedemisyenler ve bilim adamlarının görüşü doğrultusunda yapılması gerektiği kanaatindeyim.Yüce rabbim hakkımızda hayırlısını versin.

    Comment

    Working...
    X